Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Σάλος με τις διατάξεις που σβήνουν ποινικές ευθύνες και σκάνδαλα...

Έντονες αντιδράσεις και προβληματισμό έχουν προκαλέσει το δικαστικό σώμα οι νομοθετικές διατάξεις που ισχύουν ήδη και προβλέπουν την απαλλαγή από ποινικές ευθύνες κρατικών αξιωματούχων που διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα, αλλά και ευρεία «νομιμοποίηση» παράνομων πληρωμών από κρατικούς φορείς και δήμους.
Οι διατάξεις αυτές που
παραγράφουν ποινικές ευθύνες για εμπλεκομένους σε σκάνδαλα –όπως για παράδειγμα τα εξοπλιστικά– και άλλες που προβλέπουν νομιμοποίηση παράνομων πληρωμών εκατομμυρίων ευρώ, ψηφίστηκαν, οι περισσότερες, πρόσφατα στο πλαίσιο του πολυσυζητημένου πολυνομοσχεδίου.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή", ο προβληματισμός των δικαστικών αρχών έγκειται στο γεγονός ότι με τις ισχύουσες διατάξεις, κλείνουν δικογραφίες που έχουν ανοίξει για ποινικές ευθύνε, ενώ υπόδικοι για σκάνδαλα ζητούν αποφυλάκιση.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του πρώην διευθύνοντος συμβούλου στα Ελληνικά Ναυπηγεία, Σωτήρης Εμμανουήλ, ο οποίος είναι προφυλακισμένος για διακίνηση «μαύρου χρήματος» στην υπόθεση των υποβρυχίων.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Σωτήρης Εμμανουήλ, εκμεταλλευόμενος προσφάτως ψηφισθείσα διάταξη η οποία εξαιρεί της ποινικής ευθύνης για δωροδοκία τους υπευθύνους Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που επιχορηγούνται από το κράτος (όπως τα Ναυπηγεία), κατέθεσε ήδη αίτηση αποφυλάκισης, θεωρώντας πως κακώς κρατείται.

Η διάταξη που επικαλείται ο πρώην διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Ναυπηγείων προβλέπει κατάργηση μιας παραγράφου του άρθρου 263 του Ποινικού Κώδικα για τη δωροδοκία κρατικών υπαλλήλων, εξαιρώντας όλους τους υπευθύνους Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που επιχορηγούνται από το κράτος ή από τράπεζες.

Οι ειδικοί ανακριτές Γαβριήλ Μαλλής και Ιω.Σταυρόπουλος, που θα χειριστούν το αίτημα Εμμανουήλ, επιχειρούν, σύμφωνα με πληροφορίες της "Καθημερινής" να βρουν νομική λύση για να «σώσουν» τη συγκεκριμένη δικογραφία.

Οι κρατικοί αξιωματούχοι που επωφελούνται από την εν λόγω ρύθμιση, σύμφωνα με εκτιμήσεις έγκυρων δικαστικών πηγών, δεν περιορίζονται μόνον στα Ελληνικά Ναυπηγεία, καθώς Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που επιχορηγούνται από το κράτος ή τις τράπεζες είναι δεκάδες και οι υποθέσεις κακοδιαχείρισης των οικονομικών τους πολλές.Και σαν να μην έφθανε η διάταξη απαλλαγής ποινικών ευθυνών κρατικών αξιωματούχων, άλλες τέσσερις διατάξεις «χαριστικού τύπου» ψηφίστηκαν και ισχύουν ήδη.

Ειδικότερα, πρόκειται για ρυθμίσεις που αφορούν την οικονομική διαχείριση έως το 2010 στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, όπου όλες οι μη νόμιμες καταβολές σε επιδόματα και μισθοδοσίες θεωρούνται πλέον νόμιμες, οδηγώντας τη σχετική δικογραφία που έχει σχηματιστεί για απόδοση ποινικών ευθυνών κατά εκείνων που διαχειρίστηκαν παράνομα εκατ. ευρώ στο αρχείο.

Ανάλογη είναι και η ρύθμιση για τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, όπου εκκρεμούσε δικογραφία κατόπιν έρευνας του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για κακοδιαχείριση στα οικονομικά του.
Και εδώ προβλέπεται ότι: «Δαπάνες που δημιουργήθηκαν ώς την έναρξη ισχύοντος του παρόντος σε εκτέλεση όρων επιχειρησιακών συμβάσεων ή αποφάσεων για πληρωμές σε πρόσωπα απασχολούμενα στην άνω ανώνυμη εταιρεία και σε βάρος του προϋπολογισμού της και αφορούν τακτικές αποδοχές αποζημιώσεις κάθε είδους, επιδόματα και εφάπαξ παροχές θεωρούνται ότι διενεργήθηκαν νόμιμα»!

Newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου