Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Η παγκοσμιοποίηση και οι συνέπειες στην κοινωνία


 Η παγκοσμιοποίηση βρίσκεται πάνω στα χείλη όλων μας.

Για τη σημερινή εποχή παράξενη μεταμορφωμένη λέξη που γρήγορα γίνεται σύνθημα, που ανοίγει πόρτες για τα φαινόμενα του σήμερα και του μέλλοντος.

Ορισμένοι μας λένε ότι η παγκοσμιοποίηση είναι
μια αιτία που γέννησε τη δυστυχία μας.

Για όλους σήμερα η παγκοσμιοποίηση είναι αδύνατο ο σημερινός κόσμος να γίνει μια ανατρέψιμη διαδικασία. 
Η δύναμή της και οι διαδικασίες επηρεάζουν στον ίδιο βαθμό όλες τις κοινωνίες. 
 Και όλοι έτσι παγκοσμιούμαστε σε μικρό και μεγάλο βαθμό.
Οι χώρες που παγκοσμιοποιήθηκαν δέχθηκαν την ίδια μοίρα.

Στο σημείο αυτό οι κοινωνίες υποθετικά πιστεύουν ότι σε όλα τα δεδομένα θα υπάρχει διαφάνεια.
 Αλλά με την μπολιασμένη ροζ ελευθερία, άλλα συμβαίνουν και για να γίνουν τα φαινόμενα διαφανή χρειαζόμαστε νόηση αλήθειας, έτσι θα ξορκίσουμε τα κακά σενάρια που ελλοχεύουν κινδύνους.

Και να αποβάλλουμε την αμφισβήτηση και να επικαλούμαστε τα καθαρά γεγονότα αδιαφανή.

Η παγκοσμιοποίηση δεν φέρνει καθολικά αποδεκτές συνέπειες. Υπάρχει η αθέατος πλευρά του φαινομένου που δεν αποκαλύπτεται, και μεγαλύτερη από την ορατή πλευρά.
Αν διερευνήσουμε τις κοινωνικές αιτίες θα γίνουν ορατά τα αποτελέσματά της.
Ταυτόχρονα με τις αναδυόμενες διαστάσεις της επιχειρηματικής δραστηριότητας του εμπορίου τεχνικών πολιτιστικών κ.λπ. δραστηριοτήτων εκεί ενεργοποιείται μια διαδικασία τοπικών ιδιαιτεροτήτων.

Στο σημείο αυτό εμφανίζεται μια νέα ελευθερία και για μερικούς επέρχεται σαν σκληρή μοίρα χάρη στην ανάπτυξη των οικονομικών ανισοτήτων που προσμετρούν τα φαινόμενα τα εξωπραγματικά της νεοτερικής εποχής μας, της παγκοσμιοποίησης.

Θέλοντας και μη όλοι μας να βρισκόμαστε επί ποδός. Γιατί αυτοί οι κανόνες του παιχνιδιού ορίζουν τη ζωή στον πλανήτη χώρο και όχι η μοίρα των κοινωνιών περασμένων σκιωδών χρόνων.

Στο σημείο αυτό όταν οι πολίτες ενημερωθούν σωστά για τους σκοπούς τής παγκοσμιοποίησης, θα οργανώσουν θετική αντίσταση στην κερδοσκοπική ιδιοτέλεια των αντικοινωνικών στοιχείων της αγοράς και μεθοδικά θα ιεραρχηθεί η αξιοκρατία και ο αυτοσεβασμός του ανθρώπου. Ταυτόχρονα θα αποκατασταθεί και η αξιοπρέπεια σε κάθε σημείο του κρατικού μηχανισμού. Και ας μην τρομάζουμε από τους ελέγχους. Αυτοί βοηθούν την αξιολόγηση των κρίσεων της διαβάθμισης της αξιοσύνης του ήθους, την άμιλλα για δημιουργική αίσθηση τιμής για την ανάληψη έργων ευθύνης.

Τα φαινόμενα της πολιτικής αναξιοκρατίας αφανίζουν κάθε νοούμενα καλά για το κοινωνικό σύνολο.
Ας νουθετήσουμε τη σύνεση της κάθε λογής κριτικής για το καλό των μελλόντων γενεών και για να αφανιστούν η βαρβαρότητα της αλόγιστης εκμετάλλευσης των πολιτών.

Οι άλογοι και αγνώμονες δεν λογίζουν ότι ο χρόνος της ζωής είναι μικρότερος απ’ ό,τι ήλπιζαν.

Του Βλασίου Χονδρογιάννη

απο την eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου