Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Αποκάλυψη: Δεσμεύτηκαν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του κυκλώματος με τις παράνομες συνταγογραφήσεις

Χαράλαμπος Βουρλιώτης, Επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματο


Στη δέσμευση των λογαριασμών όλων των κατηγορουμένων στην υπόθεση του κυκλώματος απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ προχώρησε πριν από δυο 24ωρα ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Πρόκειται για τους 14 Έλληνες και τους 3 αλλοδαπούς (από Μαρόκο, Αλβανία και Βουλγαρία), οι

οποίοι είχαν στήσει τη μεγάλη απάτη εις βάρος του ΕΟΠΥΥ, με τη συνολική ζημιά για το δημόσιο να ξεπερνά τα 3,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν δεσμευτεί όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία τους, έως και οι θυρίδες που τυχόν διαθέτουν.

Γιατροί και φαρμοκοποιοί

Στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται 4 γιατροί Δημοσίων Δομών Υγείας σε Αττική και Βοιωτία, καθώς και 8 ιδιοκτήτες και υπάλληλοι φαρμακείων στην Αττική, μια ιατρική επισκέπτρια εταιρείας παραγωγής φαρμάκων και ένας αλλοδαπός που είχε τον ρόλο του μεσάζοντα.

Remaining Time 0:00
 
Advertisement

Μέσω των γιατρών, προχωρούσαν στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων σε Α.Μ.Κ.Α. κυρίως αλλοδαπών για τους οποίους είχαν δηλωθεί αναληθή στοιχεία επικοινωνίας (διευθύνσεις κατοικίας και τηλέφωνα) ή διάφορες δομές φιλοξενίας, με αποτέλεσμα και να καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής ο εντοπισμός τους από τις αρμόδιες αρχές, αλλά και οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι να μην είναι σε θέση να διαπιστώσουν την ψευδή συνταγογράφηση λόγω της ελλείψεως άυλης συνταγογράφησης, αλλά και της αδυναμίας πρόσβασής τους σε τέτοια δεδομένα. 

Παράλληλα, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, επιδίωκαν, μέσω των δικτύων που είχαν δημιουργήσει, να χρησιμοποιούν Α.Μ.Κ.Α. ανασφάλιστων ατόμων, καθώς η συμμετοχή τους στη δαπάνη του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ήταν μηδενική.

Οικονομική ανάλυση για κάθε κατηγορούμενο

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ξεκινήσει ήδη έλεγχος όλων των οικονομικών τους στοιχείων, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της απάτης, αλλά και ο χρόνος που ξεκίνησε η δράση τους.

Αυτό θα γίνει με τη διαδικασία «follow the money», δηλαδή θα ελέγξουν τις ύποπτες διαδρομές χρήματος και τις κινήσεις που έχουν πραγματοποιήσει για να φτάσουν και στον αρχικό χρόνο έναρξης της δραστηριότητάς τους. Από την έρευνα των Αρχών διαπιστώθηκε ότι τα μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων δρούσαν τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2020, ωστόσο δεν αποκλείεται να αποκαλυφθούν και προγενέστερα στοιχεία που θα διευρύνουν το πεδίο των ερευνών.

Οι αρχές μάλιστα, θα πραγματοποιήσουν και οικονομική ανάλυση των κινήσεων που έχει πραγματοποιήσει ο κάθε εμπλεκόμενος ξεχωριστά, προκειμένου να διαπιστωθεί ακόμα και αν επένδυσαν τα «μαύρα» χρήματα, ώστε να φανεί που τα «ξέπλυναν», αλλά και αν υπάρχουν άλλα πρόσωπα που ανοίγουν τη «βεντάλια» του κυκλώματος.

mononews.gr/oikonomia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου