Δύο σκληροί δίσκοι φαίνεται ότι εμπεριέχουν άκρως απόρρητες πληροφορίες, που συνδέονται με ορισμένες δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών |
Μια υποβρύχια «μάχη» βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες γύρω από την βυθισμένη θαλαμηγό Bayesian, που ναυάγησε μέσα σε καταιγίδα στις 19 Αυγούστου στο Παλέρμο της Σικελίας, παρασύροντας στον θάνατο τον βρετανό μεγιστάνα Μάικ Λιντς και άλλα έξι άτομα.
Μυστικές υπηρεσίες από διάφορες χώρες έχουν στείλει δύτες στο ναυάγιο του ιστιοφόρου σε βάθος 50 μέτρων, αναζητώντας δύο «προσωπικούς» σκληρούς δίσκους του Μάικ Λιντς, όπως γράφει η La Repubblica.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, οι μυστικές υπηρεσίες, ιδίως της Κίνας και της Ρωσίας, προσπαθούν να βρουν δύο υπερκρυπτογραφημένες συσκευές του Λιντς, τις οποίες δεν αποχωριζόταν ποτέ ο άγγλος μεγιστάνας, και παραμένουν στα δύο χρηματοκιβώτια της θαλαμηγού.
«Δύτες του ιταλικού πολεμικού ναυτικού που ερευνούν το ναυάγιο σήμαναν συναγερμό και ζήτησαν ενισχυμένα μέτρα προστασίας, φοβούμενοι ότι ευαίσθητα δεδομένα που θα φυλάσσονταν στα χρηματοκιβώτια του ιστιοφόρου θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν ξένες κυβερνήσεις, όπως αυτές της Ρωσίας και της Κίνας», γράφει η ιταλική εφημερίδα.
Οι δύο σκληροί δίσκοι φαίνεται ότι εμπεριέχουν άκρως απόρρητες πληροφορίες, που συνδέονται με ορισμένες δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών. Σύμφωνα με πηγές δυτικών μυστικών υπηρεσιών, στους δύο σκληρούς δίσκους υπάρχουν και «κωδικοί πρόσβασης σε πολύ ευαίσθητα δεδομένα, που ο Λιντς θεωρούσε πως η θαλαμηγός ήταν το ασφαλέστερο μέρος για να αποθηκεύσει».
Συνεργασία με Μοσάντ κατά της Χαμάς
Συνιδρυτής της εταιρείας κυβερνοασφάλειας «Dark Trace», ο βρετανός μεγιστάνας φέρεται να είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με κάποιες μυστικές υπηρεσίες, όπως η ισραηλινή Μοσάντ.
Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων «Agenzia Nova», οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες είχαν χρησιμοποιήσει τα συστήματα της βρετανικής εταιρείας του Μάικ Λιντς για να εντοπίσουν ορισμένους από τους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς.
Τον Μάρτιο του 2023, η Darktrace είχε ανακοινώσει τη δημιουργία της Darktrace Federal, μιας νέας υπηρεσίας που θα εξυπηρετούσε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, την κοινότητα πληροφοριών, τις ομοσπονδιακές μη στρατιωτικές υπηρεσίες και την εθνική υποδομή ζωτικής σημασίας για να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους για προστασία από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.
Η Darktrace Federal απασχολεί εμπειρογνώμονες ασφαλείας και πρώην μέλη της μυστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ που έχουν ηγηθεί στην αντιμετώπιση κυβερνοεπιχειρήσεων της CIA και υποστήριζαν την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) και το Πεντάγωνο. Λίγο αργότερα, μάλιστα, η Darktrace εξαγοράστηκε από το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Thoma Bravo έναντι 5,32 δισ. δολαρίων. Το αμερικανικό fund έχει ήδη αρκετές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυβερνοασφάλεια, όπως οι Sophos, Proofpoint, Ping Identity και SailPoint.
Οι σχέσεις των εταιρειών του Λιντς και των Ηνωμένων Πολιτειών δεν ήταν πάντα ομαλές. Μάλιστα, τον περασμένο Ιούνιο, ο βρετανός επιχειρηματίας είχε αθωωθεί από δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο για απάτη και ψευδείς λογιστικές κατηγορίες, μετά από μήνυση της Hewlett Packard. Ήταν μάλιστα μια δικαστική διαμάχη που κράτησε 13 χρόνια.
Ύποπτες συνθήκες
Οι ιταλικές αρχές εξακολουθούν μάλιστα να θεωρούν ύποπτες τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βυθίστηκε η θαλαμηγός του Μάικ Λιντς. Ιδιαίτερα μάλιστα γιατί σχεδόν ταυτόχρονα με τον πνιγμό του βρετανού μεγιστάνα σκοτώθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο καθώς έκανε τζόκινγκ και ο στενός συνεργάτης του, Στίβεν Τσάμπερλεν, που είχε διατελέσει επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής της Darktrace. Ο Τσάμπερλεν ήταν συγκατηγορούμενος του Λιντς στη δίκη για απάτη, αλλά και αυτός αθωώθηκε.
Στην τραγική υπόθεση έχει εμπλακεί τώρα και η ιταλική εταιρεία «Italian Sea Group (TISG), που είχε κατασκευάσει τη θαλαμηγό του Λιντς. Η TISG ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να μηνύσει τα χήρα του μεγιστάνα, γιατί τι ναυάγιο «προκάλεσε σοβαρή ζημιά στην εικόνα της εταιρείας». Αξιώνει μάλιστα αποζημίωση άνω των 222 εκατομμυρίων ευρώ, θεωρώντας ότι η χήρα και το πλήρωμα συκοφάντησαν την εταιρεία, με αποτέλεσμα να χάσει πολλούς πελάτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου