Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Γιατί το σκόρδο αποτελεί τον φύλακα προστάτη του οργανισμού σου;

Το σκόρδο περιέχει πολλά συστατικά που μπορούν να ενισχύσουν την υγεία του οργανισμού όπως αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των

ελεύθερων ριζών, που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση καρκίνου καθώς και άλλων νοσημάτων.

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του σκόρδου είναι η ικανότητά του να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η ουσία αλλιίνη που εμπεριέχεται στο σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και στη βελτίωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων. Επιπλέον, η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος και να βελτιώσει τη λειτουργία της καρδιάς.

Εκτός από την προστασία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, το σκόρδο έχει και άλλα οφέλη για την υγεία. Ας δούμε μερικά.

Ενισχύει το ανασοποιητικό σύστημα: Το σκόρδο περιέχει αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Μειώνει τις φλεγμονές: Η αλλιίνη και άλλες ενώσεις στο σκόρδο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, η οποία συνήθως σχετίζεται με πολλές ασθένειες και προβλήματα υγείας.
Βελτιώνει την πέψη: Το σκόρδο περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται αλλιινάση, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πέψη των τροφίμων και να μειώσει τα συμπτώματα δυσπεψίας.
Ενισχύει τη μνήμη και την πνευματική διαύγεια: Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και την πνευματική διαύγεια. Αυτό οφείλεται στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σκόρδου που βοηθούν στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες.
Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου: Η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της αϋπνίας και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Αυτό οφείλεται στην ικανότητα του σκόρδου να μειώσει το άγχος που συνήθως σχετίζονται με την αϋπνία.

Επιπλέον στην παραδοσιακή (λαϊκή) ιατρική, το σκόρδο χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό, εφιδρωτικό, διουρητικό, αποχρεμπτικό και διεγερτικό, τονωτικό, καρδιοτονωτικό, αντικαταρροϊκό, αντιμεθυστικό, αντιπυρετικό, εναντίον της πιέσεως και άλλων παθήσεων, όπως το άσθμα, τον βήχα, την δυσκολία αναπνοής, την χρόνια βρογχίτιδα, τη λέπρα, την στροβιλιστική κατανάλωση, τον κοκκύτη, τον σκώληκα, την επιληψία, τους ρευματισμούς, τους μύκητες και την υστερία!

Ωστόσο, πρέπει να λαμβάνονται κάποιες προφυλάξεις κατά την κατανάλωση σκόρδου, καθώς μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα σε ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, η υπερβολική κατανάλωση σκόρδου μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, διάρροια ή έντονους κοιλιακούς πόνους σε ορισμένους ανθρώπους.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που λαμβάνουν φαρμακευτικά σκευάσματα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος ή την πίεση του αίματος πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες σκόρδου.

hellas-now.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου