Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Ιβάν ο τρομερός



Με τρεις θεαματικές κινήσεις ο βαθύπλουτος ομογενής επιχειρηματίας, Ιβάν Ιγκνάτιεβιτς Σαββίδης, εδραιώνει την παρουσία του στην Ελλάδα και διαδραματίζει ρόλο βασικού «παίκτη» στην εγχώρια αγορά.
Ο Σαββίδης, που αποτελεί το «αφεντικό» του ΠΑΟΚ, κατάφερε να μισθώσει το περίφημο «Μακεδονία Παλλάς» και μπαίνει «σφήνα» στους... μνηστήρες που ενδιαφέρονται για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Τα επιχειρηματικά... πλοκάμια του Ιβάν του «τρομερού» στην πατρίδα των προγόνων του στόχο έχουν την
ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, φέρεται επίσης να σχεδιάζει επένδυση για τη δημιουργία μεγάλης υπερπολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας σε ακίνητο που απέκτησε πρόσφατα στην Εύβοια.

Μάλιστα οι πρώτες στρατηγικές συμμαχίες στον τουρισμό χτίζονται στο Ελληνο-Ρωσικό Τουριστικό Forum, που γίνεται σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία του Ρώσου πρέσβη Βλαντιμίρ Τσχικβισβίλι.

Απόλυτος κυρίαρχος στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ o Ιβάν Σαββίδης, δύο ημέρες πριν την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, η οποία είχε προκηρυχτεί τον περασμένο Οκτώβριο, έγινε απόλυτος κυρίαρχος στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.
Ο ομογενής επιχειρηματίας κάλυψε εξ ολοκλήρου τη νέα ΑΜΚ με το ποσό των 15 εκατ. ευρώ, μέσω της εταιρίας DIMERA LTD, κι έτσι η επένδυσή του στην ομάδα έφτασε τα 25 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα πλέον να κατέχει το 90% των μετοχών των «ασπρόμαυρων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το ποσό των 15 εκατ. ευρώ τα 11,5 προορίζονται για να κλείσει το θέμα των χρεών προς το Δημόσιο εφόσον, όπως όλα δείχνουν, ψηφιστεί ο νόμος που θα δίνει την δυνατότητα στις ανώνυμες εταιρείας να καλύπτουν το σύνολο των οφειλών τους πληρώνοντας μόνο το πρωτογενές χρέος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ:
«Η DIMERA LTD κατέθεσε σε λογαριασμό της ΠΑΕ Π.Α.Ο.Κ. το ποσό των 14.976.000 € το οποίο προορίζεται για την συμμετοχή της στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρίας, που ολοκληρώνεται στις 15 Φεβρουαρίου 2013.
Ο κ. Ιβάν Σαββίδης, παραμένοντας πιστός στο όραμά του και εκπληρώνοντας τις υποσχέσεις του, έχει καταβάλλει στο διάστημα του τελευταίου οκταμήνου, μέσω της DIMERA LTD, το συνολικό ποσό των 24.928.746 €».
Πάντως τα σχέδια του ομογενούς επιχειρηματία για τον ΠΑΟΚ είναι μεγαλεπήβολα, καθώς προσανατολίζεται στην κατασκευή νέου γηπέδου, ενώ, όπως επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος, επιθυμεί να φτιάξει στη συγκεκριμένη περιοχή υπερσύγχρονες προπονητικές εγκαταστάσεις που θα φιλοξενούν ακόμη και ομάδες του εξωτερικού.

Oι μπίζνες του επιχειρηματία
Στη διαγωνιστική διαδικασία του ΙΚΑ για το «Μακεδονία», που έγινε στις αρχές του Φεβρουαρίου, η εταιρεία «Black & White», συμφερόντων του ομογενούς επιχειρηματία, κατέθεσε προσφορά μηνιαίου μισθώματος 95.000 ευρώ, την ανώτερη μεταξύ τριών υποψήφιων «μνηστήρων» (81.000 ευρώ της εταιρείας Aenaos και 51.000 της Grecotel), με αποτέλεσμα να αποκτά τον έλεγχο της ξενοδοχειακής μονάδας για 12 μήνες.
Από το ΙΚΑ, που είναι ιδιοκτήτης του ακινήτου, είχε οριστεί ως ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα το ποσό των 50.000 ευρώ. Πέρα από το μίσθωμα, η πλειοδότρια εταιρεία πρέπει να καταβάλει στο Ίδρυμα το 10% των κερδών της, ενώ οφείλει και να κρατήσει το 92% του προσωπικού, που αριθμεί 120 άτομα. Ο μισθωτής θα καταθέσει εγγυητική επιστολή εξάμηνης διάρκειας.

Ανατροπή του σκηνικού προκάλεσε ο Ιβάν Σαββίδης στην υπόθεση της ΣΕΚΑΠ, μοναδικός υποψήφιος για την εξαγορά της οποίας μέχρι πρότινος ήταν η τουρκική Seba. Στις αρχές του χρόνου, ο ομογενής επιχειρηματίας γνωστοποίησε μέσω επιστολής στο Υπουργείο Οικονομικών το ενδιαφέρον του, ζητώντας χρονικό περιθώριο ενός μήνα, προκειμένου να διενεργήσει οικονομικό και νομικό έλεγχο της εταιρείας, προτού υποβάλει δεσμευτική προσφορά.
Στην επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Διά της παρούσας επιστολής, επιβεβαιώνουμε το ενδιαφέρον μας για την πραγματοποίηση της επένδυσής μας στη ΣΕΚΑΠ, με την εξαγορά του ποσοστού των μετοχών της εταιρείας, οι οποίες ανήκουν στην ΑΤΕBank.

Να σημειωθεί ότι είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας και έπαιξε κύριο ρόλο στην αποδοχή από το ΣΑΕ (Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού), των ελληνικών μειονοτήτων των γειτονικών της Μαύρης Θάλασσας χωρών, ως μέλη του.

 Συγκεκριμένα, από το 2004 είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας ελληνικών συλλόγων της Ρωσίας και από το 2006 είναι συντονιστής του ΣΑΕ της Περιφέρειας χωρών πρώην ΕΣΣΔ.

Ο Ιβάν Σαββίδης είναι διδάκτωρ οικονομικών επιστήμων. 
Επίσης, έχει δημοσιεύσει 10 επιστημονικές εργασίες.

Ο πολιτικός βίος του Ιβάν Σαββίδη
• Το 1998 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής της Νομοθετικής Βουλής της επαρχίας του Ροστόφ.
• Το 2007 ανανέωσε τη θητεία του στη ρωσική Βουλή, ωστόσο το 2011 η παράταξή του «Ενωμένη Ρωσία» καταβαραθρώθηκε στις εκλογές της επαρχίας του Ροστόφ
• Με αρωγό την ορθόδοξη πίστη πέτυχε την πρώτη μεγάλη νίκη του, όταν κάποια χρόνια πριν, με αποκλειστικά δικές του ενέργειες, άνοιξε το σπουδαιότερο σύμβολο του ποντιακού Ελληνισμού, το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου