Η τιμή του χρυσού προσγειώθηκε ανώμαλα τις τελευταίες εβδομάδες, από τα 1.600 δολάρια η ουγκιά κάτω από τα 1.400.
Ξαφνικά όλοι βρέθηκαν από την πλευρά των πωλητών, ενώ οι αναλυτές συγκλίνουν πως «φούσκα» ήταν και έσκασε.
Η αφορμή που οδήγησε στη βουτιά του χρυσού εντοπίζεται στις προθέσεις της
Κύπρου να πουλήσει μέρος των αποθεμάτων που διατηρεί η Κεντρική Τράπεζα ύψους 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου να συμβάλει στην προσπάθεια.
Οι αγορές συνδύασαν πως αν και οι άλλες χώρες του Νότου της Ευρωζώνης κάνουν το ίδιο τότε τα δεδομένα αλλάζουν. Ελλάδα, Ισπανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ισπανία υπολογίζεται πως αθροίζουν πάνω από 3.000 τόνους χρυσού, αξίας 135 δισ. δολαρίων ή 103 δισ. Ευρώ.
Οι 3.000 τόνοι είναι κάτι περισσότερο από τη μέση ετήσια παγκόσμια παραγωγή των ορυχείων χρυσού. Ικανή ποσότητα να διαταράξει μεσοπρόθεσμα την τιμή του μετάλλου, αλλά για να ανατρέψει την μακροπρόθεσμη τάση χρειάζεται μια περισσότερο ενδελεχής και μακροσκοπική προσέγγιση.
Η στήλη τρέφει ιδιαίτερη ευαισθησία για την πορεία του κίτρινου μετάλλου γιατί είναι η πρώτη στον ελληνικό Τύπο που ασχολήθηκε με τις προοπτικές του στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, όταν η τιμή μόλις είχε αρχίσει να ξεκολλά από τα 300 δολάρια η ουγκιά.
Τα δεδομένα της αγοράς του χρυσού
Η μερίδα του λέοντος της ζήτησης χρυσού αφορά τη βιομηχανία κοσμημάτων και ακολουθεί η επενδυτική βιομηχανία, είτε με την μορφή των ιδιωτών, είτε των κεντρικών τραπεζών.
Ο χρυσός είναι άφθαρτος, κατά συνέπεια όλη η ποσότητα που έχει εξορυχτεί ανά τους αιώνες θεωρητικά υπάρχει και αθροίζεται με την ετήσια παραγωγή που προστίθεται.
Η ποσότητα αυτή υπολογίζεται στους 165.600 τόνους (στοιχεία 2010). Από τους 165.600 τόνους το 51% βρίσκεται σε κοσμήματα. Το 18% το κρατάνε στα χέρια τους οι επενδυτές, το 17% οι απανταχού Κεντρικές Τράπεζες σαν απόθεμα, το 12% εμπεριέχεται σε βιομηχανικά ήδη και ένα 2% θεωρείται μη προσμετρήσιμο.
Στην ποσότητα αυτή των 165.600 τόνων προστίθενται, κατά μέσο όρο σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας πενταετίας, 2.209 τόνοι το χρόνο.
Κάθε χρόνο η ζήτηση για χρυσό φτάνει τους 3.766 τόνους (σύμφωνα με τα στοιχεία του 2010, μέσος όρος πενταετίας). Από αυτούς το 31% ζητείται από επενδυτές, το 11% για βιομηχανικούς σκοπούς (ο χρυσός είναι καλός αγωγός) και το 57% από την βιομηχανία του κοσμήματος.
Οι 3.766 τόνοι που ζητάει η αγορά κάθε χρόνο εξασφαλίζονται από: Οι 2.209 τόνοι ή το 59% από την παραγωγή των ορυχείων. Το 35% ή 1.323 τόνοι από την ανακύκλωση ήδη υπάρχοντος χρυσού και το 6% ή 234 τόνοι από τις πωλήσεις των αποθεμάτων που διαθέτουν οι κεντρικές τράπεζες.
Τα μελλοντικά σενάρια
Στα επόμενα χρόνια η μεσαία τάξη του πλανήτη με την βελτίωση που επιφέρει η οικονομική ανάπτυξη σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία κλπ. θα αυξηθεί και θα προσεγγίσει τα 3 δισ. ανθρώπων...
Μεσαία τάξη σημαίνει υψηλότερο βιοτικό επίπεδο και μετά την τροφή η εμφάνιση, η διασκέδαση αλλά και η ματαιοδοξία αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα.
Στο δίπτυχο σεξ και χρήμα των βασικών κινήτρων του ανθρώπινου είδους, ο χρυσός ταιριάζει σε αμφότερα.
Αν 3 δισ. άνθρωποι, περισσότεροι κατά 2 και πλέον δισ. σε σχέση με την προ 10ετίας μεσαία τάξη του πλανήτη, θελήσουν να αποκτήσουν από ένα δαχτυλίδι, αλυσίδα, σκουλαρίκια ή χρυσή καρφίτσα βάρους μια ουγκιάς προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία.
Η απόκτηση μιας ουγκιάς ή 31,1 γραμμαρίων επί 3 δισ. ανθρώπους μας αθροίζουν 3 δισ. ουγκιές ή 93,3 δισ. γραμμάρια ή 93,3 εκατ. κιλά ή 93,3 χιλ. τόνους. Ήτοι, πάνω από το μισό των αποθεμάτων χρυσού όλων των εποχών. Η ετήσια παραγωγή δεν φτάνει να καλύψει τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στη ζήτηση.
Η ποσότητα αυτή αφορά μόνο την πλευρά του καλλωπισμού, της ματαιοδοξίας ή παγίδευσης με στόχο τη αναπαραγωγή. Αφορά δηλαδή το σεξ.
Το χρήμα
Όπως είπαμε σήμερα υπάρχει ένα απόθεμα 165.000 τόνων ή 165.000.000 χιλιόγραμμων ή 165.000.000.000 γραμμάρια. Αν διαιρέσουμε δια 31,1 που είναι η αναλογία των γραμμαρίων προς την ουγκιά μας κάνουν 5,3 δισ. ουγκιές.
Αν το πολλαπλασιάσουμε επί 1.400 δολάρια που κάνει η ουγκιά σήμερα, μας κάνει 8,1 τρισ. δολάρια. Όλο το χρυσάφι που υπάρχει σήμερα στον πλανήτη αξίζει περί τα 8,1 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό που βγάζουν τα ορυχεία κάθε χρόνο αξίζει 109 δισ. δολάρια, όσες είναι οι μισές καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες. Τα κεφάλαια που είχαν οι κάτοικοι του πλανήτη μόνο σε ομόλογα και μετοχές το 2009 άξιζαν περί τα 125 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Σε μια εποχή που είναι πιθανό πως θα γίνει μόδα τα κράτη να «κουρεύουν» τα χρέη τους, που αρχίζει να γίνεται μόδα το «κούρεμα» των καταθέσεων ιδιωτών, ο χρυσός δεν παύει να αποτελεί καταφύγιο διασποράς ή διασφάλισης περιουσιακών στοιχείων. Οι κίνδυνοι αυτοί δεν αναμένεται να εκλείψουν σύντομα.
Επιπλέον, η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να διπλασιάσει τη ρευστότητα εντός του επομένου έτους, δημιουργεί πληθωριστικές προσδοκίες και οι Ιάπωνες αποταμιευτές θα αναζητήσουν εναλλακτικές μορφές διασφάλισης των περιουσιακών στοιχείων.
Την ίδια πολιτική όμως ακολουθούν όλες οι κεντρικές τράπεζες προκειμένου να διαβρώσουν το χρέος και επιτύχουν οικονομική ανάπτυξη μέσω της δημιουργίας ζήτησης. Όλα αυτά συνεχίζουν να δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για πληθωριστικές προσδοκίες.
Με απλά λόγια η βασική παγκόσμια στρατηγική αντιμετώπισης του χρέους είναι η διάβρωσή του μέσω της εκτύπωσης χρήματος σε συνδυασμό με την δημοσιονομική πειθαρχία σε μικρότερο βαθμό συγκριτικά.
Οι πληθωριστικές προσδοκίες ευνοούν την άνοδο των τιμών των μετοχών αλλά και του χρυσού.
Τα αρνητικά
Η ενίσχυση το δολαρίου βέβαια αποτελεί αρνητικό παράγοντα για την πορεία της τιμής του χρυσού.
Στην Ελλάδα έχουμε διαπιστώσει πως αρνητικό παράγοντα για την άνοδο της τιμής αποτελεί και η οικονομική κρίση με την υψηλή ανεργία. Τα νοικοκυριά πωλούν τα χρυσαφικά τους μαζικά προκειμένου να αντιμετωπίσουν βασικές ανάγκες.
Ο κύκλος
Το τέλος του ράλι που ξεκίνησε το 2000 για το χρυσό μετά από 20 χρόνια πτώσης θα ξεκινήσει όταν αλλάξουν γραμμή πλεύσης οι κεντρικές τράπεζες των μεγάλων οικονομιών υπό την πίεση των πληθωριστικών πιέσεων.
Στις αρχές της δεκαετίας του '80 αυτό έγινε με την ανάληψη της ηγεσίας της FED από τον Βόλκερ και την άνοδο στην εξουσία της Μάργκαρετ Θάτσερ και του Ρόναλντ Ρήγκαν.
Αυτό δεν είναι ακόμη ορατό, πριν τις επόμενες αμερικανικές εκλογές. Και εκεί θα καταστεί αναγκαίο όταν το οικονομικό δόγμα που επικρατεί αρχίσει να δημιουργεί μεγαλύτερη αύξηση του ρυθμού μεταβολής του πληθωρισμού από αυτός της ανάπτυξης.
Συμπέρασμα
Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγω είναι πως ο χρυσός δεν έχει δει τα ψηλά του για την τρέχουσα δεκαετία.
απο τον Κ.Στούπα
απο το capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου