Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Οι πόλεμοι του Ισραήλ και της Ουκρανίας μας αφορούν

Η καλά σχεδιασμένη ταυτόχρονη έκρηξη των τηλεειδοποιητών με τους οποίους κινητοποιεί η χειραγωγούμενη από το Ιράν τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ τα μέλη και στελέχη της

υπολογίζεται πως τραυμάτισε πάνω από 2.750 άτομα.

Περί τους 12 έχουν χάσει τη ζωή τους και περί τους 200 φέρονται βαριά τραυματισμένοι.

Πολλά από τα θύματα θεωρείται πως είναι μαχητές της σιίτικης τρομοκρατικής οργάνωσης και κάποιοι μέλη της επίλεκτης δύναμης Radwan. Σαν θύμα αναφέρεται επίσης ο πρέσβης του Ιράν στη Συρία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο, οι τηλεειδοποιητές που εξερράγησαν πιθανότατα είχαν παγιδευτεί με εκρηκτικά από ισραηλινούς πράκτορες. Κατά τη Wall Street Journal, πολλοί από αυτούς προέρχονταν από ένα φορτίο που παρέλαβε πρόσφατα η Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το αμερικανικό ειδησεογραφικό portal "Axios", οι συντονισμένες μαζικές εκρήξεις εκτός των θυμάτων έπληξαν ένα σημαντικό μέρος του στρατιωτικού συστήματος διοίκησης και ελέγχου της Χεζμπολάχ.

Κάποιοι αναλυτές θεωρούν το συμβάν σαν το πρώτο χτύπημα ενός ευρύτερου σχεδίου επίθεσης του Ισραήλ στη σιίτικη οργάνωση, μετά την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων εξάρθρωσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Άλλοι εκτιμούν πως το χτύπημα επιταχύνθηκε γιατί υπήρξαν πληροφορίες πως κινδύνευε να αποκαλυφθεί.

Το Ισραήλ έχει αποδείξει πως δεν αφήνει εκκρεμότητες που απειλούν την ύπαρξή του να διαιωνίζονται και συχνά αναζητεί αφορμές για να προχωρήσει σε δραστικές κινήσεις υπεράσπισης της ασφάλειάς του.

Πριν μερικούς μήνες είχε εκτελέσει τον επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στο Ιράν, παρακάμπτοντας τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Η απάντηση του Ιράν και των συμμάχων του για εκείνο το χτύπημα ακόμη αναμένεται.

Το πλήγμα με τους τηλεειδοποιητές, όπως και πολλά περιστατικά του πολέμου στην Ουκρανία, καταδεικνύουν τις τεκτονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στις πολεμικές αντιπαραθέσεις, λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων και της ευρείας διάδοσης των μεθόδων που αυτές καταστούν εφικτές.

Αν ο πόλεμος αστραπή (με την ταχεία αυτόνομη δράση των τεθωρακισμένων) έπαιξε σημαντικό ρόλο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο "αόρατος" ανταρτοπόλεμος που εξασφαλίζουν οι ευρείας διάδοσης τεχνολογικές καινοτομίες εξελίσσεται σε καθοριστικό παράγοντα για τις τωρινές και μελλοντικές αναμετρήσεις.

Το μήνυμα που μας αφορά είναι η ευρεία αναδιάρθρωση των ενόπλων δυνάμεων και των στρατιωτικών εξοπλισμών στα πλαίσια της προσαρμογής στις τεκτονικού χαρακτήρα εξελίξεις.

Το τελευταίο πλήγμα του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ ενισχύει το σενάριο που θέλει κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ αρνείται να παραδοθεί στην ασφυκτική περικύκλωση που επιχειρούν το Ιράν και οι σύμμαχοί του.

Η ηγεσία του Ιράν, μετά την εκτέλεση του επικεφαλής της Χαμάς στο έδαφός του και τον ακρωτηριασμό του στρατιωτικού μηχανισμού της Χεζμπολάχ, είναι αναγκασμένη να απαντήσει, γιατί αν δεν το πράξει θα χάσει το κύρος της στους φανατικούς σιίτες στων οποίων την αποδοχή στηρίζει την εξουσία της.

Η Τουρκία που φιλοδοξεί να ηγηθεί ενός μέρους του ισλαμικού κόσμου οφείλει επίσης να πάρει θέση σε μια δύσκολη περίοδο που προσπαθεί να εξευμενίσει τη Δύση προκειμένου να άρει το εξοπλιστικό εμπάργκο.

Με το ευφάνταστο πλήγμα με τους τηλεειδοποιητές, μετά την εξάρθρωση της Χαμάς και την εκτέλεση του Χανίγια, το Ισραήλ κατάφερε να:

- Αυξήσει την πίεση στην ηγεσία του Ιράν για απάντηση, γιατί αλλιώς κινδυνεύει με μείωση της επιρροής στους φανατικούς που την υποστηρίζουν.

- Να σπείρει τον φόβο και την ανησυχία στο στρατόπεδο των αντιπάλων. Όποιος μετέχει ή συμπορεύεται μαζί τους, πλέον δεν νιώθει ασφαλής όσο μακριά και αν βρίσκεται.

- Να εξουδετερώσει πολλούς μαχητές και στελέχη της Χεζμπολάχ σε μια κρίσιμη περίοδο σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση μαζί της.

- Να πλήξει τη εμπιστοσύνη και τους δεσμούς στο Ιράν και τα παρακλάδια του καθώς τα πλήγματα προϋποθέτουν την ύπαρξη δικτύου πληροφοριοδοτών εντός των δομών τους. Οι προσπάθειες ανεύρεσης και εξουδετέρωσης δεν μπορεί να γίνει χωρίς παράπλευρες απώλειες που θα υποβαθμίσουν την αποτελεσματικότητά τους.

- Να αποκαλύψει του μαχητές της Χεζμπολάχ στην κοινωνία του Λιβάνου. Οι εκρήξεις των τηλεειδοποιητών αποκάλυψαν τη σχέση των ιδιοκτητών τους με την τρομοκρατική οργάνωση.

Όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη γειτονιά μας, μας αφορούν άμεσα.

Του Κώστα Στούπα

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου