Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Η σημασία των ευρωεκλογών και πώς θα αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό




του Νίκου Λακόπουλου

Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός μαζί με την βεβαιότητα ότι μπορεί να κλείσει ραντεβού με την …Σκάρλετ  Γιόχανσον -αντίθετα από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο- μάλλον έκανε σαφές ότι οι ευρωεκλογές δεν θα γίνουν ταυτόχρονα με τις εθνικές εκλογές.

Ωστόσο το έθεσε το πλαίσιο με το οποίο ο «προοδευτικός πόλος» -κι όχι ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του- θα πάει στις εθνικές εκλογές για τις οποίες το
υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη παραγγείλει ψηφοδέλτια.
«Όσο κι αν ψάξει κανείς, δεν θα βρει στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε μαύρα ταμεία, ούτε παράνομο πλουτισμό στελεχών του, ούτε offshore με άγνωστους χρηματοδότες, ούτε ταυτίσεις με τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου» είπε.
 «Από τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, το όργιο διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος στην Υγεία, ως τους χρυσοκάνθαρους των offshore και των προμηθευτών του δημοσίου, που έπιαναν το κράτος για πελάτη προκειμένου να θησαυρίζουν. Κάθε σκελετός που έκρυβε στο ντουλάπι ο πάλαι ποτέ κραταιός δικομματισμός για τέσσερις δεκαετίες, βγαίνει σιγά σιγά στο φως».

Την ίδια μέρα ήρθε στο φως η πληροφορία ότι το πόρισμα για το Σκάνδαλο Novartis που παραδόθηκε στους Εισαγγελείς Διαφθοράς εντοπίζει ένα νέο πολιτικό πρόσωπο -πέραν των δέκα γνωστών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis.
Πρόκειται για πρώην υπουργό της ΝΔ, ο οποίος σήμερα βρίσκεται εκτός πολιτικής σκηνής.

Τα μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών νομοθετούνται αλλά οι 120 δόσεις κάπου κολλάνε. Ωστόσο ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως «θα προχωρήσουμε σε όσα έχουμε εξαγγείλει για τους φορολογούμενους να μπορέσουν σιγά σιγά να αποπληρώσουν τα χρέη τους, με σχήματα δόσεων όπως το 2015».

Με δεκαοχτώ νομοσχέδια μέσα στις επόμενες εβδομάδες  η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ξεμπερδέψει με το «κακό παρελθόν» και να δείξει στην πράξη την «μεταμνημονιακή Ελλάδα» και το εφαρμοσμένο κράτος πρόνοιας -που απειλεί ο  Μητσοτάκης – ή όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας -αποκαλύπτοντας τα προεκλογικά συνθήματα του «προοδευτικού πόλου»- της Προοδευτικής Συμμαχίας -«η Ελλάδα των πολλών θα γράψει στην πρώτη σελίδα του βιβλίου της νέας εποχής τις λέξεις: Προοπτική, δικαιοσύνη, δημιουργία».

Για τον Αλέξη Τσίπρα το πλαίσιο της μάχης των ευρωεκλογών είναι ξεκάθαρο. «Τολμηρό κάλεσμα συμπόρευσης, συμπαράταξης και συνεργασίας. Χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αποκλεισμούς. Για να βάλουμε φρένο στις δυνάμεις του σκότους. Για να παλέψουμε από κοινού για μια Ευρώπη περισσότερης δημοκρατίας και κοινωνικής προστασίας. Για να αποτρέψουμε τη παλινόρθωση στη χώρα μας μιας δεξιάς ακραίας, βαθιά διεφθαρμένης και εκδικητικής. Για να δουλέψουμε μαζί, χέρι χέρι για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Την Ελλάδα της έμπνευσης και δημιουργίας για τη νέα γενιά και τις επόμενες που θα έρθουν».

Από πολλές πλευρές όλα αυτά θυμίζουν πολύ το 1981!

Ο Αλέξης Τσίπρας καλεί σε ένα μέτωπο αριστερούς, δημοκράτες, οικολόγους, σοσιαλιστές με τη Νέα Δημοκρατία να βλέπει τις δημοσκοπήσεις με σταθερό προβάδισμα, αλλά με μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων και τον ΣΥΡΙΖΑ με χαμηλή συσπείρωση (50-55%) -που σημαίνει πως έχει πολλές δεξαμενές για να αντλήσει ψήφους και να κλείσει την περίφημη ψαλίδα ή να ξεπεράσει την διαφορά -αλλάζοντας τον συσχετισμό δυνάμεων:
 ο ΣΥΡΙΖΑ μειονεκτεί απέναντι σε μια Νέα Δημοκρατία που αδυνατεί να συσπειρώσει την «πολυκατοικία¨. Μια δημοκρατική συμπαράταξη μπορεί να αλλάξει όλα τα δεδομένα και να είναι η έκπληξη που θα αφήσει τον Μητσοτάκη από βέβαιο πρωθυπουργό στο ράφι!

Η Συμφωνία των Πρεσπών την οποία η Νέα Δημοκρατία μετέτρεψε σε βασικό θέμα σύγκρουσης -αλλάζοντας θέση- φαίνεται πως έβλαψε τον ΣΥΡΙΖΑ -ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα- αλλά δεν ενισχύει την …απελπιστικά σταθερή θέση του Μητσοτάκη στις δημοσκοπήσεις, όσο την Ακροδεξιά που μπορεί να μπει στην Βουλή ενισχυμένη και με δεύτερο κόμμα στην Βουλή.
Είναι η στιγμή που ο Μητσοτάκης αποκηρύσσει τον Όρμπαν και ζητά την αποπομπή του από το Ευρωπαϊκό Κόμμα μαζί με την διαπίστωση πως το κόμμα του μεγαλούργησε όταν στράφηκε στον μεσαίο χώρο και το Κέντρο. Τις επόμενες μέρες θα δούμε έναν άλλο Κυριάκο Μητσοτάκη -σχεδόν ….σοσιαλδημοκράτη- χωρίς να αποκλείσουμε δηλώσεις για τις θετικές πλευρές του … Ανδρέα Παπανδρέου.
Οι ευρωεκλογές -που θα είναι για τον Μητσοτάκη «δημοψήφισμα»- τελικά, όπως φαίνεται,  δεν θα γίνουν μαζί με τις εθνικές εκλογές, αλλά θα καθορίσουν τον χρόνο τους. Αν πράγματι η Νέα Δημοκρατία έχει το προβάδισμα που της δίνουν ορισμένες δημοσκοπήσεις -και φτάνει ως τις δεκαπέντε μονάδες- αυτό θα φανεί και θα σημαίνει άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών ίσως μέσα στον Ιούνιο -αρχές Ιουλίου.
Αν όμως η Νέα Δημοκρατία δει και πάλι τα ποσοστά της να κυμαίνονται στα επίπεδα των προηγούμενων εκλογών και τον ΣΥΡΙΖΑ να αντέχει αντί να καταρρέει προλαβαίνει ως τον Οκτώβριο να βρει νέο αρχηγό -λιγότερο νευρικό και ανυπόμονο. Είναι η πρώτη φορά που οι ευρωεκλογές θα καθορίσουν το μέλλον των κομμάτων -καθώς εξισώνονται με αυτές.
Στις ευρωεκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 26, 26% και η Νέα Δημοκρατία 22,72% -με τρίτο κόμμα την Χρυσή Αυγή (9,39%) και την Ελιά στην τέταρτη θέση με 8%. 
 Σε μια δημοσκόπηση της Kapa Research τον Δεκέμβριο στην πρόθεση ψήφου  η ΝΔ συγκεντρώνει 25% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ  20,3%.
Στην τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 7,9% ενώ ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 6,4% και το ΚΚΕ με 5,6%). Κάτω του ορίου του 3% για την είσοδο στη Βουλή μένουν Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι -που ελπίζουν πολύ στην χαλαρή ψήφο και γνωρίζουν ότι από αυτές εξαρτάται η παρουσία τους στις εθνικές εκλογές.
Το 60% εκείνων, που δηλώνουν ότι προτίθενται να ψηφίσουν Ν.Δ. προσδιορίζουν ως πρωταρχικό λόγο την επιθυμία τους να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση. Παράλληλα το 56% εκείνων, που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, προσδιορίζουν ως κύριο κριτήριο το να μην επιστρέψει η Δεξιά στην εξουσία.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε να γίνουν οι εθνικές εκλογές ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, για να «τελειώσει αυτή η περιπέτεια». «Αν ο κ. Τσίπρας επιλέξει να στηθεί η κάλπη τον Οκτώβριο, οι ευρωεκλογές θα είναι η ευκαιρία για τους πολίτες να στείλουν μήνυμα, ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική αλλαγή».

Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γίνουν ταυτόχρονα οι εθνικές εκλογές με τις ευρωεκλογές, αλλά θα εξισωθούν με αυτές με μια ιδιαιτερότητα από άλλες εκλογές: όχι μόνο δεν θα υπάρχει «χαλαρή ψήφος» -υπέρ των μικρότερων κομμάτων, αλλά θα καθορίσουν μαζί με το χρόνο των εθνικών εκλογών και ποια κόμματα ή σχηματισμοί- ακόμα και ποιοι πολιτικοί αρχηγοί θα φτάσουν στην κάλπη.

anoixtoparathyro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου