Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Bitcoin: Από τον αρχάριο στον... προχωρημένο

Αν τόλμαγες πριν από ένα ή δύο χρόνια να αναφέρεις, έστω και ψιθυριστά, ότι κάποια στιγμή η Wall Street Journal θα εμφανίσει το παρακάτω πρωτοσέλιδο, θα φώναζαν αμέσως τους νοσοκόμους να σου προβάρουν το ζαχαρί σακάκι που κουμπώνει ανάποδα.

Προσέξτε τη λεπτομέρεια κάτω από το διάγραμμα: αναφέρονται ως επενδυτές του bitcoin ονόματα διαχειριστών κεφαλαίων, οι

οποίοι αποτελούν θρύλο στη Wall Street, όπως του Tudor Jones και του Stanley Druckenmiller.

Τι στο καλό έχει επιτέλους αυτό το bitcoin, που μετατρέπει τους ανθρώπους από επικριτές σε φανατικούς οπαδούς του;

Τα στάδια από την απόρριψη μέχρι την αποδοχή

Την πρώτη φορά που ακούς για το bitcoin, σου προκαλεί απορία. Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσο αφελείς που το αγοράζουν; Σου φαίνεται αδιανόητο. Κατόπιν, όταν βλέπεις πως αυξάνεται η ζήτηση, πως ανεβαίνει η τιμή του, κουνάς συγκαταβατικά το κεφάλι. Βγάζεις αβίαστα το συμπέρασμα πως υπάρχουν πολλοί χαζοί σε αυτό τον κόσμο.

Ο πρώτος λόγος που εισέρχεται κάποιος στον χώρο των κρυπτονομισμάτων είναι η περιέργεια. Ίσως και η ζήλια που οι άσχετοι κερδίζουν χρήματα. Αφού τα καταφέρνουν αυτοί, είναι δυνατόν να μην τα καταφέρεις εσύ; Δεν είναι ανάγκη να σου αρέσει το bitcoin. Αρκεί να σου αρέσουν τα κέρδη. Τελικά, μετά από κάποιο διάστημα, έχοντας βιώσει και πτώσεις και ανόδους, παραδέχεσαι πως έκανες λάθος που φοβήθηκες. Μακάρι να είχες βάλει περισσότερα.

Οι πιο ψαγμένοι το ερευνούν σε βάθος. Βοηθάει ότι έχουν βγάλει συνήθως κάποιο κέρδος, οπότε αρχίζουν να το βλέπουν με μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Όσο το μελετάς τόσο αντιλαμβάνεσαι πως δεν πρόκειται για κοπανιστό αέρα, δεν πρόκειται για το νόμισμα των παρανόμων. Κυρίως, σε εντυπωσιάζει ο τρόπος λειτουργίας και η φιλοσοφία του. Είναι η στιγμή της επιφοίτησης. Η στιγμή που αντιλαμβάνεσαι πως βρίσκεσαι στο σωστό σημείο.

Από αυτά τα στάδια περνάνε όσοι έχω γνωρίσει στην κοινότητα του bitcoin. Όλοι, χωρίς εξαίρεση. Και το δικό μου ταξίδι στη χώρα των κρυπτονομισμάτων δεν διέφερε. Όταν έμαθα για την ύπαρξή του, αμέσως πήγε το μυαλό μου πως πρόκειται για απάτη. Τους άτιμους, σκέφτηκα. Τι σκαρφίστηκαν για να φάνε τα χρήματα του κοσμάκη!

Η καινοτομία

Τι ανακάλυψα όμως ψάχνοντάς το καλύτερα; Πως για πρώτη φορά στην ιστορία του χρήματος, της πίστης, των θεσμών, των οργανισμών, της ίδιας της ανθρωπότητας, έχουμε ένα σύστημα πλήρως ανεξάρτητο από μια αρχή, μια εξουσία. Ένα σύστημα που επιτρέπει στους ανθρώπους να ανταλλάσσουν αξία, έχοντας αναπτύξει εγγενώς την εμπιστοσύνη ως αποτέλεσμα της συνεργασίας, της επικοινωνίας και της υπολογιστικής δύναμης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Αντωνόπουλος.

Το ηλεκτρονικό χρήμα έχει δοκιμαστεί πολλές φορές στο παρελθόν. Όλες οι προηγούμενες προσπάθειες απέτυχαν, επειδή υπήρχε πάντοτε ένα κεφάλι που μπορούσε να αποκοπεί. 

Η καινοτομία του bitcoin είναι ότι πρόκειται για μια οντότητα χωρίς κεντρική αρχή για να το συντονίζει. Δεν μπορούν να εκβιάσουν, δωροδοκήσουν, φυλακίσουν, επηρεάσουν τον διευθυντή του. Δεν υπάρχει διευθυντής προκειμένου να του επιβληθούν ή να έχει τη δυνατότητα ο ίδιος να επιβάλλει απαγορεύσεις και περιορισμούς. Δεν υπάρχει εταιρεία από πίσω. Πρόκειται για ένα πρωτόκολλο όπως το Internet. Ποιος υπάρχει πίσω από το Internet; Κανείς!

Όσο και αν φαντάζει απίστευτο, στο bitcoin δεν υπάρχει ιεραρχία, γραφειοκρατία ή κάποιος εποπτεύων οργανισμός. Όλες αυτές οι δομές έχουν αντικατασταθεί από ένα δίκτυο. Κανένας δεν δίνει την κατεύθυνση και κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει. Έχει διαταράξει την έννοια του χρήματος, επειδή είναι αδιαπέραστο από την κυβερνητική παρέμβαση και επιτήρηση.

Ο όρος επανάσταση είναι ίσως ισχυρός για να περιγράψει τη συμβολή του, αλλά δύσκολα θα αμφισβητήσει κάποιος πως πρόκειται για τη δημιουργία εργαλείων που ενδυναμώνουν τα άτομα έναντι της αυθαιρεσίας της εξουσίας. Ωστόσο, τελικά τα τεχνολογικά εργαλεία χρησιμοποιούνται από ανθρώπους. Αν θα υπάρξει δραστική νομισματική μεταρρύθμιση και αν θα είναι χρήσιμη ή αν θα δημιουργήσει νέα γενιά διεφθαρμένων και μια χαμένη ευκαιρία, εξαρτάται από τους εμπλεκόμενους.

Οι αμφιβολίες γύρω από την επιβίωσήη του

Είναι πολύ επαναστατικό για να πετύχει. Δεν θα του επιτρέψουν να επιβιώσει και να αναπτυχθεί, ισχυρίζονται με στόμφο οι επικριτές. Η ιστορία μάς έχει διδάξει το αντίθετο. Το ίδιο νόμιζαν και οι πανίσχυρες μέχρι πριν λίγα χρόνια εφημερίδες για το Internet. Μέχρι που τις ισοπέδωσε. Η τεχνολογία και η ανθρώπινη θέληση αποδεικνύονται πιο δυνατές.

Όταν πρόκειται για κάτι τόσο ιδιοφυές και συνάμα τόσο απλό, όταν δίνει τόση δύναμη και ελπίδα στους ανθρώπους, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να χαθεί. Ο μόνος τρόπος να το σταματήσουν, είναι να κλείσουν κάθε διακομιστή που το φιλοξενεί. Αυτό είναι αδύνατον πλέον. Οι διακομιστές βρίσκονται σε πολλές χώρες και είναι πάρα πολλοί οι άνθρωποι που επιθυμούν ή που έχουν συμφέρον να το χρησιμοποιήσουν.

Υπάρχει η εντύπωση πως το λάθος που διαπράττουν οι κατεστημένοι φορείς είναι ότι δεν αντιλαμβάνονται την καινοτομία. Δεν είναι αλήθεια, γνωρίζουν συνήθως τι συμβαίνει. Το σφάλμα τους είναι πως επαναπαύονται στην πρωτοκαθεδρία. Δεν πιστεύουν ότι έχει κανείς τη δυνατότητα να τους διαταράξει σοβαρά. Οι εφημερίδες γνώριζαν ότι υπάρχουν ενημερωτικά sites, δεν τους ήταν κάτι άγνωστο. Όμως υποτίμησαν τη δυναμική τους. Δεν προέβλεψαν το μέγεθος και την κλίμακα που επεκτάθηκαν.

Ίσως αν κοιτάξουμε πίσω σε κάποια χρόνια από τώρα, να επισημαίνεται το γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα δεν έλαβε σοβαρά υπόψη τον χώρο των crypto. 

Πως πίστεψαν ότι τα κρυπτονομίσματα θα βολευτούν από ένα μικρό κομμάτι της πίτας και θα παραμείνουν στο περιθώριο. Μένει να δούμε αν θα έχουν διαπράξει το ίδιο μοιραίο λάθος. 


* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

Βασίλης Παζόπουλος v.pazopoulos@euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου