Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Πάνε να κόψουν για πολιτικούς λόγους τους Ρώσους από τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ!







Μεγάλο θέμα σχεδόν στο σύνολο του ρωσικού Τύπου έχουν γίνει οι κινήσεις εξαγοράς της ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ από τις ρωσικές εταιρείες, Γκαζπρόμ και Σύντεζ. 
Χτες, η μεγάλη εφημερίδα Κομμερσάντ, με τίτλο “Γκαζπρόμ και Σύντεζ συγκεντρώνουν
στοιχεία για να υποβάλλουν την τελική προσφορά τους για τη ΔΕΠΑ”, σηκώνει ιδιαίτερα το θέμα.
 Να σημειωθεί ότι σπανίως τους τελευταίους μήνες ο ρωσικός Τύπος ασχολήθηκε με το θέμα. Αντίθετα, τώρα σχεδόν καθημερινώς γράφει.

Πάντως, ο αναλυτής της IDF Capital, Βιτάλι Κριουκόφ υπογραμμίζει ότι “σε επίπεδο προσφορών, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να περιμένει κάτι παραπάνω από την ήδη πολύ υψηλή προσφορά των ρωσικών εταιρειών. 
Ωστόσο, με βάση πολιτικά κριτήρια, η Αθήνα μπορεί να επιλέξει την εταιρεία από το Αζερμπαϊτζάν που έχει θέσει υποψηφιότητα για την εξαγορά (σ.σ. βρίσκεται σε συμμαχία με τις ΗΠΑ). Στην Ευρώπη θεωρούν την Ελλάδα ως πιθανό κόμβο φυσικού αερίου αντίστοιχης μεγάλης σημασίας με την Τουρκία και, ως εκ τούτου, μάλλον δεν πρέπει να περιμένουμε ότι ο έλεγχος της ΔΕΠΑ θα περάσει σε ρωσικές εταιρείες”.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι “σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρώνει την παραλαβή των κάθε λογής αιτημάτων εκ μέρους των ενδιαφερομένων και ότι οι υποχρεωτικές προσφορές πρέπει να έχουν υποβληθεί έως το μέσον του Απριλίου”. Κατά τον Κομερσάντ, σήμερα τη μεγαλύτερη τιμή έχει δώσει η Σύντεζ (1,8-1,9 δισ. Ευρώ).

Ωστόσο, σημειώνουν Ρώσοι αναλυτές, “η ελληνική κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να προσελκύσουν “συμμάχους” από τους εναπομείναντες της πρώτης φάσης του διαγωνισμού”.

 Σημειώνουν όμως, ότι την ίδια στιγμή, “την επέκταση και ισχυροποίηση της θέσης της Ρωσίας στην αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης, παραδοσιακά την βλέπουν αρνητικά”. 

Σήμερα στη λίστα των ενδιαφερομένων, έχουν μείνει η Σύντεζ (μέσω της εταιρείας Νέγκουσνέφτ, που διεκδικεί και τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ.
 Οι διεκδικητές μόνο της ΔΕΠΑ, είναι η Γκαζπρόμ, και η ελληνική  M&M GasCo.
Για τη ΔΕΣΦΑ, η εταιρεία από το Αζερμπαϊτζάν ΓκεΝΚΑΡ, και η ελληνική  GEK Terna.

Σύμφωνα με πηγή του Κομμερσάντ κοντά στο ΤΑΙΠΕΔ, η “κυβέρνηση της Ελλάδας ήθελε αρκετές φορές να μεταθέσει το διαγωνισμό και να τον ξαναρχίσει από την αρχή, προκειμένου να έλθουν ευρωπαίοι και αμερικανοί.
Αλλά η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για ιδιωτικοποιήσεις που προβλέπονται για το 2013.
Γι’ αυτό η Αθήνα στρέφεται προς την κατεύθυνση να υπάρξουν εταιρείες από την short list που έως το μέσον Μαρτίου θα μπορέσουν να έλθουν σε συμμαχία με μια από τις 14 εταιρείες που κόπηκαν. Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να διευρύνει των κύκλο των μετεχόντων στην τελική φάση του διαγωνισμού”.

Το πρωτότυπο δημοσίευμα
http://www.kommersant.ru/doc/2125475


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου