Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Μαθήματα επενδυτικής σοφίας από 8 μεγιστάνες επενδυτές

Του Matt Schifrin

Για περισσότερα από 105 χρόνια το Forbes παρουσιάζει τους πιο ιδιοφυείς επιχειρηματίες και τους μεγαλύτερους επενδυτές του κόσμου. Το 1969, το περιοδικό Forbes παρουσίασε για πρώτη φορά το προφίλ του Warren Buffett, όταν η εταιρεία Buffett Partnership με έδρα την Ομάχα ήταν μόλις 12 ετών, αλλά αξία 100 εκατ. δολαρίων και 31% σύνθετη ετήσια απόδοση. 

Σε εκείνο το άρθρο, ο Buffett περιέγραψε τη χρηματιστηριακή αγορά σαν να έχει έναν "μανιοκαταθλιπτικό σύντροφο", επιμένοντας ότι οι επενδυτές δεν αγοράζουν ή πωλούν μετοχές σύμφωνα με

τους όρους της, αλλά επενδύουν μόνο όταν οι τιμές τους είναι αποδεκτές, με βάση μια στοιχειώδη έρευνα.

Από την αρχή του 2023, ο κ. Μανιοκαταθλιπτικός έχει κερδίσει στον S&P 500 περίπου 16%, μετά από βαριές απώλειες της τάξης του 19% το 2022. Ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq έχει προσθέσει 31,7% στο α΄ εξάμηνο του 2023, με ώθηση από τη φρενίτιδα για την τεχνητή νοημοσύνη και τις εταιρείες που πρωτοπορούν στον κλάδο, όπως η Nvidia, η Microsoft και η Alphabet. Ο Nasdaq διένυσε το καλύτερο πρώτο εξάμηνο φέτος από το 1983. Πέρυσι στην αντίστοιχη περίοδο έχανε 33%.

Τι προβλέπεται για το β' εξάμηνο του 2023; Παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, το αμερικανικό ΑΕΠ παραμένει ισχυρό, καθώς έτρεξε με ρυθμό 2% στο α' τρίμηνο, και η ανεργία κυμαίνεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας σημείωσαν καλές επιδόσεις στα πρόσφατα stress tests της Fed και οι περιφερειακές τράπεζες φαίνεται να έχουν σταθεροποιηθεί. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να ξέρει πότε θα "σκάσουν" δυσάρεστες ειδήσεις για τις τράπεζες, που θα ξεσηκώσουν πανικό στα social media και κατ' επέκταση  θα μπορούσαν να προκαλέσουν μαζική εκροή καταθέσεων. 

Οι θέσεις ενός χαρτοφυλακίου καλό είναι να αφήνοναι στους επαγγελματίες traders. Μια πιο έξυπνη τακτική είναι η υιοθέτηση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής, με tips από τους πιο επιτυχημένους. Πέρυσι, το Forbes λάνσαρε μια μηνιαία υπηρεσία παροχής επενδυτικών συμβουλών, το Forbes Billionaire Investor, η οποία όχι μόνο παρακολουθεί τις αγαπημένες μετοχές των πιο έξυπνων και επιτυχημένων επενδυτών στον κόσμο, αλλά παρουσιάζει συνεντεύξεις και τα προφίλ αυτής της ελίτ. Το Forbes επιμελήθηκε ένα αφιέρωμα με συμβουλές επενδυτικής σοφίας και ζωής από οκτώ κορυφαίους επενδυτές.

David Rubenstein

Καθαρή αξία: $3,1 δισ. | Συνιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος της Carlyle Group 

Μαθηματικά και μικροδιαχείριση

"Τι κοινό έχουν οι σπουδαίοι [επενδυτές]: Προέρχονται από εργατικές οικογένειες της μεσαίας τάξης. Είναι αρκετά μορφωμένοι. Δεν έχουν εγκαταλείψει το λύκειο. Έχουν πολύ καλή ικανότητα στα μαθηματικά. Έχουν τεράστια πνευματική περιέργεια. Τους αρέσει να διαβάζουν όσο περισσότερο μπορούν, ακόμη και αν δεν αφορά τον τομέα στον οποίο επενδύουν. Ρουφάνε τις πληροφορίες σαν σφουγγάρια. Τους αρέσει να παίρνουν την τελική απόφαση. Δεν θέλουν να μεταθέτουν σε άλλους μια απόφαση και όταν παίρνουν μια κακή απόφαση, το παραδέχονται και πηγαίνουν παρακάτω".

Συμβουλές για αρχάριους επενδυτές

"Το πιο σημαντικό είναι να διαβάζετε, να ξέρετε σε τι πάτε να μπλέξετε και να μην νομίζετε ότι είστε ιδιοφυΐα, επειδή είστε καλός στη δημιουργία widgets. Να είστε ρεαλιστές στις προσδοκίες σας για την απόδόση μιας επένδυσή σας. Το πιο σημαντικό που πρέπει να καταλάβετε είναι πως το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι είναι να πουλάνε όταν οι μετοχές πέφτουν και να αγοράζουν όταν οι μετοχές ανεβαίνουν".

Warren BuffettWarren Buffett

Καθαρή αξία: $112,5 δισ. | CEO και πρόεδρος της Berkshire Hathaway 

Οι προοπτικές και η απειλή της τεχνητής νοημοσύνης

"Μπορεί να κάνει εκπληκτικά πράγματα. Ο Bill Gates μου έφερε την τελευταία έκδοση, ίσως όχι την τελευταία τώρα που το σκέφτομαι, αλλά μια που πίστευε ότι θα μπορούσα να χειριστώ, και είδα να κάνει αυτά τα εντυπωσιακά πράγματα, αλλά δεν μπορούσε να πει αστεία. Όταν κάτι μπορεί να κάνει τα πάντα, ανησυχώ λίγο [...] Ο Αϊνστάιν είπε μετά την ατομική βόμβα ότι άλλαξε τα πάντα στον κόσμο εκτός από τον τρόπο που σκέφτονται οι άνθρωποι. Το ίδιο θα έλεγα και για την τεχνητή νοημοσύνη. Μπορεί να αλλάξει τα πάντα στον κόσμο εκτός από το πώς σκέφτονται και συμπεριφέρονται οι άνθρωποι, και αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα που πρέπει να γίνει".

Ευκαιρίες

"Ο κόσμος αλλάζει, αλλά οι νέες εξελίξεις δεν λιγοστεύουν τις ευκαιρίες. Αυτό που σου δίνει ευκαιρίες είναι οι άλλοι άνθρωποι που κάνουν ανόητες πράξεις. Στα 58 χρόνια της Berkshire, έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των ανθρώπων που κάνουν χαζές κινήσεις. Συνήθως επειδή σήμερα μπορούν να σηκώσουν χρηματοδότηση από τους άλλους πολύ πιο εύκολα από ό,τι εμείς στο ξεκίνημά μας. Σήμερα, θα μπορούσες να βρεις στην αρχή 10 ή 15 ανόητες ασφαλιστικές εταιρείες και να γίνεις πλούσιος αν ήσουν επιδέξιος, είτε η επιχείρηση πετύχαινε είτε όχι".

Φυλετισμός vs ΗΠΑ

"Κατά τη γνώμη μου, σήμερα το πρόβλημα είναι ο κομματισμός. Φαίνεται να υπάρχει αυτή η κίνηση προς τον φυλετισμό, και ο φυλετισμός απλά δεν λειτουργεί τόσο καλά. Δεν ακούμε καν την άλλη πλευρά, ο φυλετισμός μπορεί να δημιουργήσει όχλους. Παρόλα αυτά αν μπορούσα να διαλέξω πού να γεννηθ΄, θα επέλεγα τις ΗΠΑ και θα ήθελα να γεννηθώ στη σημερινή εποχή. Είναι ένας καλύτερος κόσμος από ό,τι είχαμε στο παρελθόν [...] Μέχρι στιγμής το μέλλον δεν φαίνεται πολύ ελπιδοφόρο, αλλά είμαι βέβαιος ότι όταν ο Λίνκολν έβλεπε τι συνέβαινε στον Εμφύλιο Πόλεμο, ούτε τότε φαινόταν πολύ ελπιδοφόρο. Οι προκλήσεις είναι τεράστιες, αλλά νομίζω ότι οι ΗΠΑ είναι ικανές να κάνουν αξιοσημείωτα πράγματα και δεν θα με εξέπληττε αν τα καταφέρναμε ξανά".

Ron BaronRon Baron

Καθαρή αξία: $4,9 δισ. | Πρόεδρος και CEO της Baron Funds

Για τη μετάβαση από την επένδυση αξίας στην ανάπτυξη

"Όταν πρωτοξεκίνησα, το θέμα ήταν η αξία μιας επιχείρησης. Βασιζόμουν στο τι πίστευα ότι άξιζε μια επιχείρηση και στη συνέχεια την αγόραζα με έκπτωση. Αγόρασα ένα σωρό μετοχές με αυτό τον τρόπο, οι περισσότερες από αυτές απέδωσαν μια χαρά, αλλά αυτές που δεν απέδωσαν ήταν απλώς κακές επενδύσεις και δεν μπορούσα να απεμπλακώ. Η καλύτερη ιδέα αποδείχθηκε πως ήταν να επενδύω σε σπουδαίες επιχειρήσεις με δυνατότητες ανάπτυξης, σε σπουδαίους ανθρώπους που τις διοικούν και με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Επικεντρώθηκα στην αύξηση των πωλήσεων και όχι στην αύξηση των κερδών ανά μετοχή".

Συμβουλές προς τον 20χρονο εαυτό του

"Πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις, να δουλεύεις πραγματικά σκληρά και να προστατεύεις τη φήμη σου πάνω απ' όλα. Εννοώ τη συμπεριφορά σου όταν κανείς δεν βλέπει τι κάνεις. Πρέπει να διερωτηθείς, "θα ήμουν περήφανος γι' αυτό που έκανα;" Ένας από τους ανθρώπους που με βοήθησαν στην αρχή της καριέρας μου ήταν ο Jay Pritzker, ο οποίος μου είπε κάποτε: "Ron, αν χρειάζεσαι μια γραπτή συμφωνία, κάνεις δουλειές με τον λάθος άνθρωπο". Πρέπει να ζεις και να πεθαίνεις με τον λόγο σου. Ό,τι λες ότι θα κάνεις, το κάνεις. Αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό μάθημα, το να κρατάς τον λόγο σου και να είσαι άνθρωπος της χειραψίας".

Ο μεγαλύτερος επενδυτικός θρίαμβος

"Η Tesla. Από αυτήν έχουμε κερδίσει τα περισσότερα και από αυτήν πιστεύω ότι θα κερδίσουμε τα περισσότερα χρήματα και στο μέλλον... Επενδύσαμε 380 εκατ. δολάρια μεταξύ 2014 και 2016, τα οποία έχουν αποφέρει κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους πελάτες μας όλα αυτά τα χρόνια. Νομίζω ότι θα έχουμε και πάλι πενταπλάσια, εξαπλάσια ή επταπλάσια απόδοση της επένδυσής μας μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Έχουμε επενδύσει επίσης στη SpaceX".

Sam ZellSam Zell

Καθαρή αξία: $5,2 δισ. | Ιδρυτής της Equity Group Investments

Η υπεροχή του δολαρίου

"Η No 1 ανησυχία μου είναι αν το δολάριο θα συνεχίσει να είναι αποθεματικό νόμισμα. Δεν νομίζω ότι αντιλαμβανόμαστε πλήρως το τεράστιο όφελος για τις ΗΠΑ και για το βιοτικό μας επίπεδο από το ότι το δολάριο είναι αποθεματικό νόμισμα. Και μπορούμε να τυπώσουμε. Αλλά όπως σε κάθε σενάριο, αν το παρακάνετε, αν υποτιμήσετε το νόμισμα σε τέτοιο βαθμό που ο κόσμος χάσει την εμπιστοσύνη του στο αποθεματικό νόμισμα, τότε θα επηρεαστεί συνολικά το οικονομικό περιβάλλον".

Απανθρακοποίηση

"Η κυβέρνηση Μπάιντεν ήρθε και έκανε σχεδόν τα πάντα για να εμποδίσει την ανάπτυξη των ορυκτών καυσίμων. Λειτουργούν με βάση μια λανθασμένη, κατά τη γνώμη μου, υπόθεση ότι μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, όπως στην Καλιφόρνια, δεν θα υπάρχουν πλέον αυτοκίνητα με καύσιμα από άνθρακα μέχρι το 2035. Απλά δεν βλέπω τον τρόπο να απεξαρτηθούμε από τον άνθρακα μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Δεν νομίζω καν ότι είμαστε κοντά".

Η σημασία της ρευστότητας

"Η ρευστότητα ισοδυναμεί με αξία. Γι' αυτό ενθαρρύνουμε όλες τις εταιρείες μας να διατηρούν υψηλά επίπεδα ρευστότητας. Γιατί τελικά, κάθε περίοδος οικονομικής πίεσης έχει τελειώσει με ένα συμβάν ρευστότητας ή ένα πραγματικό πρόβλημα ρευστότητας, και ο τρόπος αντιμετώπισής του διαχωρίζει τους άνδρες από τα αγόρια".

Leon CoopermanLeon Cooperman

Καθαρή αξία: $2,5 δισ. | Ιδρυτής της Omega Advisors 

Γιατί να επενδύουμε στην αξία

"Ήμουν πάντα προσανατολισμένος στην αξία. Μου αρέσει να παίρνω περισσότερα χρήματα από την αξία των χρημάτων που δίνω. Έχω παρατηρήσει ότι η τεχνολογία είναι δίκοπο μαχαίρι. Η καινοτομία κάποιου είναι η απαξίωση κάποιου άλλου, οπότε ποτέ δεν κατάλαβα γιατί να πληρώνω υψηλούς πολλαπλασιαστές για επιχειρήσεις όταν αυτές μπορεί να έχουν σύντομη διάρκεια ζωής. Δείτε τη Meta: είναι το τέλειο παράδειγμα. Το TikTok φαίνεται να της παίρνει την αγορά".

Συμβουλές στους 20άρηδες

"Η πιο σημαντική συμβουλή που δίνω στους νέους είναι ότι ο μόνος τρόπος για να είσαι επιτυχημένος είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς και να αγαπάς αυτό που κάνεις. Δουλεύω 80 ώρες την εβδομάδα, αλλά ποτέ δεν το έβλεπα ως δουλειά. Μου άρεσε αυτό που έκανα".

Mario GabelliMario Gabelli

Καθαρή αξία: $1,6 δισ. | CEO της Gamco Investors 

Μια πρακτική προσέγγιση στην έρευνα για επενδύσεις

"Βασικά, παίρνετε μια ετήσια έκθεση και την εξετάζετε. Αλλά το πιο σημαντικό, επειδή παρακολουθείς έναν κλάδο, πηγαίνεις και διαβάζεις όλα τα εμπορικά περιοδικά, πηγαίνεις σε όλα τα συνέδρια, επισκέπτεσαι πέντε, έξι εταιρείες... έχεις έναν μηχανισμό ανατροφοδότησης. Για παράδειγμα, κάποτε υπήρχε μια εταιρεία, η Snap-on Tools, η οποία δημιούργησε το Safety Clean. Όποτε πήγα σε έναν βενζινοπώλη και τον ρώτησα τι αγοράζει εκείνος; Σε έναν κλάδο πηγαίνουμε από κάτω προς τα πάνω".

Συμβουλές στους 20άρηδες

"Αν είσαι 20 ετών και μεγάλωσες με το Fortnite, σου αρέσει να έχεις βραχυπρόθεσμα κέρδη. Όμως πρέπει να σκέφτεσαι μακροπρόθεσμα. Αυτή είναι η έννοια του ανατοκισμού της αξίας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχω ένα παράδειγμα που χρησιμοποιώ όταν δίνω διαλέξεις σε πανεπιστήμια για το πώς να γίνετε δισεκατομμυριούχοι. Και αυτό είναι να πίνεις έναν καφέ λιγότερο και να παίρνεις αυτά τα χρήματα και να τα επενδύεις. Έτσι, επενδύετε 35 δολάρια την εβδομάδα, και τα αυξάνετε με 4, 6, 8, 10% για τα επόμενα 40 χρόνια, πού θα φτάσετε; Αν θέλετε πραγματικά να βοηθήσετε τον εαυτό σας, πιείτε μία μπύρα λιγότερη".

Glenn DubinGlenn Dubin

Καθαρή αξία: $2,8 δισ. | Ιδρυτής της Dubin & CO

Ακολουθήστε τις τάσεις, ποντάρετε στον καλύτερο

"Ψάχνω για μια στρατηγική, έναν κλάδο, μια κατηγορία επενδύσεων, όπου ο άνεμος είναι ευνοϊκός. Μπορεί να είναι μια νέα αγορά, μπορεί να είναι ένα νέο προϊόν, μια κοσμογονική αλλαγή στο επενδυτικό περιβάλλον. Στη συνέχεια, προσπαθώ να εντοπίσω ταλαντούχους ανθρώπους: είτε πρόκειται για διαχειριστές χαρτοφυλακίου, είτε για traders, είτε για αναλυτές κ.ο.κ. προφανώς ανάλογα με τη στρατηγική και την επιχείρηση που θέλω να δημιουργήσω. Αν συνδυάσεις αυτές τις δύο συνθήκες -τον ευνοϊκό άνεμο και το σπουδαίο ταλέντο-, οι πιθανότητες επιτυχίας αυξάνονται σημαντικά".

Η σημασία της εμπειρίας

"Σήμερα πολλοί άνθρωποι που διαχειρίζονται χρήματα το έχουν κάνει μόνο σε ευνοϊκό περιβάλλον για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Βρισκόμαστε σε έναν κύκλο νομισματικής σύσφιξης. Έχουμε αυξήσει τα επιτόκια από μηδενικά επίπεδα στο 5%, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, και αυτό δημιουργεί ρωγμές στο σύστημα. Εάν δεν έχετε την εμπειρία της διαχείρισης ενός κύκλου αύξησης των επιτοκίων, βρίσκεστε σε δυσμενή θέση".

Thomas JamesThomas James

Καθαρή αξία: $2,3 δισ. | Επίτιμος πρόεδρος της Raymond James Financial

"Αναζητήστε αυτούς που θα πληρώνουν διόδια"

"Θέλω να εκδίδω τα τέλη διοδιών σε μια γέφυρα και να αυξάνω τα έσοδά μου κάθε χρόνο, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα διασχίζουν αυτήν τη γέφυρα. Αυτό είναι το είδος της εταιρείας που θέλω να έχω ως μετοχή. Αυτήν τη στιγμή αγοράζω τη Verizon. Έχει καλή απόδοση και η τιμή της είναι στο χαμηλότερο σημείο του εύρους τιμών της τα τελευταία πέντε χρόνια [λόγος P/E 7]. Δεν ανησυχώ μήπως χρεοκοπήσει".

Πείτε όχι στο timing της αγοράς

"Αν εξετάσετε οποιαδήποτε δεκαετία, κάποια περίοδο οι μετοχές ενισχύονται. Ο κόσμος αδυνατεί να προσδιορίσει πότε θα γίνει η έκρηξη και πότε η κατρακύλα. Χρησιμοποιώ τον μέσο όρο της τιμής του δολαρίου και βάζω χρήματα στην αγορά επί σειρά ετών. Αν έρθετε στο γραφείο μου με πολλά χρήματα, σας λέω ότι αν θέλετε να τα επενδύσετε τα επόμενα δύο χρόνια, θα το κάνουμε ανά τρίμηνο οκτώ φορές. Δεν μπορείτε να νικήσετε την αγορά μακροπρόθεσμα".

Αποφύγετε τα tips

"Αποφύγετε εκείνον τον τύπο που σας πλησιάζει και έχει να σας προτείνει μετοχές, αλλά δεν μπορείτε να καταλάβετε τι πραγματικά συμβαίνει στην εταιρεία και ακούγεται τόσο πολύ μπερδεμένο αυτό που λέει. Στην bear market του 1974, πέρασα από το σκληρό "πανεπιστήμιο της ζωής". Για να σας φύγει η αλαζονεία, πρέπει να περάσετε μια τέτοια εμπειρία. Ναι, πρέπει να παίρνεις ρίσκο - αλλά υπάρχουν φορές που το κάνεις και φορές που μαζεύεσαι. Ο μικροεπενδυτής δεν θέλει να επενδύσει στον πυθμένα της αγοράς, σε αντίθεση με εμένα".

capital.gr/forbes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου