Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο διπλωματικός μαραθώνιος για την εκεχειρία στη Γάζα, καθώς ξεκίνησαν το μεσημέρι του Σαββάτου οι κρίσιμες συνομιλίες μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ στο Κάιρο – στη σκιά των απειλών του Ισραήλ για εισβολή στη Ράφα αλλά και των δηλώσεων του
ισραηλινού στρατού στα τοπικά μέσα ότι αρχίζει τις μετακινήσεις στρατευμάτων καθώς "η ανακωχή δεν σημαίνει το τέλος του πολέμου".Στις συνομιλίες μετέχουν οι ΗΠΑ σε κορυφαίο επίπεδο, συγκεκριμένα ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου και του Κατάρ, που είναι οι μεσολαβήτριες χώρες από πλευράς αραβικού κόσμου, και ο Χαλίλ αλ Χάγια, δεύτερος τη τάξει του πολιτικού βραχίονα της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Στη Μέση Ανατολή βρίσκεται επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, συγκεκριμένα στη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να ζητήσει από το Ριάντ να συνδράμει με την επιρροή του στην επίτευξη της συμφωνίας.
Σκοπός της συνάντησης στον τρέχοντα κύκλο διαπραγματεύσεων είναι να δώσει η Χαμάς την απάντησή της στην πρόταση που της είχε υποβληθεί από ΗΠΑ, Κατάρ και Αίγυπτο, πριν μία περίπου εβδομάδα, στα τέλη Απριλίου. Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με το υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, προβλέπει κατάπαυση του πυρός 40 ημερών και την απελευθέρωση χιλιάδων παλαιστίνιων φυλακισμένων σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατά ακόμη η Χαμάς.
Το προσχέδιο της συμφωνίας για εκεχειρία στη Γάζα
Πρώτη φάση – 40 ημέρες
Από 33 έως 128 Ισραηλινοί όμηροι θα απελευθερωθούν.
Ο Ισραηλινός στρατός θα αποχωρήσει από κάποιες περιοχές της Γάζας.
Επιστροφή Παλαιστινίων από τη βόρεια Γάζα.
Απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων από Ισραηλινές φυλακές.
Δεύτερη φάση – 42 ημέρες
Απελευθέρωση και άλλων ζωντανών ομήρων.
Ενέργειες για μία βιώσιμη ηρεμία στη Γάζα.
Τρίτη φάση – 42 μέρες
Ανταλλαγή νεκρών και από τα δύο πλευρές.
Φυσικά, η ελπίδα είναι ότι μετά από αυτό το διάστημα των 142 ημερών, να γίνει μία μόνιμη εκεχειρία ώστε να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της Γάζας.
Πρόοδο αναφέρουν οι Αιγύπτιοι
Πριν τη συνάντηση το Al-Qahera News, ένα αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης που πρόσκειται στις υπηρεσίες πληροφοριών της Αιγύπτου ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές "κατέληξαν σε μια κοινά αποδεκτή διατύπωση στα περισσότερα από τα σημεία διαφωνίας", πρόσθεσε.
Η συμμετοχή του επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς στις διαπραγματεύσεις του Καΐρου, σημαίνει σύμφωνα με αμερικανικές διπλωματικές πηγές που επικαλείται ο ιστότοπος Axios ότι έχει εξαντληθεί κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης και έχει έρθει η "ώρα μηδέν" κατά την οποία πρέπει κάθε εμπλεκόμενη πλευρά πρέπει να λάβει τις τελικές αποφάσεις της.
Οι Αμερικανοί εύχονται ιδιαίτερα μια αίσια κατάληξη για τις διαπραγματεύσεις του Καϊρου, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν πιέζεται όλο και περισσότερο από τις μεγάλες αντιδράσεις των νέων κατά της αμέριστης στήριξης των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ισραήλ οι οποίες έχουν ήδη απλωθεί σε 130 αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις αλλά και από την κλιμάκωση των αντιδράσεων στους κόλπους των Δημοκρατικών.
Υπό πίεση ο Μπάιντεν
Μόλις χτες 88 εκπρόσωποι των Δημοκρατικών, κυρίως από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, εξέφρασαν με επιστολή τους προς το πρόεδρο Μπάιντεν τις "σοβαρές ανησυχίες τους για τη διεξαγωγή του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας σε ότι αφορά την εσκεμμένη παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας που οδηγεί σε ανθρωπιστική καταστροφή χωρίς προηγούμενο" και του ζήτησαν να αναστείλει κάθε στρατιωτική βοήθεια για επιθετικούς σκοπούς προς το Ισραήλ και να παρέχει μόνο συστήματα αμυντικά, συγκεκριμένα ότι προορίζεται για τα ισραηλινά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, όπως ο Σιδηρούς Θόλος.
Υπό την πίεση του αμερικανικού φοιτητικού κινήματος και των αντιδράσεων των βουλευτών των Δημοκρατικών η αμερικανική κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε μια αποκλιμάκωση στη Γάζα, και υιοθετεί τακτική "καρότου και μαστίγιου" προκειμένου να την επιβάλει στη Χαμάς.
Η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να έχει πιέσει το Ισραήλ να αυξήσει τον αριθμό των Παλαιστινίων κρατουμένων που θα απελευθερώσει από τις φυλακές του σε αντάλλαγμα για τους Ισραηλινούς ομήρους και η πρόταση που βρίσκεται σήμερα στο τραπέζι είναι "η πιο γενναιόδωρη" των τελευταίων μηνών, σύμφωνα με την Αμερικανικό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν.
Από την άλλη μεριά, ωστόσο αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post, οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από το Κατάρ, σε περίπτωση που η Χαμάς δεν δεχτεί την πρότασή για κατάπαυση του πυρός και παράδοση των ομήρων που απήγαγε κατά την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου πίσω στο Τελ Αβίβ, να διώξει την ηγεσία της από το έδαφός του.
ΗΠΑ: Μη αποδεκτή η χερσαία εισβολή στη Ράφα
Ακόμη πάντως κι αν η Χαμάς δεν δεχτεί την τελική πρόταση των διαμεσολαβητών, η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα υποστηρίξει, (τουλάχιστον όχι λεκτικά) την επίθεση που προετοιμάζει ο ισραηλινός στρατός κατά της Ράφα, καθώς το Ισραήλ δεν έχει παρουσιάσει κανένα σχέδιο για την προστασία των αμάχων σε αυτή την πιθανή επίθεση. "Απουσία ενός τέτοιου σχεδίου, δεν μπορούμε να στηρίξουμε μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, διότι θα προκαλούσε ζημιά πέραν αυτού που είναι αποδεκτό", δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.
Παραμένει ωστόσο ασαφές πού μπορεί να συγκλίνουν οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές και να βρεθεί κοινό έδαφος για συμφωνία δεδομένου ότι σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες το χάσμα μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ παραμένει τεράστιο.
Η Χαμάς από τη μεριά δηλώνει αποφασισμένη να εξασφαλίσει τον πλήρη τερματισμό της επίθεσης του Ισραήλ, την απόσυρση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από το σύνολο της Γάζας, παλαιστινιακό θύλακο και μια σοβαρή συμφωνία για την ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους.
Τελεσίγραφο Ισραήλ
Με δυο λόγια η Χαμάς θέλει τον οριστικό τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η κυβέρνηση του Ισραήλ, απειλώντας να διατάξει χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, κατ’ αυτή το "τελευταίο" οχυρό των ταγμάτων της Χαμάς, όπου όμως έχουν καταφύγει πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι εξαιτίας των βομβαρδισμών και των μαχών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Wall Street Journal, που επικαλέστηκε αιγυπτιακές πηγές, το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να δώσει μια εβδομάδα ακόμη στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, κι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία να προχωρήσει στην χερσαία εισβολή στη Ράφα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου