Σε μια ιστορική διπλωματική κίνηση, η Νορβηγία, η Ιρλανδία και η Ισπανία αναγνώρισαν επίσημα το παλαιστινιακό κράτος, μια απόφαση που έχει προκαλέσει έντονη καταδίκη από το Ισραήλ. Αυτή η συμβολική αλλά σημαντική χειρονομία σηματοδοτεί μια αλλαγή στις διεθνείς σχέσεις και υποδηλώνει μια μεταβαλλόμενη αφήγηση στη μακροχρόνια ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.
Ο βετεράνος πολεμικός δημοσιογράφος Elijah Magnier έδωσε πληροφορίες σχετικά με τις συνέπειες αυτής της αναγνώρισης σε πρόσφατη συνέντευξη στο Sputnik's Critical Hour
«Οι Ισραηλινοί έχουν χάσει τον πόλεμο, έχουν χάσει τον διπλωματικό πόλεμο και χάνουν τον πολιτικό πόλεμο με τη Δύση», δήλωσε ο Magnier.
Ο συντονισμένες ανακοινώσεις από τα ευρωπαϊκά έθνη δείχνουν μια αυξανόμενη διεθνή συναίνεση ότι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή απαιτεί την αναγνώριση των παλαιστινιακών δικαιωμάτων. Ο Magnier τόνισε ότι αυτή η αναγνώριση είναι το ελάχιστο που μπορεί να προσφέρει η παγκόσμια κοινότητα στους Παλαιστινίους, εκπληρώνοντας τις υποσχέσεις που δόθηκαν στις συμφωνίες του Όσλο τη δεκαετία του 1990.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αντέδρασε έντονα στην αναγνώριση, ανακαλώντας πρεσβευτές από τις εμπλεκόμενες χώρες. Οι ενέργειες του Νετανιάχου αντικατοπτρίζουν τη μακροχρόνια άρνησή του να χορηγήσει κρατική υπόσταση στους Παλαιστίνιους.
«Πάντα έλεγε ότι δεν θα δώσει στους Παλαιστίνιους ένα κράτος», σημείωσε ο Magnier, υπογραμμίζοντας τη συνεπή αντίθεση του Νετανιάχου στην παλαιστινιακή κυριαρχία.
Η θέση των ΗΠΑ και οι παγκόσμιες επιπτώσεις
Παρά την ευρωπαϊκή στάση, οι ΗΠΑ διατήρησαν μια Διαφορετική προσέγγιση. Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan δεν υποστήριξαν την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους. Αντ 'αυτού, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις στρατιωτικές ενέργειες και τους στρατηγικούς στόχους του Ισραήλ.
Ο Magnier επέκρινε αυτή τη θέση, επισημαίνοντας την αντίφαση στην πολιτική των ΗΠΑ, η οποία ταυτόχρονα ισχυρίζεται ότι προστατεύει τους αμάχους, ενώ παρέχει στο Ισραήλ στρατιωτική υποστήριξη.
«Οι Αμερικανοί εξακολουθούν να εγκρίνουν τους Ισραηλινούς με όλα τα σχέδιά τους», δήλωσε ο Magnier. Τόνισε τις σημαντικές απώλειες αμάχων και την καταστροφή των υποδομών στη Γάζα, αμφισβητώντας την ειλικρίνεια των αμερικανικών εκκλήσεων για ειρήνη.
Μελλοντικές προοπτικές
Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τη Νορβηγία, την Ιρλανδία και την Ισπανία σηματοδοτεί μια πιθανή αλλαγή στην προσέγγιση της διεθνούς κοινότητας στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Ωστόσο, με τις ΗΠΑ να διατηρούν την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ και τη σύγκρουση να μην δείχνει σημάδια επίλυσης, ο δρόμος προς την ειρήνη παραμένει γεμάτος προκλήσεις.
Όπως κατέληξε ο Magnier, «οι Ισραηλινοί είναι ανίκανοι να επιτύχουν τους στόχους τους» και ο συνεχιζόμενος πόλεμος συνεχίζει να υπογραμμίζει την ανάγκη για μια νέα διπλωματική προσέγγιση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου