Κυριακή 28 Απριλίου 2013

ΣΔΟΕ: "Λαβράκια" σε φαρμακεία και φαρμακαποθήκες


Περισσότερα από 250 φαρμακεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μεσσηνία, Αρκαδία, Κορινθία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Κέρκυρα και Ρόδο και τέσσερις μεγάλες φαρμακαποθήκες έχουν ελεγχθεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Οι έλεγχοι γίνονται είτε μόνο από το ΣΔΟΕ, είτε με μεικτά συνεργεία του ΣΔΟΕ της ΕΛΑΣ και της Επιθεώρησης Υγείας.
Όπως προέκυψε από τους ελέγχους, Έλληνας γιατρός, τον οποίο
ελέγχει το ΣΔΟΕ και έχει προβεί στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του, έχει ιδρύσει στην Βουλγαρία επιχείρηση η οποία εμπορεύεται φάρμακα προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπου οι τιμές των φαρμάκων είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές στην Ελλάδα.

Προκειμένου να εξασφαλίσει φάρμακα για προώθηση στη Γερμανία, Αγγλία και άλλες χώρες, ίδρυσε off shore εταιρεία στη Βουλγαρία, με εκπροσώπηση στην Αθήνα, με σκοπό να συλλέγει τα φάρμακα από τα ελληνικά φαρμακεία, τα οποία παράνομα παρέδιδαν για εξαγωγή, και με αποτέλεσμα να δημιουργείται έλλειψη στην αγορά.

Στη Θεσσαλονίκη, σε κοινή επιχείρηση ΣΔΟΕ, ΕΛΑΣ, και Επιθεώρησης Υγείας, σε δύο φαρμακεία και μία φαρμακαποθήκη, κατασχέθηκε μεγάλη ποσότητα φαρμάκων χωρίς ενδείξεις νόμιμης κυκλοφορίας των οποίων ελέγχεται η προέλευση και επίσης κατασχέθηκαν 400 τιμολόγια - δελτία αποστολής ύποπτης για εικονικότητα επιχείρησης στην Αθήνα.

Στη Ρόδο σε έλεγχο του ΣΔΟΕ σε δύο φαρμακεία διαπιστώθηκε ότι έχουν αποστείλει στο εξωτερικό φάρμακα αξίας 100.000 ευρώ δια μέσου της Βουλγαρικής off shore εταιρείας.

Στην Τρίπολη, το ΣΔΟΕ Πελοποννήσου έχει επιβάλει πρόστιμα 12 εκατ. ευρώ σε δύο φαρμακαποθήκες για εικονικές συναλλαγές φαρμάκων.

Στην Πάτρα, το ΣΔΟΕ διεξάγει έρευνα για φάρμακα τα οποία, ενώ έπρεπε να βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων για να διατίθενται στους ασθενείς, είχαν αποσταλεί σε άλλες χώρες προκειμένου να εξασφαλισθεί μεγαλύτερο κέρδος και έτσι να υφίσταται έλλειψη κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι έλεγχοι συνεχίζονται για διαπίστωση της παράνομης διακίνησης των φαρμάκων προς το εξωτερικό με αποτέλεσμα την έλλειψη από την ελληνική αγορά.

Επίσης, θα ακολουθήσουν φορολογικοί έλεγχοι των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων που εμπλέκονται με έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών.

Όσον αφορά τα φάρμακα τα οποία δεν φέρουν ενδείξεις νόμιμης κυκλοφορίας εξετάζονται από την αρμόδια Επιθεώρηση Υγείας, προκειμένου να διαπιστωθεί η γνησιότητα και προέλευσή τους.

Πηγή: ΑΠΕ

Συλλήψεις γιατρών για το κύκλωμα φαρμάκων

Στη σύλληψη 11 γιατρών κυρίως στη Θεσσαλονίκη και σε προσαγωγή άλλων 15 ατόμων έχουν προχωρήσει οι αρχές για την υπόθεση της διακίνησης μη εγκεκριμένων φαρμάκων για εξωσωματική γονιμοποίηση.

Στην ίδια υπόθεση εμπλέκονται άλλα δύο άτομα.

Το κύκλωμα αποκαλύφθηκε μετά από ερεύνα του ΣΔΟΕ και αφορά την πώληση παρασκευασμάτων χωρίς την έγκριση του ΕΟΦ για εξωσωματική γονιμοποίηση που εισήγαγαν από το εξωτερικό και την πώληση στο εξωτερικό αντικαρκινικών φαρμάκων που αγόραζαν φτηνά στην Ελλάδα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κακουργηματικού χαρακτήρα φοροδιαφυγή και λαθρεμπορία, συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και πλαστογραφία.

Διενεργήθηκαν έρευνες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ρόδο και συγκεκριμένα σε φαρμακεία, φαρμακαποθήκες και ιδιωτικά ιατρικά κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται γιατροί, φαρμακοποιοί και ιδιοκτήτες φαρμακευτικών εταιρειών.

Μιλώντας στον Βήμα FM, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς ανέφερε ότι "μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα φάρμακα αυτά είναι επιβλαβή", ενώ ανέφερε πως οι φαρμακοποιοί που εμπλέκονται θα τιμωρηθούν με ισόβιο αποκλεισμό από τη συνεργασία με τον ΕΟΠΠΥ.

Στήριξη από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις

Την αμέριστη στήριξή σε κάθε προσπάθεια πάταξης φαινόμενων, που δημιουργούν σοβαρές ελλείψεις, στερούν τους ασθενείς από τα απαραίτητα φάρμακα για την υγεία τους και διαταράσσουν την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στις θεραπείες, δηλώνει ο ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας), με αφορμή το κύκλωμα.

"Σε μια τόσο κρίσιμη για την υγεία εποχή στη χώρα μας, ο ΣΦΕΕ τάσσεται υπέρ της εξυγίανσης της ελληνικής αγοράς από τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές και υπέρ των εντατικών ελέγχων για τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων», αναφέρει σε ανακοίνωση του και επισημαίνει ότι η Πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει την ενίσχυση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό, προκειμένου οι έλεγχοι πιστοποίησης να ενταθούν και οι διαδικασίες να είναι λιγότερο χρονοβόρες" αναφέρει σχετική ανακοίνωση.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου