Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Σε υψηλό 12ετίας το ασήμι, ακολουθώντας τον βηματισμό του χρυσού

Το ασήμι άγγιξε την Πέμπτη το υψηλότερο επίπεδό του από το 2012, ενώ ο χρυσός σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό, καθώς οι προσδοκίες για πρόσθετες μειώσεις επιτοκίων από πλευράς της

ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Federal Reserve, ενίσχυαν τα πολύτιμα μέταλλα.

Το λευκό μέταλλο σκαρφάλωσε έως και 2,8% στα 32,71 δολάρια ανά ουγγιά την Πέμπτη, επεκτείνοντας τα φετινά του κέρδη στο 37%. Η πρόοδός του σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ενός ευρέος ράλι για τα πολύτιμα μέταλλα, με τον χρυσό να σημειώνει άλλο ένα υψηλό όλων των εποχών. Και τα δύο μέταλλα εγκατέλειψαν ορισμένα από τα αρχικά κέρδη τους, αφότου τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η αγορά εργασίας παρέμεινε ανθεκτική.

Το ασήμι είναι ένα από τα βασικά εμπορεύματα με τις καλύτερες επιδόσεις του έτους, καθώς η στροφή της Fed προς μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική την περασμένη εβδομάδα και η προοπτική περαιτέρω περικοπών των επιτοκίων, ωφελούν τα μέταλλα, που δεν παρέχουν κάποιο τόκο ή σταθερή απόδοση. Τα κέρδη υποστηρίχθηκαν από την πιθανότητα αυξημένης βιομηχανικής χρήσης, καθώς η Κίνα κινείται προς το να τονώσει την οικονομία της, ενώ οι ροές σε αμοιβαία κεφάλαια που διαπραγματεύονται ασήμι έχουν δείξει σημάδια ανάκαμψης.

"Το ασήμι θεωρείται ως το σχετικά φθηνό αδερφάκι του χρυσού και καθώς ο χρυσός συνεχίζει να φτάνει σε νέα ιστορικά υψηλά και ο χαλκός σε υψηλό 2,5 μηνών, οι traders ξεπέρασαν την αντίσταση φτάνοντας το στα 32,50 δολάρια", δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στο Saxo Bank. "Ωστόσο, το διάλειμμα δεν κράτησε και μόλις οι τιμές υποχώρησαν, ενεργοποιήθηκε η πώληση για τον περιορισμό των ζημιών".

Ο χρυσός σημείωσε ρεκόρ στα 2.685,58 δολάρια ανά ουγγιά την Πέμπτη, ξεπερνώντας το υψηλό όλων των εποχών που είχε οριστεί στην προηγούμενη συνεδρίαση, προτού εξισορροπήσει τα περισσότερα από τα κέρδη του, στα 2.664,85 δολάρια στις 9:42 π.μ. (ώρα Νέας Υόρκης).

Οι traders πολύτιμων μετάλλων θα αναλύσουν μια προηχογραφημένη ομιλία του προέδρου της Fed, Jerome Powell, η οποία πρόκειται να μεταδοθεί αργότερα την Πέμπτη στο 10ο ετήσιο Συνέδριο του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Αρκετά στελέχη της Fed έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να προβούν σε πρόσθετες - δυνητικά μεγάλες - μειώσεις επιτοκίων.

Τα δεδομένα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη προσωπικών δαπανών κατανάλωσης που αναμένεται την Παρασκευή, θα μπορούσαν να δώσουν πρόσθετες ενδείξεις για την πιθανή πορεία χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από πλευράς της Fed.

Το ασήμι για άμεση παράδοση διαπραγματευόταν κατά 0,7% υψηλότερα στα 32,02 δολάρια ανά ουγγιά. Οι τιμές για το ασήμι παραμένουν πολύ κάτω από το ανώτατο όριο όλων των εποχών των σχεδόν $50, στο οποίο είχε φτάσει το 2011.

capital.gr/agores

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου