Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Τα πακέτα διάσωσης πήγαν στις τράπεζες, όχι στους Ελληνες


Το 95% των 220 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα, από την αρχή της κρίσης, ως δάνεια από τον μηχανισμό στήριξης έχει κατευθυνθεί για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.
Δηλαδή, περίπου τα 210 δισ. ευρώ έχουν χρησιμοποιηθεί γι’ αυτόν τον σκοπό, ενώ μόλις το 5% κατέληξε στον
κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με έρευνα της «Ευρωπαϊκής Σχολής Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας» (ESMT), του Βερολίνου, που δημοσιεύτηκε στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, αποδεικνύεται πως «η Ευρώπη και το ΔΝΤ έσωσαν τα περασμένα χρόνια κυρίως τις τράπεζες και άλλους ιδιώτες πιστωτές».
Ο διευθυντής της ESMT, Γ. Ρόχολ, δήλωσε στην εφημερίδα ότι «με τα πακέτα βοήθειας σώθηκαν κυρίως ευρωπαϊκές τράπεζες». Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, 86,9 δισ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για την εξόφληση παλαιών χρεών, 52,3 δισ. για την αποπληρωμή τόκων και 37,3 δισ. για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα ανέλυσαν κάθε δάνειο ξεχωριστά, για να διαπιστώσουν πού πήγαν τα λεφτά, και το συμπέρασμα, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι αποκαλυπτικό: μόνο 9,7 δισ., δηλαδή λιγότερο από το 5%, κατέληξαν στον ελληνικό προϋπολογισμό και, επομένως, ήταν προς όφελος των πολιτών.
Το μεγαλύτερο μέρος χρησιμοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση παλαιών οφειλών και την πληρωμή των τόκων.
«Πρόκειται για κάτι που υπέθεταν όλοι, αλλά το γνώριζαν λίγοι και επιβεβαιώνεται τώρα από την εν λόγω έρευνα: Εδώ και έξι χρόνια η Ευρώπη προσπαθεί μάταια να τερματίσει την κρίση στην Ελλάδα με δάνεια και απαιτεί συνεχώς σκληρότερα μέτρα και μεταρρυθμίσεις.

H αιτία της αποτυχίας βρίσκεται προφανώς λιγότερο στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και περισσότερο στον σχεδιασμό των προγραμμάτων βοήθειας», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

απο τη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου