Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Η οικονομική κρίση άλλαξε τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων

Η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, η αύξηση της φορολογίας και η μείωση του εισοδήματος άλλαξαν άρδην τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων, που δαπανούν περισσότερα για τρόφιμα, θέρμανση και πολύ λιγότερα για ρούχα, παπούτσια, έπιπλα, μεταφορές και για αναψυχή.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή επικαιροποίησε τους συντελεστές στάθμισης, που έχουν τα
διάφορα είδη και υπηρεσίες που απαρτίζουν το «καλάθι της νοικοκυράς».

Τα νοικοκυριά δαπανούν πλέον περισσότερα για τρόφιμα, αλλά και για ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, βενζίνη -λόγω αύξησης των τιμολογίων και των ΕΦΚ-και πολύ λιγότερα για ένδυση, υπόδηση, έπιπλα, οικιακό εξοπλισμό, μεταφορές, αναψυχή και για εστιατόρια ή ξενοδοχεία.

Ειδικότερα, για τον δείκτη τιμών καταναλωτή (πληθωρισμός) του Ιανουαρίου, η ΕΛΣΤΑΤ έλαβε υπόψη της, τα πλέον πρόσφατα αποτελέσματα της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών του 2012, ώστε αυτά να αντανακλούν ένα επίκαιρο πρότυπο σύνθεσης της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών στον δείκτη.

Στο επικαιροποιημένο «καλάθι της νοικοκυράς», τέσσερις κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών έχουν πλέον μεγαλύτερους συντελεστές στάθμισης, σε σύγκριση με πριν, όταν λαμβάνονταν υπόψη η ΕΟΠ του 2008. 
Πρόκειται για τις:
«τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά», 
«στέγαση, 
ύδρευση,
ηλεκτρισμός,
 φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα»,
 «αλκοολούχα ποτά και καπνός» και 
«εκπαίδευση».
Στον αντίποδα, μειώθηκαν οι δαπάνες των νοικοκυριών και, κατ επέκταση, οι συντελεστές στάθμισης στον πληθωρισμό για οκτώ κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, τις εξής:
 «είδη ένδυσης και υπόδησης»,
«εστιατόρια και ξενοδοχεία»,
 «έπιπλα,
οικιακός εξοπλισμός,
 συνήθης συντήρηση κατοικιών»,
 «αναψυχή, πολιτισμός»,
«μεταφορές»,
 «υγεία»,
 «επικοινωνία» και
 «διάφορα αγαθά και υπηρεσίες».

Σημειώνεται, ότι η ΕΛΣΤΑΤ διεξάγει πλέον τις ΕΟΠ σε ετήσια βάση και έτσι θα αναθεωρεί, επίσης σε ετήσια βάση, τα είδη και τους συντελεστές στάθμισης που συμμετέχουν στο «καλάθι της νοικοκυράς», γεγονός, το οποίο, σύμφωνα με τη Στατιστική, μπορεί να είναι σημαντικό σε περιόδους ταχείας οικονομικής αλλαγής.

Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου