Χάρτης για τα δρομολόγια με το καραβάκι από Θεσσαλονίκη για Περαία |
«Πάμε τσάρκα πέρα στο Μπαξέ Τσιφλίκι, κούκλα μου γλυκιά απ’ τη
Θεσσαλονίκη» αναφέρει το χιλιοτραγουδισμένο τραγούδι του Τσιτσάνη
αποτυπώνοντας σε στίχους την ομορφιά της περιοχής, η οποία εκτός από
φυσικά κάλλη έχει και ιστορία.
Ονομασία μετά από κλήρωση….
Η Περαία ήταν στην ιδιοκτησία ενός Τούρκου Μπέη. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκαν εκεί 204 οικογένειες (132 από τη Δυτική Μικρά Ασία και 72 από την
Ανατολική Θράκη), συνολικά 740 άτομα.
Η καταγωγή των προσφύγων από δύο διαφορετικές περιοχές είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξουν διαφωνίες για το όνομα που θα δινόταν στον προσφυγικό συνοικισμό. Οι Μικρασιάτες πρότειναν την ονομασία Νέα Σμύρνη, ενώ οι Θρακιώτες την ονομασία Νέα Καλλίπολη.
Ο τότε Διευθυντής Εποικισμού Μακεδονίας πρότεινε τη σημερινή ονομασία και μετά από μια κλήρωση των 3 προτεινόμενων ονομάτων, από την κληρωτίδα προέκυψε το όνομα Περαία.
Προορισμός αναψυχής…
Η Περαία, ενταγμένη στο ανατολικό παραθαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, αποτέλεσε για χρόνια πόλο έλξης των Θεσσαλονικιών ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς είναι σε απόσταση αναπνοής από το κλεινόν άστυ.
Η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης έφερε και τη ρύπανση του Θερμαϊκού κόλπου και μοιραία την υποβάθμιση του ανατολικού παράκτιου μετώπου.
Παράλληλα η τουριστική αξιοποίηση της Χαλκιδικής και η δημιουργία υποδομών οδήγησαν την Περαία και τη γειτονική Επανομή και τους Νέους Επιβάτες στον μαρασμό.
Αχτίδα φωτός…
Τα τελευταία χρόνια η κρίση σε συνδυασμό με τον κορεσμό της γειτονικής Χαλκιδικής και της Πιερίας έφεραν ξανά στο προσκήνιο τις τουριστικές δυνατότητες των περιοχών αυτών.
Οι κάτοικοι, διψασμένοι, αξιοποίησαν τη χρυσή ευκαιρία που τους δόθηκε χτίζοντας από την αρχή έναν νέο προορισμό.
Τα καραβάκια που επέστρεψαν στον Θερμαϊκό με τα καθημερινά τους δρομολόγια βοήθησαν τα μέγιστα για να αποκτήσει η Περαία τη χαμένη αίγλη του παρελθόντος.
Την τελευταία τριετία η τουριστική προσέλευση τουριστών από τα Βαλκάνια αλλά και Βορειοευρωπαίων φούσκωσε τα πανιά των επαγγελματιών του κλάδου.
Καινούργια καταστήματα άνοιξαν, ενοικιαζόμενα δωμάτια ανακαινίστηκαν και ξενοδοχεία αναβάθμισαν τις υπηρεσίες τους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των τουριστών.
Θετικά μηνύματα…
Για φέτος τα μηνύματα που έχουν οι επαγγελματίες είναι θετικά. Τα χαμόγελα αισιοδοξίας είναι ζωγραφισμένα στο πρόσωπό τους βλέποντας τη σεζόν να έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς. Ξενοδόχοι, εστιάτορες, ιδιοκτήτες καφέ – μπαρ και άλλων τουριστικών καταστημάτων μιλούν στην ΤhessΝews για τα θετικά, όπως τα χαρακτηρίζουν, μηνύματα και ζητούν υποδομές και περισσότερη φροντίδα από τον Δήμο.
Περισσότερη φροντίδα από τον Δήμο
Η Δώρα, κάτοικος της περιοχής, περιμένει στην προκυμαία φίλες από τη Θεσσαλονίκη που έρχονται με το καραβάκι. Επισημαίνει ότι οι επαγγελματίες προσπαθούν να δώσουν μια καλή εικόνα, όμως χρειάζεται ο δήμος να κάνει περισσότερα στον τομέα της καλαισθησίας και της καθαριότητας. «Η παραλία δεν έχει την εμφάνιση του “καλωσόρισες”» λέει στην ΤhessΝews.
Βόλτα με το καραβάκι και ουζάκι
Το καραβάκι κάνει τη μανούβρα και αποβιβάζει τους επισκέπτες.
Μια ομάδα κυριών προχωρεί προς την παραλία. Η Ζωή Γκοντοκίδου, κοινωνική λειτουργός, είναι επικεφαλής του γκρουπ. «Είμαστε από το ΚΑΠΗ της Σταυρούπολης, η ομάδα μας λέγεται “Εστιάδες” και αναπτύσσουμε διάφορες δράσεις. Μια από αυτές είναι η σημερινή εκδρομή στην Περαία με το καραβάκι» σημειώνει.
«Έρχομαι με τις φίλες μου από τη Θεσσαλονίκη για ένα ουζάκι και για μπάνιο, να ξεσκάσουμε λίγο και να φύγουμε από τις γκρίζες πολυκατοικίες και τα διαμερίσματα. Είναι ένας κοντινός προορισμός και στα μέτρα της σύνταξής μας» λέει με νόημα η κυρία Ελένη από τη Σταυρούπολη.
«Πολυπολιτισμικός τουρισμός»
Ο Κωνσταντίνος Μισάρογλου είναι κάτοικος της περιοχής και από τους πιο παλιούς επαγγελματίες. Διατηρεί καφετέρια στην παραλία και μιλώντας στην ΤhessΝews κάνει λόγο για ενθαρρυντικά μηνύματα από το ξεκίνημα της σεζόν. «Πέρα από τους Βαλκάνιους έχουμε τουρίστες από χώρες της Ευρώπης όπως η Σουηδία και η Γερμανία.
Έχουμε πολυπολιτισμικό τουρισμό από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο» σημειώνει.
Για τους τουρίστες λέει ότι οι Βόρειοι είναι πιο ανοιχτοχέρηδες σε σχέση με τους Βαλκάνιους, καθώς ξοδεύουν περισσότερα χρήματα.
Για τον ίδιο, μεγάλο ρόλο έχουν παίξει και τα δρομολόγια των πλοιαρίων, που εξυπηρετούν τη μεταφορά κόσμου από τη Θεσσαλονίκη, ειδικά τα Σαββατοκύριακα.
«Είσαι στην πόλη χωρίς να είσαι στην πόλη»
Η Βάσω Ζαχαριάδου έχει κατάστημα με μπιζού και αξεσουάρ στην παραλία. Από το πρωί άνοιξε το μαγαζί και τακτοποιεί τα είδη στα ράφια εξυπηρετώντας παράλληλα και τους πελάτες.
Είναι η 7η χρονιά που έχει το μαγαζί και δηλώνει ευχαριστημένη από την κίνηση.
Για τη φετινή σεζόν τονίζει ότι ξεκίνησε καλά «έχουμε τουρίστες από τώρα και αυτό είναι πολύ θετικό, έχουμε κόσμο από Ρωσία, Ιταλία, Γαλλία και Βόρεια Ευρώπη, οι οποίοι συνδυάζουν τη θάλασσα και τη διασκέδαση με καλές τιμές, σε μια τοποθεσία πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη.
Είσαι στην πόλη χωρίς να είσαι μέσα στην πόλη».
Όπως και ο Κώστας, έτσι και η Βάσω επισημαίνει τον ρόλο που έχουν παίξει τα καραβάκια για όσους θέλουν μια μονοήμερη απόδραση.
Ο Γιάννης διατηρεί εδώ και τρία χρόνια studio με ενοικιαζόμενα δωμάτια. «Πέρυσι η σεζόν πήγε πολύ καλά και η καλή πορεία συνεχίζεται και φέτος. Έχουμε πληρότητα πάνω από 85%, με κρατήσεις που έχουν γίνει σχεδόν από το Πάσχα. Από τον Μάιο ξεκίνησε να έρχεται κόσμος.
Έχουμε τουρίστες από Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο και Ολλανδία, με το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι Γερμανοί.
Συνήθως μένουν μια εβδομάδα με δέκα ημέρες» αναφέρει. Για τον δήμο επισημαίνει ότι χρειάζεται μεγαλύτερη φροντίδα της παραλίας, των δρόμων και των πεζοδρομίων.
Ο Σάκης Δημάκης είναι ιδιοκτήτης της «Αίγλης», ενός ξενοδοχείου με καφέ και εστιατόριο στην παραλία. «Δόξα τω Θεώ είχαμε έναν καλό Απρίλιο, όμως ο Μάιος και οι πρώτες μέρες του Ιουνίου ήταν καταστροφικές εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.
Μετά τις 25 Ιουνίου, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έχουμε πληρότητα, μόνο που για την περιοχή μας δεν φτάνουν 3 μήνες» σημειώνει.
Για τον ίδιο είναι πολύ θετικό ότι η θάλασσα είναι καθαρή και αναφέρεται στα καραβάκια που εξυπηρετούν καθημερινά όσους θέλουν να κάνουν τη βόλτα τους σε συνδυασμό με ένα μπάνιο.
Ο Σάκης είναι ακόμη ένας επαγγελματίας του κλάδου που ζητά καλύτερη δουλειά από τον δήμο. «Είναι ένας μεγάλος δήμος με μεγάλο μέτωπο. Προσπαθούν, όμως χρειάζεται να γίνουν περισσότερα», σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Δεν έχουμε ακόμη αναπτύξει τουριστική συνείδηση»
Η Λένα Παπία, ιδιοκτήτρια του 4άστερου ξενοδοχείου «Golden Star» και μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, μιλά στην ΤhessΝews για τον αγώνα που κάνει ως επαγγελματίας να προσελκύσει κόσμο, αναβαθμίζοντας διαρκώς τις υπηρεσίες του ξενοδοχείου. «Το ξενοδοχείο έχει πάρει βραβεία όπως το Hall of fame και το Pantheon.
Όταν έχουμε τόσο υψηλές βαθμολογίες, προσελκύουμε πελάτες με υψηλές απαιτήσεις για την περιοχή. Οι τουρίστες πρέπει να συναντήσουν και την ανάλογη εικόνα στο κομμάτι των υποδομών, της διαχείρισης των απορριμμάτων, της καθαριότητας, του φωτισμού, ακόμη και των αδέσποτων, αλλιώς μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.
Δεν έχουμε ακόμη αναπτύξει τουριστική συνείδηση, ο τουρίστας αγοράζει εμπειρία, όχι μόνο φαγητό και διαμονή» τονίζει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου