Η όξυνση της κρίσης χρέους καθιστά την Ελλάδα «κόκκινο πανί» για πολλούς επίδοξους επενδυτές. Ως εκ τούτου το άνοιγμα τριών υποκαταστημάτων της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας ProCredit Bank στη Θεσσαλονίκη φαίνεται να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα.
Ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της
τράπεζας Κλάους-Πέτερ Τσάιτινγκερ αιτολόγησε στη Deutsche Welle την επενδυτική αυτή κίνηση με το επιχείρημα ότι «στη Θεσσαλονίκη υπάρχει παραγωγή και μάλιστα μια παραγωγή που καθιερώθηκε στην ευρωπαϊκή αγορά. Δεν θέλω καν να αναφερθώ στον αγροτικό τομέα, ο οποίος είναι επίσης πολύ προχωρημένος», εκτίμησε.
Πάντως, κινητήριος μοχλός για την απόφαση της ProCredit Bank να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα υπήρξε κατά τον Κλάους-Πέτερ Τσάιτινγκερ και ένας επιπλέον λόγος:
«Είμαι και πολιτικά σκεπτόμενος άνθρωπος και έτσι ήθελα να στείλω ένα μήνυμα. Δεν σκοπεύω να συμμετάσχω στη συνήθη δυσφήμηση της Ελλάδας. Θέλω να κάνω επιχειρηματικές συναλλαγές και ταυτόχρονα επιθυμούμε να έχουμε μια προσέγγιση σε μακροπρόθεσμη και βιώσιμη βάση», επισήμανε, αναγνωρίζοντας ότι «δεν πρόκειται να αποκομίσουμε απίστευτα μεγάλα κέρδη στην Ελλάδα, αλλά θέλουμε να δηλώσουμε ότι αυτή είναι η Ευρώπη και βρισκόμαστε και εκεί».
Όπως παραδέχεται ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ProCredit Bank, η κίνησή του σαφώς δεν έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, αλλά «πηγαίνω στην Ελλάδα επειδή είμαι πεπεισμένος και σε οικονομικό επίπεδο».
Η επέκταση της τράπεζας στην Ελλάδα γίνεται μέσω εξάπλωσης της ProCredit Βουλγαρίας.
Ο Κλάους-Πέτερ Τσάιτινγκερ αιτιολογεί τη μέθοδο αυτή με το επιχείρημα του μικρότερου επενδυτικού ρίσκου και δεν αποκλείει το άνοιγμα αυτόνομης τράπεζας του ομίλου και στην Ελλάδα αργότερα.
Η δυσκολία των ελληνικών τραπεζών να χορηγήσουν ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο ως «πρόσκληση», επισημαίνει ο γερμανός τραπεζίτης.
«Αυτό μας δίνει δυνατότητες και ευκαιρίες που μάλλον δεν θα είχαμε σε μια πολύ πιο ήρεμη αγορά. Αν με ρωτούσε κανείς γιατί δεν πας στην Ουγγαρία ή την Πολωνία θα έλεγα: επειδή η αγορά εκεί λειτουργεί εύρυθμα».
Κατά τον Κλάους-Πέτερ Τσάιτινγκερ υπάρχουν ανταγωνιστικές ελληνικές εταιρείες «παντού» αρκεί να κρατά κανείς «ανοικτά τα μάτια και να επισκέπτεται τις εταιρείες».
Η ProCredit Bank επικεντρώνεται στη χορήγηση ρευστότητας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ένα εύρος δανείων που ξεκινά από 30.000 ευρώ έως 3 εκατομμύρια.
Ο Κλάους-Πέτερ Τσάιτινγκερ επιχειρεί να διαλύσει ενδεχόμενες αμφιβολίες για την εντιμότητα του εγχειρήματος της τράπεζάς του.
Όπως σχολίασε, «σε περίπτωση που σκεφθεί κάποιος ότι έρχονται τώρα οι αιμοδιψείς στην Ελλάδα, τότε λέω το εξής: το αίμα, να το πω έτσι, το φέρνουμε μαζί μας. Το μοιράζουμε σε πολλά υποσχόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες ελπίζουμε μετά να προσφέρουν περισσότερες θέσεις εργασίας».
Όπως επισήμανε κλείνοντας ο Κλάους-Πέτερ Τσάιτινγκερ, «στην τελευταία μου επίσκεψη στην Ελλάδα πλήρωνε κανείς 7% επιτόκιο για δάνεια. Εμείς παίρνουμε περίπου 4-4,5%».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου