Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Ποιοι κινδυνεύουν από τις κατασχέσεις της εφορίας


Με μία βραδινή ανακοίνωση η ΓΓΔΕ προειδοποιεί τους οφειλέτες του Δημοσίου με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς στην περίπτωση που δεν σπεύσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ανακοινώνοντας ότι παύει να ισχύει πλέον το μορατόριουμ που η ίδια είχε επιβάλει μετά την επιβολή των capital controls.
Αυτή τη φορά όμως κινδυνεύει ακόμα περισσότερος κόσμος με άμεσα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για οφειλές του προς την εφορία αλλά και
τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Και αυτό καθώς οι αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στο νόμο για τις κατασχέσεις διατηρούν την προστασία μόνο για μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά βοηθήματα μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα και για καταθέσεις με υπόλοιπο 1.250 ευρώ σε ένα μόνο λογαριασμό κάθε οφειλέτη. Τα υπόλοιπα μπορούν πλέον πολύ εύκολα – ηλεκτρονικά – να κατασχεθούν με διαδικασίες «εξπρές» είτε αφορούν εισοδήματα είτε καταθέσεις.
Σε περίπτωση δε εισοδήματος η κατάσχεση θα γίνεται αυτόματα, πριν φθάσει καν στα ...«χέρια» του μισθωτού – συνταξιούχου ή δικαιούχου επιδόματος.

Πέραν όμως του χρήματος, πιο εύκολη πλέον έχει γίνει και η κατάσχεση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων καθώς αυτή πλέον μπορεί να γίνει ακόμα και για χρέος 500 ευρώ!

Αναλυτικά τι ισχύει:
1) Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο η Εφορία έχει πλέον το δικαίωμα να κατάσχει τα ακόλουθα ποσά που τυχόν δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης:
α) Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού αντί του 25% που ίσχυε μέχρι πρότινος.
β) Το 1/2 οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.
γ) Το 1/5 των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.
δ) Το ½ του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.
ε) Έως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.
στ) Έως και το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων (π.χ. για απόλυση του οφειλέτη από την εργασία ή για ζημιά που υπέστη κάποιο ασφαλισμένο περιουσιακό στοιχείο του κ.λπ.)
ζ) Έως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιονδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).
Οι κατασχέσεις των παραπάνω ποσών επιτρέπεται να γίνονται πριν την καταβολή τους στους δικαιούχους-οφειλέτες του Δημοσίου, δηλαδή ενώ τα ποσά αυτά βρίσκονται ακόμη στα χέρια εκείνων που πρόκειται να τα καταβάλουν (εργοδότες, ασφαλιστικά Ταμεία, ενοικιαστές κοκ)

Καταθέσεις
2) Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμου χρέους προς το Δημόσιο η Εφορία έχει δικαίωμα να κατάσχει ποσά από τις καταθέσεις του οφειλέτη στις τράπεζες. Εξαιρούνται τα ακόλουθα ποσά:
α) Μισθοί, συντάξεις και λοιπά βοηθήματα καταβαλλόμενα τακτικά από ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον έχουν κατατεθεί σε έναν συγκεκριμένο λογαριασμό μισθοδοσίας, ο οποίος έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά από τον οφειλέτη, στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών. Στην περίπτωση αυτή ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ.
β) Ορισμένα κοινωνικά επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας που καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ, τα επιδόματα τέκνων και τα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, που καταβάλλονται από τον ΟΓΑ. Για να μην κατασχεθούν τα ποσά αυτά ενόσω βρίσκονται κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη, θα πρέπει να μην υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ και ο λογαριασμός στον οποίο έχουν κατατεθεί να έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά από τον οφειλέτη, στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, ως «ο ένας και μοναδικός λογαριασμός για τον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο καταθέσεων μέχρι 1.500 ευρώ».
γ) Οποιασδήποτε άλλης προέλευσης χρηματικό υπόλοιπο μέχρι 1.250 ευρώ υπάρχει σε τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλωθεί από τον οφειλέτη ως ο «ένας και μοναδικός λογαριασμός για τον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο καταθέσεων μέχρι 1250 ευρώ.

Κατασχέσεις ακινήτων
3) Η Εφορία δικαιούται να κατάσχει ακίνητο για ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 500 ευρώ!
Εάν δεν υπάρχουν καταθέσεις σε τράπεζα, ούτε κάποια έσοδα ή εισοδήματα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να κατασχεθούν για να αποπληρωθεί η οφειλή, τότε το «γράμμα» του νόμου δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δεσμεύσει και να κατάσχει το ακίνητο του οφειλέτη. Αν και η πρακτική των κατασχέσεων για μικρά ποσά δεν έχει χρησιμοποιηθεί ο νομοθέτης έχει σπεύσει να το προσθέσει σαν επιλογή στην «φαρέτρα» του υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα πριν από ένα χρόνο το όριο ήταν στα 300 ευρώ...

Κατασχέσεις αυτοκινήτων & λοιπών κινητών αξιών
4) Η Εφορία δικαιούται να κατάσχει οποιοδήποτε κινητό περιουσιακό στοιχείο (αυτοκίνητο, σκάφος κτλ) για ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 500 ευρώ!
Το όριο οφειλής 500 ευρώ ισχύει και για τη δυνατότητα κατασχέσεων αυτοκινήτων, σκαφών και γενικά οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείο. Μάλιστα από το 2016 και καθώς θα τεθεί σε ισχύ το περιουσιολόγιο η δέσμευση και κατάσχεση θα μπορεί να γίνει εύκολη ακόμα και για πίνακες, κοσμήματα κοκ που θα πρέπει να τα δηλώσουν οι φορολογούμενοι.

απο το

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου