Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Η αλήθεια που δεν λένε για την Finansbank-Κάτω από ασφυκτική πίεση η πώληση της Finans. Ποια τα οφέλη και οι απώλειες για την Εθνική


Παρελθόν αποτελεί για την Εθνική Τράπεζα η Finansbank, το πολυτιμότερο από τα «ασημικά» του ομίλου, καθώς μετά από ένα πολύμηνο θρίλερ η διοίκηση της ΕΤΕ αποφάσισε να πουλήσει την τουρκική θυγατρική στην Qatar National Bank.

Και το ερώτημα που πλανάται στους χρηματιστηριακούς και τραπεζικούς κύκλους είναι, το
deal είναι πετυχημένο ή μήπως τα πλην είναι περισσότερα από τα συν.
 Βεβαίως η πώληση της Finansbank ήταν μονόδρομος για την Εθνική, καθώς είχε δεσμευτεί στο capital plan που υπέβαλε στην DG Comp, οπότε δεν είχε περιθώρια ελιγμών. Επίσης η  Εθνική ήταν η τράπεζα που έλαβε τη μεγαλύτερη κρατική ενίσχυση στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, οπότε ανέλαβε και πιο αυστηρές υποχρεώσεις απέναντι στην DG Comp.

Και δεν μπορεί σε αυτό το σημείο να μην αναφερθεί πως η διοίκηση της Εθνικής, η οποία τηρούσε «σιγήν ιχθύος» για τη Finansbank, το προηγούμενο διάστημα, απ’ ότι αποδείχθηκε δεν αξιολόγησε σωστά τα δεδομένα και πιεζόμενη προχώρησε άρον άρον στην πώληση της τουρκικής θυγατρικής, με αποτέλεσμα το τίμημα να είναι πολύ μικρό και τα οφέλη για την ελληνική τράπεζα ελάχιστα. Η Qatar National Bank θα καταβάλει για το 98,81% της Finansbank 2,75 δισ. ευρώ στην Εθνική, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 0,8 φορές τη λογιστική αξία της Finansbank.
Από τα παραπάνω ποσό το μεγαλύτερο μέρος θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή των CoCos ονομαστικής αξίας 2,03 δισ., προκειμένου η τράπεζα να απαλλαγεί από το βραχνά των τόκων που έχουν οι μετατρέψιμες ομολογίες και που είναι της τάξης των 80 εκατ. ευρώ το 2016 και 160 εκατ. ετησίως από το 2017.
Ενας επιπλέον πονοκέφαλος για την Εθνική
Και μπορεί με την κίνηση αυτή η Εθνική να βελτιώνει σημαντικά τους κεφαλαιακούς της δείκτες. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως η βελτίωση των εποπτικών κεφαλαίων θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο από την μείωση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικό, δεδομένου ότι το τίμημα υπολείπεται κατά 230 εκατ. ευρώ της καθαρής ενσώματης αξίας. Και φυσικά η διοίκηση της Εθνικής έχει κι έναν ακόμη πονοκέφαλο. Είναι αναγκασμένη να πάρει νέα πρόβλεψη απομείωσης για το εναπομείναν goodwill της Finansbank ύψους 402 εκατ. ευρώ, για το οποίο στο γ’ τρίμηνο είχε σχηματίσει πρόβλεψη ύψους 653 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα οι επιδόσεις της Finansbank ήταν αυτές που τα προηγούμενα χρόνια στήριζαν τον ισολογισμό του ομίλου της Εθνικής, με τη συνεισφορά τους να είναι σημαντική. Στα τέλη του Σεπτεμβρίου το συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκιο της Finansbank διαμορφωνόταν στα 18,6 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις της στα 13,9 δισ. ευρώ. Για την  Εθνική το ίδιο διάστημα οι καταθέσεις ανέρχονταν στα 35,9 δισ. ευρώ και οι χορηγήσεις στα 44,9 δισ. ευρώ. Τα οργανικά κέρδη της Finansbank την ίδια περίοδο έφτασαν τα 1,134 δισ. ευρώ, όταν της Εθνικής ήταν στα 1,262 δισ. ευρώ.
Ενα πολύτιμο «ασημικό»

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως η Εθνική πράγματι έχασε ένα πολύτιμο «ασημικό» και μένει να φανεί τι θα πράξει η διοίκηση για να καλύψει αυτό το κενό. Το μόνο σίγουρο είναι πως η πώληση της Finansbank έγινε κάτω από ασφυκτική πίεση, ενώ εάν είχε πραγματοποιηθεί πολύ νωρίτερα, τα οφέλη για την Εθνική θα ήταν μεγαλύτερα
 Γενικότερα στην αγορά επικρατεί η αίσθηση πως η διοίκηση της Εθνικής έκανε λάθος χειρισμούς στο θέμα της Finansbank, δεν έδειξε την αποφασιστικότητα που έπρεπε και τελικώς έκανε μια συμφωνία, που δεν αποφέρει στον όμιλο τα αναμενόμενα οφέλη.
Και αυτό που αναρωτιούνται στην αγορά είναι εάν η διοίκησης της Εθνικής, αναλάβει τις ευθύνες της για το υπό ποιες συνθήκες πουλήθηκε η Finansbank και το κυριότερο εάν έχει βρει τρόπους να καλύψει το κενό που δημιουργεί στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου η απώλεια της τουρκικής θυγατρικής.

απο το sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου