«Δεν ήρθα στην Ελλάδα για να πουλήσω εξοπλισμούς, το άκουσα κι αυτό, ήρθα για να δείξω αλληλεγγύη στις προσπάθειές της».
Με τη φράση αυτή ο Γάλλος Πρόεδρος, Φ. Ολάντ έδειξε την ενόχλησή του για τα δημοσιεύματα που τον ήθελαν να πουλάει φρεγάτες ενώ στη συνέχεια τόνισε:
«Ήρθα να κινητοποιήσω τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, συμφέρει και
αυτούς και τη χώρα, δήλωσε ενώ πήρε κι αυτός θέση στο «τραπέζι της ενέργειας» δείχνοντας ενδιαφέρον για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας.
«Τα κοιτάσματα πρέπει πρώτα να βρεθούν και στη συνέχεια να τύχουν εκμετάλλευσης, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και το διεθνές δίκαιο.
Αν η Γαλλία μπορέσει να συμμετάσχει στην εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων, θα το πράξει» είπε ο γάλλος πρόεδρος.
Ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε σε τομείς που θα υπάρξει συνεργασία όπως στην δημόσια διοίκηση, στην υγεία, στον τουρισμό, στο φορολογικό, στο κτηματολόγιο, στην ενέργεια, στο νερό, στους σιδηρόδρομους και προανήγγειλε ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν με κάθε διαφάνεια σε
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ήταν πάντα στο πλευρό της Γαλλίας σε όλες τις δυστυχισμένες ή ευτυχισμένες πλευρές της ιστορίας.
«Και όταν ακούω τους Έλληνες ηγέτες να μιλούν γαλλικά πείθομαι», είπε χαρακτηριστικά. «Είμαι εδώ, ως ηγέτης μιας χώρας που θέλησε η Ελλάδα να μείνει στην ευρωζώνη και από την πρώτη στιγμή προσπάθησα να πείσω όλους τους ηγέτες ότι έπρεπε η Ελλάδα να μείνει στην ευρωζώνη. Καμία άλλη χώρα δεν έχει περάσει από τέτοιες δοκιμασίες. Έπρεπε να γίνουν θυσίες και μεταρρυθμίσεις αλλά την ίδια ώρα πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα κάθε δυνατότητα και κάθε ευκαιρία να πετύχει τους στόχους της. Επιτρέψαμε στην Ελλάδα να αποκτήσει την απαραίτητη ρευστότητα από την στιγμή που τήρησε τις δεσμεύσεις της».
«Όταν μιλάμε για αλληλεγγύη, δεν αναφερόμαστε μόνο σε ρευστότητα αλλά μιλάμε και για ανάπτυξη.
Στηρίζω την δράση της Ελλάδας και ευχαριστώ την Ελλάδα και τον Έλληνα πρωθυπουργό διότι ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που μας στήριξε στην επιχείρησή μας στο Μάλι».
«Είναι δικαίωμά μας να ανακηρύξουμε την ΑΟΖ, δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο και θα το πράξουμε όταν πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει. Μαζί με την Κύπρο θα παίξουμε σημαντικό ρόλο στην προμήθεια υδρογονανθράκων στην Ευρώπη» είπε ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε ότι σε 15 ημέρες θα μεταβεί στην Τουρκία, συνοδευόμενος από πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού μίλησε για του στενούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν τους δύο λαούς είπε: «Ενημέρωσα τον Γάλλο πρόεδρο για την πρόοδο στην καταπολέμηση ελλείμματος και διαρθρωτικές αλλαγές μεγάλο βαρύ τίμημα σε ύφεση και ανεργία» είπε ανέφερε πως ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε σεβασμό του για τις θυσίες ελληνικού λαού υποστηρίζοντας ότι θα χρειαστούν μέτρα ανάπτυξης. «Συζητήσαμε για τις ευκαιρίες γαλλικών επενδύσεων στην ενέργεια, τις κατασκευές, τις μεταφορές , την άμυνα, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, αλλά και τη δυνατότητα ενεργού ανάμιξης γαλλικών επιχειρήσεων στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
«Ήδη η Γαλλία μας βοηθά σε ζητήματα δημόσιας διοίκησης», είπε ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας πως η Γαλλική πλευρά “θα βοηθήσει και σε ότι έχει να κάνει και με θέματα κτηματολογίου αλλά και σε θέματα διοίκησης. Είχαμε τη δυνατότητα να υπογράψουμε μια συμφωνία σε επίπεδο τουρισμού, ενώ θα εξεταστεί και η δυνατότητα συμμετοχής της Γαλλίας στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο για την ενίσχυση της ρευστότητας», ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς.
«Σήμερα θα υπογραφεί επίσης μια συμφωνία μεταξύ των συνδέσμων βιομηχανιών των δύο χωρών” ανέφερε ο Πρωθυπουργός και αναφερόμενος προς τον κ. Ολάντ τόνισε πως η Γαλλία ήταν πάντα το κέντρο της Ευρώπης, στήριξε την Ελλάδα να μπει και να παραμείνει στην Ευρώπη, ενώ σήμερα τη στηρίζει για να βγει από την κρίση.
Σε καλό κλίμα έγινε τόσο το γεύμα εργασίας όσο και η επίσκεψη στο Προεδρικό μέγαρο. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας τόνισε μεταξύ άλλων: «Είπατε ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλα βάρη. Έχει δώσει πάρα πολλά μέχρι σήμερα και έχουν εξαντληθεί οι αντοχές του. Είμαστε μπροστά σε κοινωνική έκρηξη αν συνεχίσουμε να πιέζουμε τον λαό να δώσει περισσότερα. Γι' αυτό νομίζω η παρουσία σας σήμερα είναι μια ανάσα στην προσπάθεια που κάνουμε να βγούμε από αυτή την κρίση, να αντιμετωπίσουμε την ύφεση και την ανεργία των νέων που φθάνει το 60%», είπε ο Έλληνας πρόεδρος.
«Έχω έρθει σαν φίλος της Ελλάδας.
Επ' ουδενί δε ζητώ άλλες θυσίες από τον ελληνικό λαό που έχει κάνει αρκετές» απάντησε ο κ. Ολάντ, που όπως τόνισε παρακολουθεί τι γίνεται στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, πριν ακόμη εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας και αναγνώρισε πως οι Έλληνες έκαναν θυσίες, αλλά αυτές δεν έγιναν άδικα.
«Οι θυσίες έδειξαν ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της, κάτι που επέτρεψε στην Ευρώπη και στην Γαλλία να δείξει αλληλεγγύη. Ήταν καλύτερο για την Ελλάδα η παραμονή στο ευρώ. Η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν καταστροφική, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, για άλλες χώρες της ευρωζώνης. Αυτή η υπόθεση πλέον είναι παρελθόν. Το μήνυμα είναι ότι η κρίση της ευρωζώνης για τους Έλληνες έχει τελειώσει. Η Γαλλία θα κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει την Ελλάδα. Αυτό που απειλεί σήμερα την Ευρώπη δεν είναι η οικονομική αλλά η πολιτική κρίση», πρόσθεσε ο Φρ. Ολάντ.
απο την ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου