Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε εν μέσω πανδημίας την προηγούμενη εβδομάδα αύξηση μαμούθ των αμυντικών δαπανών. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε επιπρόσθετες αμυντικές δαπάνες ύψους 16,5 δισ. λιρών για τα τέσσερα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για αύξηση 10% ετησίως και τη μεγαλύτερη αύξηση των
αμυντικών δαπανών από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.Η αύξηση αυτή έρχεται να προστεθεί στην υπόσχεση που περιλάμβανε το μανιφέστο των Συντηρητικών για αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 0,5% πάνω από τον πληθωρισμό κάθε χρόνο. Συνολικά με τα δύο αυτά μέτρα ο αμυντικός προϋπολογισμός της Βρετανίας θα αυξηθεί κατά 21,5 δισ. λίρες σε 63 δισ. λίρες τον Μάρτιο του 2025.
Τη μερίδα του λέοντος της νέας χρηματοδότησης θα απορροφήσει το Βασιλικό Ναυτικό, με απώτερο στόχο να ξαναγίνει η Βρετανία η… θαλασσοκράτειρα του παρελθόντος. Η απόφαση για αύξηση των αμυντικών δαπανών δεν είναι άσχετη με το Brexit, καθώς η Βρετανία, μετά την αποχώρησή της από την Ε.Ε., αναζητά νέο διεθνή ρόλο, απέναντι σε μία ανερχόμενη Κίνα και με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να έχει εκφράσει επιφυλάξεις ως προς τη στήριξη των παραδοσιακών συμμάχων των ΗΠΑ.
Έχει επίσης να κάνει και με τους αυξανόμενους διεθνώς ανταγωνισμούς και τη ρευστότητα που έχουν προκαλέσει οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις, από τον Καύκασο έως την ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Όπως παραστατικά το έθεσε ο ίδιος ο Τζόνσον μιλώντας στη Βουλή, «η αναζωογόνηση των ενόπλων δυνάμεών μας είναι ο ένας πυλώνας της φιλοδοξίας της κυβέρνησης να προστατεύσει τα βρετανικά συμφέροντα και αξίες, ενδυναμώνοντας τη διεθνή μας επιρροή και ενισχύοντας την ικανότητά μας να μετάσχουμε με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους μας στην υπεράσπιση των ελεύθερων και ανοικτών κοινωνιών».
Η συντηρητική Daily Telegraph το έθεσε ακόμη πιο καθαρά: «Ο Τζόνσον παρουσίασε το όραμά του για τη μετατροπή του Ηνωμένου Βασιλείου σε κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη, μια φιλοδοξία που θα έχει σημαντική επίπτωση στη διεθνή θέση της Βρετανίας μετά το Brexit».
Την ίδια στιγμή η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να παγώσει για μία ακόμη τριετία τους μισθούς στον δημόσιο τομέα. Κάθε άλλο παρά σύμπτωση μοιάζει ότι η προβλεπόμενη εξοικονόμηση 23 δισ. λιρών από το πάγωμα μισθών είναι σχεδόν ίση με την αύξηση των αμυντικών δαπανών (21,5 δισ. λίρες).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου