Συνεχίζει ανοδικά το Χρηματιστήριο, παρά τα αρκετά μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά. Κέρδη 1,02% την Τετάρτη, μια ανάσα από τις 660 μονάδες. Στόχος οι 667 μονάδες μέχρι το τέλος του μήνα.
Διατηρήθηκε και την Τετάρτη η δυναμική στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τo «καύσιμο» της
Moody's να διαρκεί ακόμη, δημιουργώντας θετικές προοπτικές για το μέλλον της αγοράς.Παρά το αρνητικό τοπίο που άρχιζε να σκιαγραφείται, μετά το rebalancing της MSCI με την Motor Oil να διαγράφεται από τον MSCI Greece Standard, η αγορά έβγαλε αντίδραση.
Ειδικότερα, την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,02% στις 658,42 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 68,27 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,03%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,96%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Aegean Airlines (+9,16%), της Motor Oil (+7,61%), της Εθνικής (+6,09%), της Viohalco (+5,53%), των ΕΛΠΕ (+4,37%) και της Alpha Bank (+3,76%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές του ΟΤΕ (-4,26%), της ΕΧΑΕ (-2,07%), της Μυτιληναίος (-1,75%), της Πειραιώς (-1,71%), της Σαράντης (-1,53%) και της Τέρνα Ενεργειακή (-1,53%).
Όπως αναφέρει στο insider.gr ο Ηλίας Ζαχαράκης Διευθύνων Σύμβουλος της Fast Finance, η αναβάθμιση της Moody's είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον διεθνή παράγοντα και τους ξένους επενδυτές, που αν αποφασίσουν να μπουν στην αγορά, που είναι και το μεγάλο στοίχημα άλλωστε, τότε θα δούμε ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο, από τη ρηχότητα που επικρατεί σήμερα. Ο ίδιος επισημαίνει πως οι 667 μονάδες αποτελούν βραχυπρόθεσμο στόχο, μέχρι το τέλος του μήνα.
Ωστόσο βασικό ζητούμενο είναι ποια κίνητρα θα δοθούν ώστε να αυξηθεί η ξένη επενδυτική παρουσία, όταν η αγορά απουσιάζει από μεγάλους δείκτες, ενώ μιλάμε και για μια «news and flow market».
Σε ό,τι αφορά την πορεία του κλάδου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το επόμενο τρίμηνο, καθώς σήμερα/αύριο αναμένεται η ετυμηγορία του SSM για τα CoCos της Τράπεζας Πειραιώς που θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα το ΤΧΣ σε ένα ποσοστό της τάξεως του 61% στην τράπεζα, ανοίγοντας το δρόμο σε μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες, ώστε να προκύψουν νέα επενδυτικά stories που να εστιάζουν για παράδειγμα στη μείωση των «κόκκινων» δανείων, με τις αντίστοιχες μετοχές να βγάζουν αντίδραση, από τα χαμηλά που διαπραγματεύονται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου