Της Ελευθερίας Κούρταλη
Μετά το Brexit που ξεσκέπασε τις αδυναμίες της ευρωζώνης και έφερε στο προσκήνιο την τραπεζική κρίση στην Ιταλία, τα stress tests που φούντωσαν τους φόβους γύρω από οικονομική 'υγεία ' των ευρωπαϊκών τραπεζών και το
κύμα ρευστοποιήσεων που γονάτισε τον τραπεζικό κλάδο το καλοκαίρι, τα προβλήματα δεν φαίνεται να σταματούν για τις τράπεζες της Ευρώπης.
Οι επενδυτές των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, που έχουν χτυπηθεί έντονα από τα προβλήματα και του κινδύνους που στοιχειώνουν τον κλάδο, μόλις έλαβαν μία... υπενθύμιση ότι οι τράπεζες πρέπει, εκτός των άλλων, να πληρώσουν για τις... αμαρτίες του παρελθόντος.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ πρότεινε την Παρασκευή ότι ο γερμανικός κολοσσός της Deutsche Bank πρέπει να πληρώσει 14 δισ. δολάρια για να διακανονίσει τις έρευνες που γίνονται σε τίτλους ενυπόθηκων δανείων από την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, με την γερμανική τράπεζα να απαντά ότι δεν έχει καμία πρόθεση να καταλήξει σε διακανονισμό των πιθανών αστικών απαιτήσεων κοντά στο εν λόγω ποσό, αλλά σε πολύ μικρότερο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η DB είχε 5,5 δισ. ευρώ σε προβλέψεις για νομικές διαδικασίες για την περίοδο έως τις 30 Ιουνίου και έχει ανακοινώσει ότι περιμένει το ποσό αυτό να αυξηθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Το αποτέλεσμα ήταν η μετοχή της Deutsche Bank να οδηγηθεί σε sell-off της τάξης του 8% με 9%, το μεγαλύτερο των τελευταίων 3 μηνών, παρασύροντας όλους του ευρωπαϊκούς δείκτες αλλά και τις τράπεζες της Wall Street χαμηλότερα, με τον πανευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη να σημειώνει τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από το Brexit.
Oι μετοχές των Credit Suisse, Royal Bank of Scotland, Barclays και UBS χτυπήθηκαν έντονα, αφού οι αμερικάνικες αρχές διεξάγουν έρευνες και σε αυτές, ενώ οι 'αντίπαλοί ' τους στην άλλη μεριά του Ατλαντικού όπως η JPMorgan Chase και η Citigroup έχουν έλθει σε διακανονισμό.
Ενώ η Deutsche Bank δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει ένα τόσο μεγάλο ποσό, η είδηση και μόνο έχει προστεθεί στις ανησυχίες για το τελικό μέγεθος των συμφωνιών-διακανονισμών, και εάν τελικά οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια για την κάλυψή τους, όπως σημειώνουν οι αναλυτές.
Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης είναι ήδη αντιμέτωπες με την πτώση της κερδοφορίας τους, την αστάθεια στις αγορές και τα αρνητικά επιτόκια, με το Brexit να προσθέτει στην αβεβαιότητα για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης.
'Με δεδομένα τα πολύ άσχημα οικονομικά μεγέθη ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών, εκ των οποίων η Deutsche Bank είναι από τις πιο επικίνδυνες και συστημικά σημαντικές, είναι λογικό ότι οι αγορές θα ταρακουνηθούν αρκετά ', σημειώνει ο Neil Wilson, αναλυτής της ETX Capital.
'Οι στενοί δεσμοί μεταξύ των τραπεζών της Ευρώπης σημαίνει ότι η κακή είδηση για την Deutsche είναι βέβαιο ότι θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις ' στις αγορές και ειδικά στις τράπεζες ', τονίζει ο Mike van Dulken, αναλυτής της Accendo Markets, . Όπως προσθέτει, αυτή αποτελεί μία ιδιαίτερα άσχημη είδηση για ένα κλάδο που είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένος, ειδικά όταν αφορά έναν τραπεζικό κολοσσό.
Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε μία ιδιαίτερα ευάλωτη στιγμή για τις αγορές, οι οποίες την περασμένη εβδομάδα και από την ημέρα της συνεδρίασης της ΕΚΤ, σφυροκοπήθηκαν έντονα και αυτό αφορά τόσο τις μετοχές όσο και τα ομόλογα.
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η διόρθωση δεν θα είναι ένα βραχυπρόθεσμο μόνο φαινόμενο και πως θα υπάρξει συνέχεια. Όπως σημείωσε και η BofA, τα bearish σήματα πλημμυρίζουν τις αγορές και τα quant funds (τα οποία λαμβάνουν υπόψη τις αριθμητικές μεθόδους για να επιλέξουν τις τοποθετήσεις τους) θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα sell-off ύψους έως και 52 δισ. δολάρια σε ομόλογα και μετοχές, λόγω αύξησης της μεταβλητότητας και μια υψηλή συσχέτιση μεταξύ των δύο κατηγοριών assets.
capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου