Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Ρεκόρ εξαετίας έκανε το Χρηματιστήριο!

Ο τζίρος στα 108,9 εκατ., από τα οποία τα 38,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.Πρώτη φορά από το 2013 η εγχώρια αγορά πέτυχε έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας, η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που ξεκίνησε με ανοδική “ουρά” και με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται ιδιαίτερα επιθετικά, όμως οι αυξημένες συναλλαγές της πρώτης ώρας (18 εκατ., από τα οποία τα 2,6 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”), “πρόδωσαν” τις κινήσεις όσων εκμεταλλευόμενοι την συνέχιση της ανοδικής κίνησης, προχωρούσαν σε
κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο.

Οι κινήσεις “profit taking” είχαν σαν αποτέλεσμα να εξανεμιστούν τα αρχικά κέρδη και οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να γυρίσουν σε αρνητικό πρόσημο, όμως στην πορεία η όποια προσφορά απορροφήθηκε από τους αγοραστές, οι βασικοί δείκτες ξαναγύρισαν στο “πράσινο” και ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση, περίπου, στο μέσον της ημερήσιας κίνησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχίστηκε η αποκαρδιωτική εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
 
Αντίθετα, μετά την διαφαινόμενη Τραπεζική κόπωση και στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, σημειώθηκε σαφώς πιο αυξημένη κινητικότητα, από πλευράς αγοραστών, σε τίτλους του μη Τραπεζικού 25αρη και αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα θετικό για την συνέχεια.
Από το ενδοσυνεδριακό σχόλιο η στήλη είχε επισημάνει ότι, “σε περίπτωση που οι δείκτες ολοκληρώσουν την συνεδρίαση κοντά στα υψηλά ημέρας, θα είναι μία σημαντική νίκη των ‘buyers’, καθώς μέσα στην συνεδρίαση θα έχει απορροφηθεί η όποια προσφορά και οι αγοραστές θα είναι αυτοί που θα έχουν τον τελευταίο λόγο. 
Σε αντίθετη περίπτωση, οι τελευταίες εντυπώσεις θα είναι με την πλευρά των εν δυνάμει πωλητών και πάρα πολλά για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση θα κριθούν από τις βραδινές ανακοινώσεις της Moody΄ς”.
Η λήξη της συνεδρίασης, ήλθε να επιβεβαιώσει τους αναλυτές που εκτιμούν ότι το Χ.Α. εξακολουθεί να προεξοφλεί θετικά την επικείμενη έκδοση του νέου ομολόγου να εκμεταλλεύεται την απουσία σημαντικού αριθμού πωλητών, ενώ υπάρχουν και συγκρατημένες προσδοκίες για την βραδινή ετυμηγορία της Moody's, όσον αφορά την Ελληνική Οικονομία.
Σημειώνεται πως ο Οίκος έχει αξιολόγηση για την Ελλάδα “B3” (είχε αναβαθμίσει τη Χώρα δύο βαθμίδες τον Φεβρουάριο του 2018) με θετικές προοπτικές.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η έκρηξη των συναλλαγών σε επίπεδα πάνω από 100 εκατ. ευρώ αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για την Επενδυτική Κοινότητα και ουδείς πλέον μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο συνέχισης και κατά την τελευταία ημέρα της εβδομάδος, με τη Moody’s να γνωστοποιεί την έκθεσή της για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής Οικονομίας αργά το βράδυ”, ανέφερε η Κύκλος ΑΕΠΕΥ.
“Οι βραχυπρόθεσμες υπερβολές στην άνοδο των τιμών στον Τραπεζικό κλάδο, ίσως οδηγήσουν τους Επενδυτές σε κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών σήμερα, εξέλιξη που μπορεί να μειώσει το momentum. Σημειώνεται πως η Moody’s σήμερα θα δημοσιεύσει την αξιολόγηση για την Ελλάδα, το βράδυ”, επεσήμαινε η Beta Sec.
“Νέα υψηλά για τον ΓΔ, σε μια συνεδρίαση με ασυνήθιστα υψηλό όγκο συναλλαγών, ισχυρότατα κέρδη στις Τράπεζες και κλείσιμο σχεδόν στα υψηλά της ημέρας, παρά την αδυναμία αρκετών blue Chips (ΜΠΕΛΑ, ΕΕΕ, ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ). Ο ΓΔ, με στήριξη στις 681 και αντιστάσεις 709 – 743. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1813 και αντίσταση στις 1858. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 489 μονάδες και αντιστάσεις στις 551 - 575. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ με τέταρτο συνεχόμενο θετικό κλείσιμο, έσπασε ενδοσυνεδριακά την αντίσταση των 709 και έκλεισε οριακά κάτω από αυτή. Η τάση είναι έντονα ανοδική, οι δείκτες βρίσκονται σε υπεραγορασμένα επίπεδα και μπορούν να δώσουν σήμα διόρθωσης ανά πάσα στιγμή. Μια οπισθοχώρηση μέχρι τις 686 δεν αλλάζει την τάση, ενώ προς τα πάνω οι στόχοι είναι 740 - 760”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το ταμπλώ των Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, “είδαν” και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ το τελικό κλείσιμο τους βρήκε με μικτά πρόσημα και αρκετά μακριά από τα πρωινά υψηλά.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η μετοχή της Alpha Bank (+1,13%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,295 ευρώ (+4,44%), της Εθνικής (-1,26% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) μέχρι τα 1,676 ευρώ (+5,41%), της Eurobank (-0,30%) μέχρι τα 0,6945 ευρώ (+3,81%) και της Πειραιώς (+3,66%) μέχρι τα 1,35 ευρώ.
Πολύ γρήγορα, ο Τραπεζικός δείκτης “είδε” το υψηλό ημέρας των 572,09 μονάδων (+4,78%), για να ακολουθήσει αξιοσημείωτη υποχώρηση μέχρι τις 538,71 μονάδες (-1,33%) και κλείσιμο στις 548,77 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,51%.
Τεχνικά, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το κλείσιμο υψηλότερα των 547 μονάδων, δημιουργεί θετικές παρακαταθήκες για τον ΔΤΡ, όμως η σημαντική υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας, αφήνει όλα τα σενάρια ανοιχτά για την συνέχεια.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “το σχέδιο του ΤΧΣ είναι πιο ώριμο γιατί είναι σαν το Ιταλικό, όχι επειδή είναι καλύτερο από της ΤτΕ, διαμηνύει παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών με βαθιά γνώση των εξελίξεων στο θέμα των Τραπεζών. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι συμφωνήθηκε με την ΤτE (έχει προσλάβει και Ξένο Οίκο) να εξεταστεί πως δένουν και τα δύο σχέδια μαζί. Παράλληλα συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας ΤτE - ΥΠΟΙΚ. Το σχέδιο του ΤΧΣ έχει σταλεί ήδη στη DG Comp και το βασικό ερωτηματικό είναι το ύψος του κουπονιού που θα πληρώσουν οι Τράπεζες. Και αυτό γιατί αν είναι πολύ χαμηλό θα θεωρηθεί Κρατική ενίσχυση, ενώ αν είναι πολύ υψηλό δεν θα μπουν οι Τράπεζες. Η πηγή εμφανίζεται αισιόδοξη ότι μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες θα υπάρξει λύση και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατατεθεί το νομοσχέδιο ακόμα και εντός του Μαρτίου”.
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “το κενό ενημέρωσης αρκετών Ξένων Επενδυτών για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και την αυξημένη ζήτηση ενόψει της νέας έκδοσης χρέους, κατέδειξε η έλευση στην Αθήνα αποστολής με 20 και πλέον Διαχειριστές κεφαλαίων από όλες τις κατηγορίες, που διοργάνωσε η Bank of America. Η αποστολή βρέθηκε στην Αθήνα και διενήργησε σειρά προγραμματισμένων συναντήσεων με Υπουργούς, τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη, στελέχη του ΟΔΔΗΧ και της ΤτΕ, καθώς και τις Διοικήσεις Τραπεζών, ενώ από τις υπόλοιπες εισηγμένες συναντήθηκαν μόνο με τη Διοίκηση του ΟΤΕ. Από τις συναντήσεις με Υπουργούς και στελέχη του ΟΔΔΗΧ έγινε αντιληπτό ότι δεν έχει ‘κλειδώσει’, οριστικά, η διάρκεια της επικείμενης νέας έκδοσης χρέους”.
Από την άλλη, “ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να εγκριθεί η δόση τους ενός περίπου δισεκατομμυρίου, από την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, ή διαφορετικά το αργότερο στο Eurogroup του Απριλίου”, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης που μίλησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ μετά τη σχετική συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση των Επιτελών των Υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, πρέπει να τονιστεί ότι, μετά από αρκετές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσε σημαντικές βοήθειες στους δείκτες και αύξησε το ενδιαφέρον των ενεργών παικτών.
Να σημειωθεί ότι από το σύνολο των μη Τραπεζικών, Δεικτοβαρών, μετοχών, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,97%), Μυτιληναίος (-0,33%), ΟΤΕ (-1,79%), Τέρνα Ενεργειακή (-1,52%) και αμετάβλητος ο τίτλος του Τιτάνα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Παναγιώτη Υφαντή, “στην καταβολή προκαταβολών στην Airbus για την προμήθεια των νέων αεροσκαφών που παράγγειλε το 2018, στην κατασκευή Εκπαιδευτικού Κέντρου της εταιρείας στο Αεροδρόμιο ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’ της Αθήνας και στα ταμεία της εταιρείας για να χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης θα κατευθυνθούν τα 200 εκατ. ευρώ που επιδιώκει να αντλήσει η Aegean Airlines, μέσω της έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου (ΚΟΔ), το οποίο προβλέπει τη διάθεση στο Επενδυτικό Κοινό 200.000 ομολογιών, αξίας 1.000 ευρώ εκάστη”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της ΑΡΑΙΓ (+3,46%) ερχόταν από έξι πτωτικές συνεδριάσεις και μία οριακά θετική, στις τελευταίες επτά, ενώ σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.
Στα 7,70 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 8,25 και 8,40 ευρώ, οι επόμενες αντιστάσεις.
Χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, κινήθηκε σήμερα η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,97%), αλλά συνεχίζει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ.
Στα 4,93 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 5,38 ευρώ η απόλυτα αποφασιστική αντίσταση. Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής, η αμέσως επόμενη στήριξη στα 4,73 ευρώ.
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επιμένει πλαγιοανοδικά από τα 0,112 ευρώ (κλείσιμο 20/2) η Τρ. Αττικής (+28,21%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για ΕΚΤΕΡ (+3,76%) και Αλουμύλ (+14,91%), επιστροφή αγοραστών σε Ιασώ (+1,59%) και Ελλάδος (+1,13%), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν Ιντρακάτ (+1,60%) και Άβακας (+12,90%), με την περίπτωση του τελευταίου να επιχορηγείται και από την είδηση σύμφωνα με την οποία, “ο Κρατικός Φορέας διαχείρισης Οδικού Δικτύου της Κροατίας αποφάσισε να επιλέξει την J&P ΑΒΑΞ +12,90% Άβαξ για την κατασκευή του τμήματος Duboka - Šparagovići/Zaradeze, που αφορά Δρόμους προς τη Γέφυρα Pelješac, έναντι 464,9 εκατ. κούνα, προ ΦΠΑ (περίπου 62,3 εκατ. ευρώ)”.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που χαρακτηρίστηκε από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη, για τον Γενικό Δείκτη, στο 5,28%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτη των Τραπεζών ενισχύθηκε κατά 18,58%, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 90% και διαμορφώθηκε στα 81,5 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι συμπληρώθηκαν έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, που είναι ρεκόρ εξαετίας, καθώς είχε ξανασυμβεί στο διάστημα Απριλίου – Μαϊου 2013.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 16,19% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 24,83%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος 
“Οι αποδόσεις κάποιων, κυρίως Τραπεζικών, μετοχών ξεπέρασαν το 50% σε μια βδομάδα, ενώ αν δούμε τις αποδόσεις από το τέλος Ιανουαρίου σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν το 70%” επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.
Όλοι συνεπώς απορούν τι άλλαξε τόσο δραστικά και ξαφνικά γίναμε “Ελντοράντο”.
Κατά τη δική μου εκτίμηση πολύ λίγα πράγματα άλλαξαν, οπότε οι Επενδυτές πρέπει να παραμείνουν επιφυλακτικοί, χωρίς αυτό να σημαίνει πλήρη αποχή από τα τεκταινόμενα.
Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών παίχτηκε υπερβολικά, αν και ήταν και παραμένει εξαιρετικά απίθανο σενάριο. Αυτό έδωσε την ευκαιρία σε κάποια funds να παίξουν επιθετικά την Αγορά προς τα κάτω και μάλιστα με ελάχιστα κεφάλαια, καθώς η Ελληνική Αγορά είναι εξαιρετικά αδύναμη μετά από 10 χρόνια κρίσης.
Το βασικό πρόβλημα που παραμένει, αφορά τη συνεχή αναβλητικότητα της Κυβέρνησης στην επίλυση των “κόκκινων” δανείων.
Τι άλλαξε; Η επίλυση του θέματος με τα Σκόπια, ικανοποίησε τους Ξένους και ειδικά τους Αμερικανούς (ανεξάρτητα από τις επιπλοκές που θα δημιουργήσει στη Χώρα) και νέα κεφάλαια τοποθετήθηκαν.
Τα κεφάλαια αυτά δεν βρήκαν πρόθυμους πωλητές για να αγοράσουν, κυρίως γιατί το πρόβλημα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου παραμένει η απαξίωση και ο χαμηλός τζίρος.
Η ραγδαία άνοδος οδήγησε τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 682 μονάδες, που περνά ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών, πάνω από τις 705 μονάδες που προσδιορίζεται άλλο σημείο αντίστασης και μέχρι τις 720 μονάδες, όπου βρίσκεται ακόμη μία αντίσταση.
Μετά διορθώσαμε και το κλείσιμο της Παρασκευής μας βρίσκει στις 712 μονάδες. Μετά τις 720 μονάδες η επόμενη αντίσταση είναι οι 750 μονάδες, αλλά θα ήταν καλό για την Αγορά, να γίνει πρώτα μια διόρθωση ακόμη και μέχρι τις 682 μονάδες, για να δοθεί η αίσθηση ότι κατοχυρώνουμε το επίπεδο και πλέον βρισκόμαστε σε ανοδική Αγορά.
“Σε κάθε περίπτωση οι πολύ γρήγορες κινήσεις της Αγοράς, πάντα εμπεριέχουν κινδύνους και η σωστή διαχείριση βραχυπρόθεσμων θέσεων με ‘stop loss’, ‘take profit’, ‘average down’ και άλλα, μπορεί να προστατεύσει όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν την απότομη άνοδο, για όσο αυτή συνεχίσει να είναι απότομη” τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.
-Μάνος Χατζηδάκης
“Από τον Απρίλιο του 2013 είχε να δει έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες ο Γενικός Δείκτης. Πρόκειται για ένα ρεκόρ ανόδου που έχει πολλές και σημαντικές αναγνώσεις, που ξεφεύγουν από την απλή ανάγνωση των εντυπωσιακών στατιστικών στοιχείων που έλαβαν χώρα κατά τον Φεβρουάριο” επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης. Το ράλι έχει ήδη διανύσει μια απόσταση 18,5% από τα χαμηλά της 3ης Ιανουαρίου και οι μέσοι ημερήσιοι τζίροι πάτησαν τα 75 εκατ. ευρώ, μια επίδοση που ο Γενικός Δείκτης είχε να “δει” από την εβδομάδα που έγινε η προηγούμενη αναδιάρθρωση του MSCI, το Δεκέμβριο του 2018.
Μόλις 35 τίτλοι βρίσκονται χαμηλότερα από την αρχή του έτους, οι δυνατές αποδόσεις ενίσχυσαν την αγοραστική δύναμη πολλών χαρτοφυλακίων, που είτε μάζεψαν μεγάλες απώλειες, είτε πέρασαν σε θετικό έδαφος, ευνοώντας ένα άτυπο “rotation” σε υστερήσαντες τίτλους. 
Οι Τράπεζες είχαν τον πρώτο λόγο σε αυτή την διαδρομή, προσθέτοντας 2,2 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση από τα χαμηλά τους, δίνοντας ρυθμό και συναλλαγές στην Αγορά.
Κυριότερος μοχλός ήταν η συρρίκνωση των επιτοκίων του δεκαετούς ομολόγου, τα οποία βρίσκονται σε χαμηλά 13 ετών, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ασφάλιστρο κινδύνου της Ελληνικής Αγοράς.
Οι έως τώρα ανακοινώσεις κερδών κινούνται εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών, χωρίς να υπάρχει το στοιχείο της έκπληξης. Ωστόσο αυτό που παρατηρείται είναι η διάθεση των διοικήσεων να ανοίξουν τα χαρτιά τους για το μέλλον, δίνοντας περισσότερο βάθος στις εκτιμήσεις για την μελλοντική τους κερδοφορία.
Έτσι, η “μετανάστευση” κεφαλαίων από “ώριμες, ή γεμάτες” αποτιμήσεις έχει περιοριστεί, ενώ η προσδοκία των μερισμάτων που συνοδεύει τις ανακοινώσεις κρατάει τους Επενδυτές σε μια θετική εγρήγορση.
Τέλος, οι Τράπεζες προεξοφλούν την μη προσφυγή τους σε αυξήσεις κεφαλαίου, τουλάχιστον για φέτος, καθώς οι όροι για τις τιτλοποιήσεις και ο νέος Νόμος Κατσέλη, φαίνεται να λειτουργούν υποστηρικτικά στην προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων, χωρίς ισχυρές απώλειες στα εποπτικά τους κεφάλαια.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έκανε το απόλυτο την εβδομάδα που πέρασε, πραγματοποιώντας πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με τα περισσότερα κλεισίματα κοντά στο υψηλό ημέρας.
Η διάσπαση (689 μονάδες) του απλού κινητού μέσου των 200 ημερών, ήρθε με δύναμη και η διαφυγή ήταν ανάλογη του γεγονότος.
Ο Γενικός Δείκτης από τον Οκτώβριο του 2018 έως και σήμερα, έχει πραγματοποιήσει έναν τέλειο διαγραμματικό σχηματισμό πυθμένα, ανάλογο μακροχρόνιων αντιστροφών τάσης με δουλεμένα επίπεδα στήριξης.
Η επόμενη αντίσταση είναι στις 740 μονάδες, ωστόσο αυτό που προβληματίζει πιά είναι η εικόνα υπερτιμήσεων που παρατηρείται στους ταλαντωτές, οι οποίοι βρίσκονται σε ακραία υπερβολή.
Η εικόνα αυτή προϊδεάζει για μια επερχόμενη διόρθωση, η οποία στην συνεδρίαση της Παρασκευής έδειξε ότι δεν βρίσκεται χρονικά πολύ μακριά, με τους αγοραστές να ελέγχουν ακόμα την τάση, αλλά να χάνουν σε δυναμική.
Συμπερασματικά, η άνοδος δεν έχει δείξει ως τώρα κάποιο σημείο κόπωσης, ωστόσο το βάρος των γρήγορων κερδών των επιμέρους μετοχών, αναμένεται να επιβραδύνει και να διορθώσει την Αγορά.
Ως έσχατο σημείο διόρθωσης θα αναμέναμε την περιοχή του κινητού μέσου των 200 ημερών, ο οποίος θα λειτουργήσει ως το επόμενο σημείο στήριξης.
Διόρθωση με περιορισμένο τζίρο είναι το ιδανικό σενάριο για τους αγοραστές, ενώ η διαφυγή κάτω από το όριο του 200αρη θα απαιτήσει συσσώρευση και νέο σχηματισμό τοπικής βάσης.
Με αρκετό ενδιαφέρον αναμένεται η ερχόμενη εβδομάδα καθώς ειδήσεις και γεγονότα σημαντικού ειδικού βάρους αναμένεται να επηρεάσουν, με την εξέλιξή τους την Αγορά.
Την ερχόμενη Τρίτη όλα δείχνουν ότι θα ξεκινήσει το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για την έκδοση της Ελληνικής δεκαετίας, με εκτιμώμενο εύρος άντλησης 1,5 – 2,0 δισ. ευρώ.
Την Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στην καθιερωμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων, με τις προσδοκίες να αναμένουν συμπίεση του επιτοκίου, όπως σημειώθηκε και στην πρόσφατη έκδοση του εξαμήνου.
Η Eurobank το απόγευμα της ερχόμενης Πέμπτης θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου του 2018 και κυρίως θα ενημερώσει για την πρόοδο της συγχώνευσης με την Grivalia Properties.
Την Πέμπτη θα γνωρίζουμε και το ΑΕΠ του 2018, καθώς η
Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τα μεγέθη ζήτησης του δ’ τριμήνου για την Ελληνική Οικονομία, με τις εκτιμήσεις για την ετήσια ανάπτυξη να συγκεντρώνονται γύρω από το 2%.
“Μεταξύ Τρίτης και Πέμπτης θα διεξαχθεί η δημόσια προσφορά των εταιρικών ομολόγων της Aegean Air μέσω ΗΒΙΠ, η οποία προσβλέπει στην άντληση 150 – 200 εκατ. ευρώ από την Αγορά του Χ.Α.” υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Οι Αγορές της Νότιας Κορέας παρέμειναν κλειστές λόγω τοπικής αργίας.
Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, αλλά και στην αρχή της συνεδρίασης στην Wall Street.
Οριακά ψηλότερα το Ευρώ, απώλειες για Χρυσό και Πετρέλαιο.
Συρρικνώθηκε η δραστηριότητα στα εργοστάσια της Κίνας για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης ΡΜΙ Markit/Caixin για τον τομέα της Μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 49,9 μονάδες, υψηλότερα από τις 48,3 του Ιανουαρίου και καλύτερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων για ανάγνωση 48,5 μονάδων.
Η MSCI θα τετραπλασιάσει τη στάθμιση των Κινεζικών μετοχών στους Παγκόσμιους δείκτες της αργότερα φέτος, όπως γνωστοποίησε χθες, κάτι που θα μπορούσε δυνητικά να φέρει φρέσκες ξένες εισροές άνω των $80 δισ., στη δεύτερη μεγαλύτερη Οικονομία του Κόσμου.
H MSCI ανακοίνωσε επίσης πως θα προσθέσει Κινεζικές μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης στον δείκτη Αναδυόμενων Αγορών της το Νοέμβριο, αυξάνοντας τον αριθμό των Κινεζικών συμμετοχών.
Σε ανακοίνωσή της η MSCI αναφέρει πως θα αυξήσει τον παράγοντα συμμετοχής των Κινεζικών μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης στο 20%, από το τωρινό 5% σε τρία στάδια, τον Μάιο, τον Αύγουστο και το Νοέμβριο φέτος.
Μετά την ολοκλήρωση των βημάτων αυτών, η στάθμιση των Κινεζικών μετοχών στον MSCI Emerging Market Index θα εκτιναχθεί στο 3,3%, από περίπου 0,7% που είναι σήμερα.
Ανοδικά κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Ιανουάριο, καθώς σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκαν κατά 3,3%. Ήταν η πιο ισχυρή αύξηση από τον Οκτώβριο του 2016.
Η επιβράδυνση της Παγκόσμιας ανάπτυξης και η επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έριξαν τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη για έβδομο μήνα. Σύμφωνα με την IHS Markit, ο τελικός δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στις 49,3 μονάδες τον Φεβρουάριο, από 50,5 τον Ιανουάριο και για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2013 κάτω από τις 50 μονάδες.
Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τη Eurostat. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ ενισχύθηκε κατά 1,5% τον Φεβρουάριο, όπως αναμενόταν, από 1,4% τον Ιανουάριο.
O δομικός πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στο 1,2%, μακριά από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για σχεδόν 2%.
Το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε αμετάβλητο στο 7,8% τον Ιανουάριο, που είναι και το πιο χαμηλό σημείο από τον Οκτώβριο του 2008.
H καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο τον Φεβρουάριο.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν ενισχύθηκε στις 93,8 μονάδες τον Φεβρουάριο, από 91,2 τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν άνοδο στις 95,7 μονάδες.
Ο τομέας της Μεταποίησης αναπτύχθηκε τον Φεβρουάριο με τον βραδύτερο ρυθμό από τον Νοέμβριο του 2016.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης Μεταποίησης του Ινστιτούτου ISM διολίσθησε στις 54,2 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 56,6 μονάδες τον Ιανουάριο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 55,5 μονάδες.
“To διογκούμενο έλλειμμα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης των ΗΠΑ θα οδηγήσει τελικά σε υψηλότερο πληθωρισμό”, τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν. “O λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ οδεύει στο επίπεδο που βρισκόταν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου”, προειδοποίησε ο κ. Γκρίνσπαν κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε Επιχειρηματικό Συνέδριο.

Επιστροφή στο ΧΑ

H Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση ενέκρινε: Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έως 200.000 κοινών ανωνύμων ομολογιών της Αεροπορίας Αιγαίου, υπό την αίρεση επιτυχούς ολοκλήρωσης της δημόσιας προσφοράς των ομολογιών, σύμφωνα με τους όρους που ειδικότερα έχουν γνωστοποιηθεί από τον Εκδότη.
Επιστρέφοντας στα “υπόλοιπα” της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε εντυπωσιακά αναρριχόμενος μέχρι τις 719,15 μονάδες (+1,65%), για να ακολουθήσει υποχώρηση μέχρι τις 705,2 μονάδες (-0,33%). Η νέα αντίδραση των αγοραστών, είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο στις 712,61 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,72%.
 
Ο τζίρος στα 108,9 εκατ., από τα οποία τα 38,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΓΡΙΒ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ και ΓΡΙΒ απασχόλησαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η ΓΕΚΤΕΡΝΑ δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο.
Δεν “κοκκίνισαν” καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΡΑΙΓ, ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ και ΤΙΤΚ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ και ΟΛΠ και στο χαμηλό οι Εθνική, Τιτάν και Jumbo.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 64 ανοδικές μετοχές, έναντι 33 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

Θανάσης Σταυρόπουλος

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου