Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Αλλάζει χέρια η βαριά μας βιομηχανία


Ο τουρισμός θεωρείται η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, καθώς συνεισφέρει το 17% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (άμεσα και έμμεσα). Ο κλάδος αυτός, μέσα στα δύο επόμενα χρόνια, θα έχει αλλάξει χέρια και ειδικότερα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα έχει περάσει κατά πλειοψηφία σε ξένα συμφέροντα.

Την εκτίμηση αυτή κάνει έγκριτος παράγοντας που γνωρίζει άριστα την τουριστική μας βιομηχανία και την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα χρηματοοικονομικά της.

 Πέρα όμως από τις υφιστάμενες τουριστικές επιχειρήσεις, οι νεότερες που θα προκύψουν μέσα από την ιδιωτικοποίηση των
τουριστικών φιλέτων που εκποιεί το ΤΑΙΕΠΕΔ, θα είναι ξένων συμφερόντων.

Αυτό, επισημαίνει η ίδια πηγή, δεν είναι εκ πρώτης όψεως κακό, αφού θα πρόκειται για ξένες επενδύσεις στη χώρα μας. Όμως, τα κέρδη θα φεύγουν στο εξωτερικό και οι θέσεις εργασίας για τους Έλληνες θα είναι περιορισμένες, καθώς –όπως συνηθίζεται- οι διεθνείς εταιρείες μάνατζμεντ χρησιμοποιούν μετανάστες και φοιτητές τουριστικών σχολών από την Ευρώπη που κάνουν την πρακτική τους, για να καλύψουν τις εργατοβόρες all inclusive υπηρεσίες τους.

Αναλυτικότερα, από άλλες πηγές επισημαίνεται ότι η ελληνική τουριστική βιομηχανία βρίσκεται σε χρηματοοικονομικό αδιέξοδο, καθώς οι μεγάλες επενδύσεις της τελευταίας δεκαετίας δεν έχουν αποσβεσθεί, ενώ η υποχρέωση να ανακαινίζουν ριζικά κάθε οκτώ χρόνια τις μονάδες τους έχει επιβαρύνει πολύ τις επιχειρήσεις. Αποτέλεσμα, σήμερα υπολογίζεται ότι 1000 περίπου ξενοδοχεία είναι προς πώληση σε όλη τη χώρα, και γι΄αυτό το λόγο οι ξενοδόχοι πιέζουν την κυβέρνηση για μια συνολική ρύθμιση των δανείων τους. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, περισσότερα από διακόσια 4άστερα, 5άστερα και resorts αναζητούν είτε αγοραστές, είτε στρατηγικούς επενδυτές ή εταίρους.

Η κατάσταση, ειδικά στα ξενοδοχεία της Αθήνας είναι δραματική και οι ξενοδόχοι κάνουν συνεχώς εκκλήσεις στην κυβέρνηση να στηρίξει την Αθήνα. Επιπλέον, οι τιμές έχουν πέσει πολύ χαμηλά και οι προκαταβολές των tour operators δίνονται μετά από κοπιαστικές διαπραγματεύσεις…

Στο χάρτη της κρίσης του ευρύτερου τουριστικού τομέα πρέπει να προστεθεί και η εξοχική κατοικία, όπου επίσης διαπιστώνεται μεγάλο πρόβλημα ρευστοποίησης. Στα δεκάδες χιλιάδες απούλητα νεόδμητα εξοχικά, ήρθαν να προστεθούν και τα εξοχικά που είχαν αγοράσει την τελευταία 15ετία Έλληνες και οι οποίοι τώρα υποχρεώνονται να τα ξεφορτωθούν, είτε γιατί δεν μπορούν να πληρώνουν τα δάνεια και τους φόρους τους, είτε γιατί χρειάζονται ρευστότητα για να υποστηρίξουν άλλες δραστηριότητές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου