Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Τι κερδίζετε αν μετατρέψετε την προσωπική σας εταιρία σε ΙΚΕ

Με δεδομένο ότι οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν συνδεθεί με το φορολογητέο εισόδημα είναι  εύκολα αντιληπτό, ότι τα εισοδήματα των ατομικών επιχειρήσεων και των εταίρων των προσωπικών εταιρειών (ΟΕ –ΕΕ ) πλήττονται ανεπανόρθωτα.
Αυτό οδηγεί  κυρίως τους παλαιότερους επιχειρηματίες να σκέφτονται για το αν τελικά  συμφέρει να
διατηρήσουν την ατομική επιχείρηση ή  την προσωπική εταιρεία στην οποία συμμετέχουν (ΟΕ – ΕΕ κλπ) σε σχέση με το να δημιουργήσουν μια νέα  κεφαλαιουχικής (ΑΕ – ΕΠΕ – ΙΚΕ) ή να μετατρέψουν την ήδη υπάρχουσα σε μία από τις παραπάνω.

Από τις τρείς νομικές μορφές κεφαλαιουχικών εταιριών  θα επικεντρωθούμε στις  ΙΚΕ (Ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρία) διότι  είναι η πλέον δημοφιλής νομική μορφή εταιρίας στον χώρο των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων  και όχι αδίκως, αφού τα  πλεονεκτήματα που προσφέρει είναι περισσότερα  των άλλων δύο,  μεγάλη ευκολία ίδρυσης, ευκολία διαχείρισης, μικρό κόστος ίδρυσης – κεφάλαιο ίδρυσης από 1 ευρώ, εξασφάλιση προσωπικής περιουσίας κ.α.

Παραταύτα για να πάρετε μια τέτοια απόφαση θα πρέπει προηγουμένως να εξετάσετε ορισμένες παραμέτρους ώστε να είστε σίγουροι  ότι  αυτή η επιχειρηματική απόφαση σας θα  είναι τελικά επωφελής.
Ποιοι είναι οι παράγοντες αυτοί και ποια τα οφέλη μιας τέτοιας μετατροπής;
Πρώτος παράγοντας  που θα πρέπει να εξετάσετε πριν πάρετε την απόφαση της μετατροπής της ατομικής ή της προσωπικής εταιρείας σας σε ΙΚΕ θα πρέπει να είναι το ύψος της κερδοφορίας σας. Είναι προφανές και το γνωρίζετε ότι στις ατομικές επιχειρήσεις το κέρδος θεωρείται ατομικό εισόδημα και πάνω σε αυτό υπολογίζονται και οι ατομικές εισφορές ΕΦΚΑ,  ενώ σε μια ΟΕ – ΕΕ το κέρδος  επιμερίζεται κατά το ποσοστό συμμετοχής των εταίρων στις ατομικές τους δηλώσεις  μετατρέπεται σε ατομικό εισόδημα και πάνω σε αυτό υπολογίζονται οι ασφαλιστικές  εισφορές του ΕΦΚΑ.
Στις  ΙΚΕ δίνοντας αμοιβές ΔΣ (Διοικητικού Συμβουλίου ) στους εταίρους πετυχαίνουμε την μείωση του ατομικού εισοδήματος ή τον περιορισμό του στα επίπεδα που εμείς επιθυμούμε και ταυτόχρονα εγγράφουμε στα βιβλία της εταιρείας μας την δαπάνη μισθοδοσίας, οπότε και ωφελούμαστε και σε εταιρικό φόρο αφού η αμοιβή ΔΣ εταίρου ή διαχειριστή λογίζεται ως  έξοδο για μισθωτή υπηρεσία.
Δεύτερος παράγοντας προς εξέταση είναι ο αριθμός των εταίρων που θα συμμετέχουν. Η συγκεκριμένη παράμετρος παίζει ιδιαίτερο ρόλο αφού, σε συνδυασμό τις αμοιβές ΔΣ παραπάνω, μπορούμε να «σπάσουμε» εισοδήματα σε περισσότερα του ενός ατόμου, οπότε θα πετύχουμε μεγαλύτερο έξοδο μισθοδοσίας για την εταιρεία και άρα φορολογική ελάφρυνση και παράλληλα  μικρότερα ατομικά εισοδήματα και κατ’ επέκταση μικρότερη ατομική ασφαλιστική επιβάρυνση.
Τρίτος παράγοντας που  όχι μόνο δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε αλλά να τον δούμε με πολύ μεγάλη προσοχή είναι η προστασία της  ατομικής περιουσίας του εταίρου που παρέχει μια κεφαλαιουχική εταιρία, διότι  οι εταίροι των κεφαλαιουχικών εταιριών  δεν ευθύνονται για τις υποχρεώσεις της εταιρίας με την προσωπική τους περιουσία. Όταν μεγαλώνει ο τζίρος μια εταιρίας μεγαλώνουν και οι ανάγκες της για ανάπτυξη και επενδύσεις  (κτίρια, νέα προϊόντα, υποκαταστήματα, εξοπλισμός κτλ) γεγονός που την οδηγεί πολλές φορές στον τραπεζικό δανεισμό.

Για να γίνουν τα ανωτέρω κατανοητά και ειδικότερα αυτά που αφορούν τις ελαφρύνσεις, παραθέτουμε ένα παράδειγμα, όπου απεικονίζεται η ωφέλεια τόσο σε φορολογικό όσο και ασφαλιστικό επίπεδο.

ΟΕ στην οποία συμμετέχουν 2 εταίροι με ποσοστό 50% ο καθένας παρουσιάζει κέρδη προ φόρων 70.000€. Οι εταίροι αποφασίζουν να μετατρέψουν την ΟΕ σε ΙΚΕ και να παίρνουν αμοιβές ΔΣ 15.000 ο καθένας.
 Παρακάτω απεικονίζονται οι επιβαρύνσεις (φορολογικές και ασφαλιστικές) τόσο στην ΟΕ όσο και στην ΙΚΕ (με αμοιβές και χωρίς αμοιβές).

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΦΟΡΩΝ
ΟΕ ΙΚΕ χωρίς αμοιβές ΙΚΕ με αμοιβές
ΦΟΡΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 20.300,00 € 20.300,00 € 11.600,00 €
ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ 1.000,00 € 1.000,00 € 1.000,00 €
ΦΜΥ + ΧΑΡΤΟΣΗΜΟ 3.292,00 €
ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 837,00 €
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ 13.394,15 € 3.791,00 € 8.085,00 €

35.531,15 € 25.091,00 € 23.977,00 €

*Στα ποσά του παραπάνω πίνακα δεν συμπεριλαμβάνονται οι προκαταβολές επόμενης χρήσης αφού συμψηφίζονται στην επόμενη χρονιά και επιβαρύνουν την επιχείρηση σε ότι αφορά το θέμα της ρευστότητάς της.
Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, η  ΙΚΕ με αμοιβές ΔΣ συμφέρει σε κάθε περίπτωση και δημιουργεί ωφέλεια 12.000 περίπου κάτι που καθιστά ξεκάθαρη την απόφαση για μετατροπή της εταιρείας.
Κλείνοντας  θέλουμε να επισημάνουμε ότι κάθε περίπτωση μετατροπής θα πρέπει να εξετάζεται διεξοδικά με τον λογιστή – φοροτεχνικό σας  και να λαμβάνονται υπ’ όψιν όλοι οι πιθανοί παράγοντες που επηρεάζουν τόσο την εταιρεία όσο και τα άτομα που συμμετέχουν σε αυτή.

Γιώργος Πρεβεζιάνος
Υπεύθυνος τμήματος φορολογικού σχεδιασμού

 foveraprostasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου