Eurogroup της 24ης Μαΐου |
Η απόφαση του Eurogroup έρχεται σε μία χρονική στιγμή που κανένας στην Ευρώπη δεν επιθυμεί την παραμικρή αναταραχή που θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικές επιδράσεις στη
διαφαινόμενη νίκη των υποστηριχτών της παραμονή της Μ. Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συνεπώς είναι αναμενόμενο ακόμα και διαφωνίες μεταξύ των διαπραγματευομένων να περιβάλλονται από ένα μανδύα απομείωσης των διαφορών.
Η ελληνική πλευρά προσήλθε έχοντας ήδη ψηφίσει ένα μεγάλο πακέτο περαιτέρω δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 5,4 δισ. Σ' αυτό το πακέτο το Eurogroup ζητάει ορισμένες προσαρμογές που δε θα επηρεάσουν όμως την γενικότερη πορεία της συμφωνίας.
Συγχρόνως η Ελλάδα έχει υιοθετήσει ένα μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης που παραπέμπει στη διασφάλιση σημαντικών ετήσιων δημοσιονομικών πλεονασμάτων που προσεγγίζουν το 3,5% το 2018, δημιουργώντας μία γκρίζα περιοχή αμφιβολίας για μετά.
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις ο έκτακτος μηχανισμός προσαρμογής θα ενεργοποιηθεί τον Απρίλιο του 2018 λόγω πολύ σημαντικών απαιτήσεων διαμόρφωσης πρωτογενών πλεονασμάτων. Εκτιμήσεις όμως για την προοπτική ενεργοποίησής του θα έχουμε από την Άνοιξη του 2017.
Η παρούσα απόφαση του Eurogroup αφήνει για μετά τον Σεπτέμβριο του 2017 (Γερμανικές εκλογές) το ζήτημα της μακρόχρονης διευθέτησης του χρέους ενώ είναι εμφανές ότι διατυπώνεται η βούληση της συνέχισης της παραμονής του IMF στο πρόγραμμα, γεγονός που προϊδεάζει για κάποιας μορφής μελλοντικό συμβιβασμό στο ζήτημα αυτό κυρίως μεταξύ της Γερμανικής πλευράς και του IMF.Στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα συμφωνήθηκαν ορισμένες αρχές παρέμβασης στο θέμα του χρέους που όμως δε συνδέονται κατά τρόπο καθοριστικό με το ζήτημα της βιωσιμότητάς του, αλλά ούτε και με την ανακούφιση της ελληνικής οικονομίας.
Στην πραγματικότητα η απόφαση του Eurogroup καλωσόρισε τις αποφάσεις λιτότητας στην Ελλάδα και προετοίμασε το έδαφος για λήψη αποφάσεων που αφορούν το ελληνικό χρέος του 2018.
Η προσοχή πλέον μετατίθεται στις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία η οποία θα προσπαθήσει να αντεπεξέλθει με τις υφεσιακές επιδράσεις των μέτρων και τον αυξημένο κοινωνικό πόνο και τις θετικές επιρροές του νέου μακροοικονομικού ευρωπαϊκού περιβάλλοντος που ευνοεί την επαναδραστηριοποίηση της ελληνικής οικονομίας.
απο τον Παναγιώτη Πετράκη (
απο το Huffington Post Greece
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου