Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Φήμες για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας


απο το sofokleous10.gr

Σε ένα πρώτο σύντομο σχόλιο, θα αναφερθούμε στις τελευταίες πληροφορίες οι οποίες υπάρχουν για το ενδεχόμενο αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας μέσα στις επόμενες ημέρες, πληροφορίες όμως, οι οποίες προς το παρόν δεν επιβεβαιώνονται. 

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την πληροφόρηση η οποία υπάρχει από
τους ίδιους τους οίκους αξιολόγησης (όσο φυσικά αυτό είναι εύκολο), κάτι τέτοιο δε φαίνεται να είναι και τόσο πιθανό να συμβεί τώρα, αν και τίποτα δε θα πρέπει να αποκλείεται.

Βέβαια όπως έχουμε ρισκάρει να προβλέψουμε εδώ και αρκετό καιρό, θεωρούμε ως δεδομένη μια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας μέσα στους επόμενους μήνες, με το ερωτηματικό, κατά την άποψη μας, να είναι, όχι αν θα συμβεί αυτό, αλλά το πότε ακριβώς θα συμβεί.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχουμε αναφέρει και σε πρόσφατα σχόλια μας και κάτι το οποίο φαίνεται και από την πορεία του Χ.Α., σε όλο και περισσότερα «επενδυτικά σπίτια» του εξωτερικού, το περιβόητο «Greek Recovery» παίζεται ως το επόμενο μεγάλο στοίχημα των αγορών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου κατά τους προσεχείς μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη χθεσινή ημέρα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, στη δευτερογενή αγορά, κατάφερε να υποχωρήσει στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2010, πριν δηλαδή η χώρα υπαχθεί στο καθεστώς του Μνημονίου. 

Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 9,5% με 9,6%, όσο περίπου ήταν και στις 15 Οκτωβρίου 2010, απόδειξη του κλίματος που επικρατεί στο εξωτερικό για τη χώρα μας. Μάλιστα, κλείνοντας θα ρισκάραμε να κάνουμε μια πρόβλεψη, ότι αν αποφευχθεί ένα ατύχημα σε διεθνές επίπεδο κατά τους προσεχείς μήνες, είναι πολύ πιθανό να ζήσουμε στο Χ.Α. ένα μίνι 1999 (αν και σε αυτό θα συμμετέχουν κυρίως επιλεγμένες μετοχές του FTSE 25 και σε καμία περίπτωση το σύνολο του ταμπλό).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου