Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Όλα τα εισοδήματα για πρώτη φορά στις φορολογικές δηλώσεις

Από τις 20 Μαΐου περισσότεροι από 5,5 εκατ. φορολογούμενοι θα μπορούν να δηλώσουν ηλεκτρονικά τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012 και να γνωρίζουν σύντομα τι φόρο θα κληθούν να καταβάλουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΓΓΠΣ, ρυθμίζονται οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες για την
απρόσκοπτη λειτουργία της ηλεκτρονικής υπηρεσίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς το νέο βασικό έντυπο της εφορίας (Ε1) έχει αρκετές αλλαγές, οι οποίες εκτείνονται από την υποχρέωση αναγραφής του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι τα επιδόματα για τα προστατευόμενα τέκνα και τους τόκους των καταθέσεων.
Για παράδειγμα, ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί ο τρόπος δήλωσης των στοιχείων των προστατευόμενων τέκνων των φορολογούμενων, καθώς από τα στοιχεία αυτά θα καθοριστεί και το ποιος δικαιούται και ποιος όχι το επίδομα τέκνων που αντικατέστησε το πρόσθετο αφορολόγητο όριο.

Σύμφωνα με το euro2day.gr, από φέτος καταργήθηκε το πρόσθετο αφορολόγητο όριο για τα προστατευόμενα τέκνα και στη θέση του θεσπίστηκε ένα ειδικό επίδομα, το οποίο θα καταβάλλεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Το επίδομα κυμαίνεται από 13,3 έως και 40 ευρώ μηνιαίως για κάθε παιδί ανάλογα με το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, ενώ για τις οικογένειες με τρία παιδιά ή περισσότερα θα καταβάλλεται πρόσθετο επίδομα 500 ευρώ για κάθε παιδί εφόσον το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 45.000 ευρώ.

Το επίδομα θα καταβληθεί από τον ΟΓΑ με βάση τα εισοδήματα του 2012, τα οποία θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι στη φετινή φορολογική δήλωση.
Εξάλλου, για πρώτη φορά οι φορολογούμενοι καλούνται υποχρεωτικά να δηλώσουν τους τόκους των καταθέσεων αλλά και όλα τα εισοδήματά τους, από όπου και αν προέρχονται και ανεξάρτητα από το αν έχουν φορολογηθεί ή αν έχουν τύχει απαλλαγής.
Επίσης, θα πρέπει να δηλώσουν υποχρεωτικά και τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για όλα τους τα ακίνητα ώστε να μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να υπολογίζει μέσω της ΔΕΗ και όχι από το Ε9 τους φόρους ακινήτων.
Τα προστατευόμενα τέκνα θα πρέπει επίσης να δηλώσουν το ΑΜΚΑ τους για να ελέγχεται εάν εισπράττουν από κάπου εισόδημα.
Όσοι αμείβονται με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, αλλά θεωρούνται μισθωτοί (είτε γιατί έχουν έως τρεις εργοδότες είτε γιατί ο ένας εξ αυτών αποφέρει το 75% του εισοδήματος) πρέπει να το δηλώσουν για να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος 500 και όχι 650 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι άνω των 62 ετών που ασκούν εμπορική επιχείρηση και γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1950 απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος. Για να τύχουν όμως της απαλλαγής αυτής πρέπει να το δηλώσουν στον κωδικό 27 του πίνακα 2.

Οι κρίσιμοι κωδικοί στη δήλωση
Στον πίνακα 4Ε προστέθηκε ο κωδικός 177 τον οποίο καλούνται να συμπληρώσουν όσοι έχουν ακαθάριστο εισόδημα από ενοίκια κατοικιών, η επιφάνεια των οποίων δεν υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά, για να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο 3%.
Στον πίνακα 5 όπου αναγράφονται τα τεκμήρια έχουν προστεθεί δύο κωδικοί στους οποίους οι φορολογούμενοι θα αναγράψουν υποχρεωτικά τους αριθμούς παροχής της πρώτης δευτερεύουσας (κωδ. 205) και της δεύτερης δευτερεύουσας κατοικίας τους (κωδ. 206).
Στον πίνακα 8 προστίθενται οι κωδικοί 333 και 334. Εκεί θα δηλώσουμε το ποσό που παρακρατήθηκε για ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Θα τον συμπληρώσουν κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι που είχαν παρακράτηση του φόρου κατά τη διάρκεια του 2012 μέσω του μισθού ή της σύνταξης.
Φέτος, για πρώτη φορά, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν και τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των προστατευόμενων τέκνων τους (στον πίνακα 9).
Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές στις φετινές φορολογικές δηλώσεις είναι η υποχρέωση αναγραφής του συνόλου των εισοδημάτων, ακόμη και αυτών που έχουν ήδη φορολογηθεί.
Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι τόκοι από κάθε είδους καταθέσεις, οι υπεραξίες ακινήτων, οι κάθε είδους παροχές κ.ά. Τα ποσά αυτά θα προστεθούν στο συνολικό εισόδημα του φορολογούμενοι και θα υπολογιστεί και γι' αυτά εισφορά αλληλεγγύης (1% έως 4% ανάλογα με το ύψος του συνολικού εισοδήματος). Τα ποσά αυτά θα πρέπει να δηλωθούν στον κωδικό 659-660 της δήλωσης.

Δεν θα υποβάλουν οι 18χρονοι χωρίς εισόδημα
Το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, πήρε πίσω τη διάταξη του προηγούμενου φορολογικού νομοσχεδίου, η οποία υποχρέωνε τους 18άρηδες να υποβάλλουν φορολογική δήλωση. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχουν μόνο όσοι διαθέτουν εισοδήματα από εργασία.
Οι 18άρηδες θα υποχρεωθούν μόνο να λάβουν από την εφορία Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, ο οποίος θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη φορολογική δήλωση των γονέων τους, εφόσον πρόκειται για προστατευόμενο μέλος τους.
Η υποβολή της φορολογικής δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο (www.gsis.gr) είναι υποχρεωτική για όλους τους φορολογούμενους πλην των συνταξιούχων, οι οποίοι μπορούν να την υποβάλουν και χειρόγραφα. Η προθεσμία για την υποβολή εκπνέει στις 30 Ιουνίου.

Επιστροφές-εξπρές
Πάντως -σε περίπτωση επιστροφής φόρων- οι διαδικασίες θα είναι ταχύτατες. Αν και η επιστροφή φόρου εισοδήματος αποτελεί πλέον ανάμνηση για τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων, τυχόν δικαιούχοι θα λαμβάνουν εντός 15 ημερών τον φόρο που δικαιούνται, όπως ορίζει πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών.
Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η εγκύκλιος αφορά κάθε είδους φορολογία, όπως είναι ο ΦΠΑ, ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και οι φόροι κεφαλαίου (κληρονομιάς, μεταβίβασης κ.ά.).
Ειδικά για τον φόρο εισοδήματος, προβλέπεται ότι για όσες περιπτώσεις δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών (π.χ. επιστρεφόμενο ποσό κάτω των 1.500 ευρώ) η εφορία προχωρά, κατόπιν των προβλεπόμενων ελέγχων, στους απαραίτητους συμψηφισμούς και επιστρέφει στους δικαιούχος το τυχόν εναπομένον ποσό εντός 15 ημερών από την εκκαθάριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου