Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Και στο τέλος «τρώνε» έξι γκολ οι Γερμανοί και χαίρεται ο κόσμος όλος!

Ισπανία - Γερμανία 6-0 (17-11-2020)

Tον Νοέμβριο του 2016 η Γερμανία αντιμετώπισε εκτός έδρας το Σαν Μαρίνο για τα

προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Κανένα πρόβλημα για τη «νάσιοναλμανσαφτ» που έκανε… αγγαρεία και επικράτησε με 8-0. Μετά από το παιχνίδι ο Τόμας Μίλερ έκανε εξαιρετικά απαξιωτικές δηλώσεις για τους (ποδοσφαιρικά) ταπεινούς και καταφρονεμένους που είναι υποχρεωμένος να αντιμετωπίζει. 

«Το να παίζεις απέναντι σε εθνικές ομάδες όπως αυτή του Σαν Μαρίνο δεν έχει σχέση με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Δεν μπορώ να καταλάβω το νόημα στο να παίζεις τέτοια παιχνίδια» ήταν τα λόγια του άσου της Μπάγερν. 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η απάντηση στην αλαζονεία ήρθε από τον διευθυντή επικοινωνίας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Σαν Μαρίνο, Άλαν Γκασπερόνι, μέσω επιστολής του στον Μίλερ… Τι του έγραψε; 

«Αγαπητέ Τόμας Μίλερ,

Έχεις δίκιο. Τα παιχνίδια σαν δεν είναι τίποτα. Για σένα. Από την άλλη, αγαπητέ Τόμας, δεν χρειάζεται να έρχεται στο Σαν Μαρίνο για το τίποτα σε ένα Σαββατοκύριακο, το οποίο χωρίς τη Μπούντεσλιγκα, θα μπορούσες να το έχεις περάσει με τη γυναίκα σου στην πολυθρόνα της πολυτελούς βίλας σου ή θα μπορούσες να πάρεις μέρος σε events που διοργανώνουν οι χορηγοί σου για να βγάλεις χιλιάδες ευρώ.

Σε πιστεύω, αλλά επίτρεψέ μου να σου δώσω 10 καλούς λόγους, για τους οποίους πιστεύω ότι το ματς Σαν Μαρίνο - Γερμανία ήταν πολύ χρήσιμο και αν μπορείς σκέψου το και πες μου τι πιστεύεις.

1. Μας βοήθησε να καταλάβουμε ότι ακόμη και σε μία αδύναμη ομάδα όπως η δική μας δεν μπορείτε να σκοράρετε - και μη μου πεις ότι δεν νευρίασες όταν ο Σιμοντσίνι σε σταμάτησε.

2. Μας βοήθησε να δείξουμε στους μάνατζέρ σας (και στους Μπεκενμπάουερ και Ρουμενίγκε) ότι το ποδόσφαιρο δεν ανήκει σε αυτούς, αλλά σε όλους όσοι το αγαπούν, μεταξύ των οποίων - είτε σου αρέσει είτε όχι - βρισκόμαστε κι εμείς.

3. Θύμισε σε εκατοντάδες δημοσιογράφους σε ολόκληρη την Ευρώπη ότι υπάρχουν άνθρωποι που ακολουθούν τα όνειρά τους και όχι τους κανόνες σας.

4. Μας θύμισε ότι εσείς οι Γερμανοί δεν πρόκειται να αλλάξετε και ότι πάντα θα κάνετε μπούλινγκ, έστω και αν δεν εγγυάται πάντα την επιτυχία.

5. Έδειξε ότι 200 τύποι στο Σαν Μαρίνο, που παίζουν για οποιονδήποτε λόγο, δίνουν πάντα το 100%. Ποιος ξέρει, ίσως μία μέρα όλες οι θυσίες τους δεν θα ανταμειφθούν με ένα παιχνίδι απέναντι στους παγκόσμιους πρωταθλητές.

6. Βοήθησε την Ομοσπονδία σας (όπως και τη δική μας) να συγκεντρώσει χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, με τα οποία μπορεί να χτίσει γήπεδα για τα παιδιά της χώρας σας, σχολεία και να κάνει τα γήπεδα πιο ασφαλή. Θα σας πω ένα μυστικό: Η Ομοσπονδία μας χτίζει ένα νέο γήπεδο σε ένα απομακρυσμένο χωριό, το οποίο λέγεται Acwuaviva. Θα μπορούσες να το χτίσεις σε έξι μήνες με τον μισθό σου, εμείς θα το κάνουμε με τα έσοδα από έναν αγώνα μαζί σας.

7. Βοήθησε μια χώρα, τόσο μεγάλη όσο το γήπεδό σας στο Μόναχο να γίνει πρώτο θέμα στον Τύπο για καλό λόγο, γιατί ένας ποδοσφαιρικός αγώνας είναι πάντα ένας καλός λόγος.

8. Βοήθησε τον φίλο σας τον Γκνάμπρι, να ξεκινήσει με την εθνική ομάδα και να βάλει τρία γκολ.

9. Έκανε μερικούς ανθρώπους στο Σαν Μαρίνο χαρούμενους, επειδή θυμήθηκαν ότι έχουν μια κανονική εθνική ομάδα.

10. Με βοήθησε να συνειδητοποιήσω ότι παρότι φοράτε την καλύτερη φανέλα της Adidas, από κάτω είστε πάντα εκείνοι που φοράτε λευκές κάλτσες με σανδάλι.

Με αγάπη, Άλαν».

Εντάξει, το πιο πιθανό είναι ο τρελάρας Μίλερ απλά να έβαλε τα γέλια διαβάζοντας αυτή την επιστολή, να μην ασχολήθηκε καθόλου και να συνέχισε τις δουλειές του, αλλά είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος τους Γερμανούς (σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο, αλλά και όχι μόνο καθώς η Γερμανία διαθέτει ένα σύστημα που σε όλους τους τομείς λειτουργεί άψογα, ως ένα καλοκουρδισμένο ρολόι, μια μηχανή εκτέλεσης εντολών) και δικαιολογεί όσα γράφονται και λέγονται από χθες το βράδυ μετά την εξάρα που τους έριξε η Ισπανία. 

Από την εποχή του Χίτλερ είχαν να γνωρίσουν τέτοια ποδοσφαιρική συντριβή οι Γερμανοί, οι οποίοι είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, λίγες τέτοιες «μαύρες» βραδιές έχουν να θυμούνται. Ο γενικός κανόνας είναι όπως τον έχει πει ο Γκάρι Λίνεκερ. «Το ποδόσφαιρο είναι απλό παιχνίδι. 22 άνδρες κυνηγάνε μια μπάλα για 90 λεπτά και στο τέλος οι Γερμανοί νικούν». 

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγινε… πανηγύρι με την ήττα των Γερμανών από τους Ισπανούς. Διότι είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν πως κάθε νίκη εναντίον των (αλαζόνων) Γερμανών είναι νίκη του ποδοσφαίρου. Είναι η εθνική ομάδα που όλοι λατρεύουν να μισούν, το... αντιπαθόμετρο, στην περίπτωσή της, σπάει!

«Ο ορισμός της πιο σιχαμένης ομάδας του πλανήτη». 

«Έχει πλάκα να βλέπεις τους γερμανούς να υποφέρουν...». 

«Δανεικά, τα πάντα είναι δανεικά...». 

«Κάθε νίκη απέναντι στους Γερμανούς είναι γιορτή του αθλητισμού». 

«Να τρώει τόσα η Γερμανία αξία ανεκτίμητη».

«Και λίγα τους έβαλαν. Γιατί πολύ ψηλά είχαν πάρει τον αμανέ».

Αυτά είναι κάποια από τα πιο… ήπια σχόλια στο άρθρο του SDNA για το χθεσινό παιχνίδι του Nations League

Ποια είναι τα δανεικά; Οι περισσότεροι θυμήθηκαν το 7-1 του Μπέλο Οριζόντε, όταν η Γερμανία επιβλήθηκε της Βραζιλίας στον ημιτελικό του Μουντιάλ του 2014 και κατέκτησε στη συνέχεια το τρόπαιο. Ήταν άλλο ένα αποτέλεσμα που συνέβαλε στη συσσώρευση… αντιπάθειας για τους Γερμανούς από τους ποδοσφαιρόφιλους όλου του κόσμου. Δεν σεβάστηκαν τότε τους Βραζιλιάνους, δεν τους σεβάστηκαν οι Ισπανοί που τους έβαλαν έξι γκολ, δεν τους σεβάστηκαν οι Νοτιοκορεάτες στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, τους απέκλεισαν από τη φάση των ομίλων και τους έστειλαν στο σπίτι τους. 

Οι Γερμανοί δεν παίζουν απλά για να νικήσουν, παίζουν για να ισοπεδώσουν και να εξευτελίσουν τον αντίπαλο τους. Κι αυτό είναι μάλλον που τους κάνει αντιπαθητικούς, ώστε όλοι να πανηγυρίζουν για τα… χουνέρια τους. Σαν να είναι η θεία δίκη που πρέπει κάποιες φορές να επιβληθεί για να επιφέρει ισορροπία. 

Ποιος, όμως, μπορεί να αμφισβητήσει ότι πρόκειται για μια συνεπή και σταθερή εθνική ομάδα; Αυτή που έχει κατακτήσει τρεις φορές το EURO και τέσσερις το Μουντιάλ. Γι’ αυτό και οι… αντιΓερμανοί ας κρατούν μικρό καλάθι, διότι έχουν τον τρόπο πάντα να απαντούν. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να βλέπεις τους Γερμανούς ταπεινωμένους. Ίσως γι’ αυτό οι περισσότεροι το απολαμβάνουν περισσότερο όταν συμβαίνει. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο στο ποδόσφαιρο. 

SDNA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου