Σχολεία υπό παρακολούθηση - Επιβάλλουν το άγρυπνο ψηφιακό «μάτι» για λόγους «ασφάλειας» - Μια εξοργιστική ενέργεια του Δήμου Αιγάλεω
Ελευθέριος Ανδρώνης
Το απίστευτο γεγονός που θα αναδείξουμε εδώ, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι βγαλμένο από κάποια δυστοπική ταινία επιστημονικής φαντασίας ή ένα βιβλίο οργουελικής εμπνεύσεως. Κι όμως, συμβαίνει στην τεχνολογικά καθυστερημένη – κατά τ’ άλλα – Ελλάδα και
συγκεκριμένα στο Αιγάλεω.Σε ένα μεγάλο σχολικό συγκρότημα έκτασης 70 στρεμμάτων, όπου λειτουργούν 4 σχολικές μονάδες (6ο ΓΕΛ Αιγάλεω, ΕΝΕΓΥΛ, ΕΕΕΕΚ και νυχτερινό ΙΕΚ), υπήρχαν τα τελευταία χρόνια πολλά φαινόμενα βανδαλισμών και διαρρήξεων. Και αντί ο Δήμος να μεριμνήσει για την πρόσληψη σχολικών φυλάκων και να αναβαθμίσει την ασφάλεια των κτηρίων με συμβατικούς τρόπους, προχώρησε σε μια εξωφρενική «λύση», προκειμένου να έχει το λιγότερο κόστος.
Ποια ήταν αυτή η «λύση»; Να αναθέσουν τη νυχτερινή φύλαξη του σχολείου σε ένα drone!
Χωρίς καμία ντροπή για τον ρομποτικό «Big Brother» που επέβαλλε με το έτσι θέλω στα σχολεία, ο Δήμαρχος του Αιγάλεω, Λάμπρος Σκλαβούνης, είπε σχετικά με το θέμα:
«Κάποια στιγμή σκέφτηκα την ιδέα του drone, τη συζήτησα με άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, με την αντιπολίτευση, με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων του συγκροτήματος. Ήρθα σε επαφή με μία εταιρία, φρόντισα να εξασφαλίσω κάθε άδεια για προστασία προσωπικών δεδομένων και προχώρησα διστακτικά -είναι η αλήθεια- σε αυτή τη λύση».
Και συνεχίζει:
«Τον Αύγουστο του 2024 (σε μία περίοδο που τα σχολεία ήταν κλειστά), ένα drone άρχισε να πετάει πάνω από το συγκρότημα. Πίσω από αυτό υπάρχει ένας “πύργος ελέγχου”, ένας χειριστής που έκανε τη βάρδια του επιβλέποντας την πορεία του ιπτάμενου αντικειμένου και τι συμβαίνει στο συγκρότημα. Αν έβλεπε κάποιον να έχει παραβιάσει τον χώρο ή η θερμική κάμερα κατέγραφε κάποια κίνηση, το drone έριχνε φως πάνω στους εισβολείς και ο χειριστής μίλαγε από το μικρόφωνό του, ενημερώνοντάς τους ότι δεν πρέπει να βρίσκονται εντός του συγκροτήματος.
Το drone λειτουργούσε όλο το 24ωρο και από τις 2 Σεπτεμβρίου έκανε μόνο μία βάρδια, από τις 10 το βράδυ έως τις 6 το πρωί. Ώρες δηλαδή που τα σχολικά κτίρια ήταν άδεια και απροστάτευτα. Κανείς δεν ήξερε για τη δράση του δήμου, μέχρι που συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί το γνωστοποίησαν μέσω ανακοίνωσης-καταγγελίας τους, κάνοντας λόγο για ‘’πορτιέρη σε δημόσιο χώρο’’».
Το φοβερό είναι, ότι ο Δήμαρχος παραδέχεται ανερυθρίαστα πως κανείς δεν γνώριζε για τη δράση του drone, μέχρι που κατήγγειλαν το γεγονός οι συνδικαλιστές. Οι οποίοι μάλιστα περιγράφουν τα πράγματα διαφορετικά από τον Δήμαρχο, υποστηρίζοντας ότι:
«από τις 5/9 το drone όχι μόνο περιεργαζόταν τον χώρο, αλλά απόκτησε και φωνή που ειδοποιούσε παιδιά που κυκλοφορούσαν στο σχολείο, απόφοιτους που ήρθαν για παραλαβή εγγράφων, παιδιά συναδέλφων που παρακολουθούσαν ένα σεμινάριο στο αμφιθέατρο του σχολείου και ένα παιδί που έφερε τον σκύλο του για να παίξει, ότι ο χώρος φυλάσσεται, η παραμονή στον χώρο είναι παράνομη και θα κληθούν οι αρχές αν δεν απομακρυνθούν από εκεί»!
Δηλαδή φαίνεται ότι το drone δεν πετούσε μόνο πάνω από ένα έρημο σχολείο όπως λέει ο Δήμαρχος, αλλά το ανατριχιαστικό εγχείρημα προχώρησε και σε «πειράματα» ρομποτικής επιτήρησης! Κάτι που – αν μη τι άλλο – θυμίζει τα αποτρόπαια βίντεο που μας έρχονταν από την Κίνα στον καιρό της πανδημίας, με drones και τετράποδα ρομπότ να περιπολούν τους έρημους δρόμους, για την επιτήρηση της καραντίνας.
Στο ερώτημα που θέτουν στον Δήμαρχο, γιατί δεν προσλαμβάνει φύλακες, αντί να επιτηρεί το σχολικό συγκρότημα με ένα τηλεκατευθυνόμενο ιπτάμενο αντικείμενο, εκείνος απάντησε με αφοπλιστική αναισθησία:
«Aν ακολουθήσουμε αυτόν το δρόμο, θα πρέπει ο δήμος να πάρει πάνω από έξι φύλακες για να καλύψουν τον τεράστιο χώρο του συγκροτήματος. Κάτι που αυξάνει τα κόστη», είπε.
Και μάλιστα ο Δήμαρχος του Αιγάλεω όχι μόνο δεν απολογήθηκε για το ανοσιούργημα του, όχι μόνο δείχνει περήφανος και «πρωτοπόρος» γι’ αυτό, αλλά πρόσθεσε ότι σκέφτεται να το επεκτείνει και στη φύλαξη του άλσους του Δήμου!
«Σκέφτομαι ότι θα μπορούσα να κάνω το ίδιο και στο άλσος του δήμου, μία αντίστοιχα μεγάλη έκταση, ώστε να περιορίσω τα φαινόμενα βανδαλισμών σε δημοτική περιουσία. Φυσικά, ο κόσμος που θα κάνει τη βόλτα του στο χώρο δεν θα ενοχλείται από το drone. Δεν θέλουμε να αδειάσει το άλσος, απλά να σταματήσουμε φαινόμενα βανδαλισμών».
Φυσικά η δήθεν αντιμετώπιση των βανδαλισμών σε ένα άλσος, είναι μια βολική πρόφαση για την παρακολούθηση των αλσών (και των περιαστικών δασών) που θα συνοδεύεται από τα κλιματικά lockdown των χώρων πρασίνου, που ήδη βλέπουμε τα τελευταία καλοκαίρια να επιβάλλονται από Περιφέρειες και Δήμους.
Ο Δήμαρχος του Αιγάλεω λέει απλά ότι «ο κόσμος δεν θα ενοχλείται από το drone» στο άλσος, υπονοώντας ότι θα παρακολουθείται «διακριτικά» και όποτε χρειάζεται θα ενημερώνονται οι Αρχές. Και άρα στο σκεπτικό του Δήμαρχου, το να σε παρακολουθεί ένα ηλεκτρονικό μάτι όπου σταθείς και όπου βρεθείς, δεν αποτελεί παρενόχληση για τον πολίτη, ούτε παραβίαση της ελευθερίας του. Στηριζόμενος σε τέτοιες νοσηρές νοοτροπίες προελαύνει ο ψηφιακός φασισμός.
Και αν σε κάποιον τα παραπάνω ακούγονται παρατραβηγμένα, θα σημειώσουμε μόνο ότι το καλοκαίρι που μας πέρασε, στην Καβάλα, έγινε πιλοτική δοκιμή στο δάσος της Λιμνιάς, με πολυφασματικό drone και ρομποτικό «σκύλο» που έκαναν περιπολία στην περιοχή. Θα ακολουθήσουν και άλλες δοκιμές, με τελικό σκοπό να καθιερωθούν για την επιτήρηση δασών.
Επιτήρηση τη νύχτα – Γιατί όχι και τη… μέρα;
Καταλαβαίνετε που πηγαίνει το πράγμα, τόσο σε θέματα «ασφάλειας» γενικώς, όσο και συγκεκριμένα στη φύλαξη των σχολείων. Αν δεν υπάρξουν σθεναρές αντιδράσεις για τέτοιου είδους παραβιάσεις της ιδιωτικότητας, και άλλοι Δήμοι θα υιοθετήσουν την οικονομικότερη λύση ενός drone – φύλακα. Περισσότερες διευθύνσεις σχολείων θα το αποδεχθούν πρόθυμα. Αρχικά ως λύση νυχτερινής φύλαξης, και αργότερα – γιατί όχι – και για ολοήμερη επιτήρηση των μαθητών του κάθε σχολείου! Μια τροπολογία δρόμος είναι και αυτό άλλωστε!
Οι δικαιολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι άφθονες: Επιβάλλουμε την παρουσία ενός drone είτε για τους βανδαλισμούς, είτε για την ενδοσχολική βία, τη διακίνηση ναρκωτικών, την είσοδο εξωσχολικών, την επιτήρηση υγειονομικών μέτρων, τη «ρητορική μίσους», την μη αποδοχή της σεξουαλικής «διαφορετικότητας» και πάει λέγοντας!
Η παρακολούθηση των μαθητών είναι άλλωστε απαραίτητη για τη στρατοπεδοποίηση της μαθητικής κοινότητας που προωθεί η Νέα Τάξη. Τα σχολεία πρέπει να γίνουν πλήρως ελεγχόμενες «φυλακές» κρατικής εποπτείας και προπαγάνδας. Μήπως ξεχάσαμε ότι στον καιρό της πανδημίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρασε τροπολογία με την οποία επιτρέπεται η βιντεοσκόπηση των μαθημάτων στις σχολικές τάξεις; Ο νόμος μπλοκαρίστηκε στην πράξη από γονείς και εκπαιδευτικούς, ωστόσο η βιντεοεπιτήρηση επιτρέπεται πλέον σε όλα τα δημοτικά κτήρια, και πάνω σε αυτό το νομικό πλαίσιο φαίνεται πώς «προσγειώθηκε» και το… drone στο Αιγάλεω.
Να το πάμε και παραπέρα, αν δεν το έχετε πάει ήδη με τους συνειρμούς σας; Φανταστείτε ένα drone – φύλακα (είτε σε σχολείο – είτε σε άλσος – είτε οπουδήποτε αλλού) που δεν ελέγχεται από άνθρωπο, αλλά από την τεχνολογία AI. Με την ίδια λογική που και οι σχολικοί φύλακες εμφανίζονται ως «περιττό κόστος», στο μέλλον θα είναι αχρείαστος και ο χειριστής drone.
Η επιτήρηση θα γίνεται αυτοματοποιημένα. Ένα άγρυπνο μάτι που συνδέεται με έναν ψηφιακό υπερ – εγκέφαλο, ο οποίος θα επιβάλλει τη σιδηρά πειθαρχία της νεοταξικής ατζέντας. Και σκεφτείτε μια τέτοια φρικτή προοπτική, σε συνδυασμό με ένα σύστημα αυτόματης αναγνώρισης και ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, όπως είναι η τεχνολογία RFID.
Από εκεί καταλαβαίνετε γιατί πρέπει να συμπληρωθεί το δίκτυο με την καθιέρωση του προσωπικού αριθμού και την κάρτα του Πολίτη. Ο ηλεκτρονικός οφθαλμός δεν μπορεί να τελειοποιήσει την κυριαρχία του, αν δεν έχει μια κοινή βάση δεδομένων για να αντλεί και να καταχωρεί στοιχεία.
Και από εκεί καταλαβαίνετε γιατί δεν πρέπει να περνούν αδιάφορες τέτοιες οργουελικές πρωτοβουλίες Δήμων και θεσμών, που επιβάλλουν αίσχη ψηφιακής επιτήρησης και «ζυγίζουν» αντιδράσεις (παρατηρήστε στα λεγόμενα του Δημάρχου Αιγάλεω ότι στην αρχή προχώρησε «διστακτικά» το project του drone – φύλακα). Αν οι διαμαρτυρίες είναι χλιαρές, θα προχωρήσουν ακάθεκτοι να ζώνουν με ψηφιακές αλυσίδες την καθημερινότητα των πολιτών. Κι εκείνοι θα τις συνηθίζουν, όπως δυστυχώς συμβαίνει ως τώρα στην πλειοψηφία.
Η επιστημονική φαντασία καθυπόταξης των μαζών πρέπει να μείνει εκεί που ανήκει: σε ταινίες και μυθιστορήματα. Να μας λείπουν οι νοσηροί εγκέφαλοι σε θέσεις εξουσίας, που κάνουν τεχνολογικά πειράματα ελέγχου στην κοινωνία. Τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ιστορίας έγιναν για την «ασφάλεια» των πολιτών.
Αντί να καλλιεργηθεί μέσω μιας αναμορφωμένης παιδείας μια κουλτούρα σεβασμού στη δημόσια περιουσία, στα άλση, στα δάση κ.λπ, κάποιοι θεωρούν πως είναι πολύ προτιμότερο να κλείσουμε τους δημόσιους χώρους σε μια ψηφιακή γυάλα, και να τους περικυκλώσουμε από κάμερες, drones και ρομπότ επιτήρησης. Το αδιανόητο γεγονός στο Αιγάλεω δείχνει ότι η ψηφιακή δικτατορία δεν έρχεται, αλλά είναι ήδη εδώ. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου