Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις αγοραπωλησίες φωτοβολταϊκών

Η Ελλάδα και η Ρουμανία συμπεριλαμβάνονται μαζί με την Ιταλία στις χώρες με τη μεγαλύτερη δυναμική για deals που αφορούν σε αγοραπωλησίες φωτοβολταϊκών χαρτοφυλακίων.

ΗΕλλάδα και η Ρουμανία συμπεριλαμβάνονται μαζί με την Ιταλία στις χώρες με τη μεγαλύτερη δυναμική για deals που αφορούν σε αγοραπωλησίες φωτοβολταϊκών χαρτοφυλακίων, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας Enerdatics για τις τάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ΑΠΕ τη διετία 2024-2026.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, «οι τρεις αυτές χώρες έχουν ανοίξει τον χορό για σημαντική αύξηση των φωτοβολταϊκών deals το αμέσως επόμενο διάστημα, χάρη στις ελκυστικές τιμές αποζημίωσης των έργων και τις εξορθολογισμένες αδειοδοτικές διαδικασίες. Οι εν λόγω αγορές έχουν αναδειχθεί σε “εστία» συμφωνιών που έχουν στο επίκεντρο projects που βρίσκονται είτε στα αρχικά είτε στα τελικά στάδια ανάπτυξης.

Πράγματι, στη ρουμανική αγορά των φωτοβολταϊκών η κινητικότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα είναι εντυπωσιακή. Και μπορεί το φώτα της δημοσιότητας να έπεσαν το τελευταίο διάστημα σε ένα «αιολικό deal», αυτό της εξαγοράς της Evryo Group, θυγατρικής της Μacquarie από τη ΔΕΗ, όμως την ίδια στιγμή «δίνουν και παίρνουν» οι συμφωνίες όπου πρωταγωνιστούν φωτοβολταϊκά, όπως αυτή της ΔΕΗ με τη Metlen, στη βάση της οποίας η ΔΕΗ θα εξαγοράσει πάρκα ισχύος 516 MW που ωριμάζει η Metlen στη γειτονική χώρα.

Τελευταίο παράδειγμα είναι η ανακοίνωση προ διημέρου ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και η αυστριακή Raiffeisen Bank παρέχουν δάνειο 110 εκατ. ευρώ στον ισραηλινό όμιλο Nofar Energy για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 300 MW.

Πρόσφατη είναι και η εξαγορά φωτοβολταϊκού πάρκου 126 MW στη Ρουμανία από την ουκρανική DTEK, ενώ και η γνωστή μας (από την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) Masdar σύναψε πρόσφατα συμφωνία με την Hidroelectrica για την ανάπτυξη χερσαίων και πλωτών φωτοβολταϊκών στη Ρουμανία.

Μεγάλη όμως είναι η «φωτοβολταϊκή κινητικότητα» και στην Ελλάδα, με πιο πρόσφατες εκδηλώσεις την ανακοίνωση στα τέλη Ιουλίου ότι το επενδυτικό fund Foresight με έδρα το Λονδίνο ξεκινά τις εργασίες κατασκευής για φωτοβολταϊκά projects συνολικής ισχύος 267 ΜW στην Κεντρική Ελλάδα, έχοντας εξαγοράσει το σχετικό χαρτοφυλάκιο από τη γερμανική Juwi που με τη σειρά της το είχε αποκτήσει από την βρετανική Hive Energy.

Ετοιμη να δραστηριοποιηθεί και στον κλάδο φωτοβολταΪκών στην Ελλάδα δηλώνει η σουηδέζικη ΟΧ2, ενώ αίσθηση προκάλεσε η βρετανική Lightsource BP ανακοινώνοντας εντός του Ιουλίου την έναρξη κατασκευής του mega φωτοβολταϊκού πάρκου συνολικής ισχύος 560 MW με την επωνυμία «Ενιπέας», επίσης στην Κεντρική Ελλάδα.

Στο παιχνίδι των φωτοβολταϊκών μπήκε πρόσφατα και η ΔΕΠΑ Εμπορίας που υπέγραψε πρόσφατα δανειακή σύμβαση με τη ΕΤΕπ για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου 500 MW στη Δυτική Μακεδονία που είχε αποκτήσει από τη North Solar. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πληροφορίες ότι τουλάχιστον δυο ξένες εταιρείες έχουν βάλει «πωλητήριο» στα έργα που έχουν αναπτύξει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Enerdatics, μεταξύ των βασικών τάσεων στην ευρωπαϊκή αγορά ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια θα είναι το repowering των χερσαίων αιολικών, ιδίως σε αγορές όπως της Βρετανίας και της Γερμανίας, η ανάπτυξη νέων αγορών αποθήκευσης πέρα από τη Βρετανία, με Ιταλία, Φινλανδία, Πολωνία και Ισπανία να εμφανίζονται ως οι πλέον ελκυστικοί επενδυτικοί προορισμοί, η επέκταση της τάσης συνεγκατάστασης φωτοβολταϊκών μπάρκων με μπαταρίες, και οι εξαγορές φωτοβολταϊκών χαρτοφυλακίων από μεγάλα επενδυτικά fundς όπως η KKR και η Brookfield Renewables.

pentapostagma.gr/koinonia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου