Επιμένει στους ισχυρισμούς του ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, Hans-Werner Sinn, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από το ευρώ συντομότερο «διότι ο δρόμος προς την ανάκτηση της
ανταγωνιστικότητας που έχει επιλέξει, μέσω της περικοπής μισθών και της μείωσης τιμών είναι πολύ μακρύς, και βάζει πολύ μεγάλη πίεση στην αγορά και στον πληθυσμό».
«Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει τέτοια προγράμματα λιτότητας και θα είναι καταστροφή. Θα είναι πολύ καλύτερο για την χώρα να βγει από την ευρωζώνη και να αποκτήσει δικό της νόμισμα ώστε να ανακτήσει σχετικά γρήγορα την ανταγωνιστικότητά της», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Sinn.
Ωστόσο, τονίζει ότι «θα πρέπει να έχει εισιτήριο επιστροφής, να μπορεί να επιστρέψει στο ευρώ με μια υποτιμημένη ισοτιμία αν πληροί τους όρους ένταξης. Αυτό θα δώσει στον πληθυσμό της Ελλάδα ελπίδα. Θα έμπαιναν ας πούμε στο νοσοκομείο για ένα χρονικό διάστημα και μετά θα επέστρεφαν υγιείς. Αυτή είναι η σωστή στρατηγική».
Ο κ. Sinn σε συνέντευξή του στο think tank Open Europe χαρακτηρίζει παράλληλα ως «καταστροφή» για τον τραπεζικό κλάδο τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο και συμπλήρωσε ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ και της ΕΕ για το θέμα ήταν σχετικά καλές, καθώς βρήκαν μια συμβιβαστική λύση.
Εκτίμησε επίσης πως θα υπάρξουν ακόμα πολλές παρόμοιες περιπτώσεις με αυτές της Κύπρου στην Ευρώπη και πολλές χρεοκοπίες τα επόμενα χρόνια.
«Ο Ντάισελμπλουμ ήταν πολύ ειλικρινής όταν είπε ότι νομίζει πως αυτός θα είναι ο τρόπος για τις διασώσεις στο μέλλον, νομίζω ότι έχει δίκιο. Έχουμε το bail in και έτσι οι επενδυτές θα γνωρίζουν τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον», δήλωσε.
Τέλος, ερωτηθείς εάν η Γερμανία έχει φτάσει στα όριά της, είπε ότι πράγματι αυτό συμβαίνει «αλλά νομίζω ότι η αλλαγή στάσης προκλήθηκε από την απόφαση της ΕΕ τον περασμένο Ιούνιο να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες με χρήματα από τον ESM αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Αυτή η απόφαση που ελήφθη αργά το βράδυ, φάνηκε για πολλούς να είναι η λύση, και να αμβλύνει τις ανησυχίες των επενδυτών ότι δεν θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Όμως, αυτό που δεν υπολόγισαν τότε ήταν ότι η Αριστερά στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα η γερμανική Αριστερά, δεν θα ήταν διατεθειμένη να σώσει τους πιστωτές των τραπεζών, πόσω μάλλον τους Ρώσους ολιγάρχες και αυτό οδήγησε στην στροφή της διάθεσης της Γερμανίας.
Έτσι, η γερμανική κυβέρνηση έπρεπε να αντιδράσει, διότι αν έφερναν μια λύση τύπου Ιρλανδίας στην Βουλή, η Βουλή δεν θα την ενέκρινε.»
Χαρακτήρισε δε παράλογους τους ισχυρισμούς ότι η Γερμανία έχει κερδίσει από το ευρώ.
απο το lykavitos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου