Σάββατο 4 Μαΐου 2013

ΕΡΧΕΤΑΙ "ΚΑΥΤΟ" ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ- Η κρίση καραδοκεί - Η Τουρκία ένα από τα 5 θύματα - Μπούμερανγκ για Γερμανία!


Αργά το καλοκαίρι καραδοκεί η κρίση, σύμφωνα με τους ειδικούς και αυτή η χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση. Αυτή τη φορά, όμως, πέντε χώρες αναμένεται να χτυπηθούν από αυτή τους καλοκαιρινούς μήνες, σύμφωνα με τον διάσημο οικονομολόγο Μάθιου Λιν του Bloomberg και του Ινστιτούτου Strategy Economics.

Σε κείμενό του στο
Market Watch της Wall Street Journal, ανέφερε πως οι επόμενες χώρες που θα πληγούν θα είναι η Γερμανία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Τουρκία και η Συρία.
«Μπορούμε να συζητήσουμε για ατελείωτες ώρες γιατί η αγορά πέφτει το καλοκαίρι. Ίσως ο καιρός παίρνει τα μυαλά των ανθρώπων. Ίσως πρόκειται για σύμπτωση. Όποιος και να είναι ο λόγος, θα ήταν ανόητο να αγνοήσουμε την πιθανότητα να σημειωθεί απότομη πτώση τώρα που ο ήλιος έχει αρχίσει και πάλι να λάμπει», αναφέρει με διάθεση ρομαντισμού ο Λιν.

Όμως, γιατί οι παραπάνω χώρες αναμένεται να μην περάσουν αλώβητες αυτό το καλοκαίρι;

Όπως αναφέρει στο κείμενο ο οικονομικός αναλυτής, η Τουρκία είναι μια από τις ανερχόμενες αγορές τα τελευταία τρία χρόνια. Έχει τεράστιο εργατικό δυναμικό και είναι καλά τοποθετημένη ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία. Σημειώνει γρήγορη ανάπτυξη όσο η Κίνα, όμως… τώρα η Τουρκία χαμηλώνει τις ταχύτητες. Η ανάπτυξη σημειώνει πτώση κατά 1,7% το τελευταίο τετράμηνο, ενώ οι ξένες επενδύσεις που έφτασαν στην χώρα μπορούν να φύγουν από αυτή το ίδιο γρήγορα. «Αν μια τουρκική συντριβή πραγματοποιηθεί, τότε αυτό θα συντρίψει τις αγορές», καταλήγει ο Λιν.

Όσο για τη Σλοβενία, όπως πολλοί αναλυτές στο παρελθόν έχουν αναφέρει, αναμένεται να είναι η νέα Κύπρος. Το ίδιο πιστεύει και ο Λιν, ο οποίος αναφέρει ότι η Σλοβενία αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα με την Μεγαλόνησο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Με τη φούσκα των δανείων να έχει σκάσει και με πολλούς καταναλωτές να μην μπορούν να τα αποπληρώσουν, οι Σλοβένοι ίσως αναγκαστούν να πληρώσουν από την τσέπη τους και οι τράπεζες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρές απώλειες. Αν, μάλιστα, οι καταθέτες τους φύγουν από τη χώρα, όπως συνέβη στη Κύπρο, τότε αυτό, σύμφωνα με τον αναλυτή, θα πυροδοτήσει τραπεζική κρίση στην Ιταλία και την Ισπανία, και ολόκληρη η παγκόσμια αγορά θα βιώσει τον απόλυτο πανικό.

Την ίδια ώρα και ενώ η Γερμανία δείχνει να είναι ο κυρίαρχος της Ευρώπης, για τον ειδικό κάτι τέτοιο μπορεί να αλλάξει.
«Είναι πράγματι η πιο ισχυρή της Ευρώπης; Ξανασκεφτείτε το. Η γερμανική οικονομία επιβραδύνει απότομα, χτυπημένη από την ευρωπαϊκή ύφεση. Την ίδια ώρα η Ανγκελα Μέρκελ έρχεται αντιμέτωπη με τις εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Στους ψηφοφόρους δεν αρέσουν οι περικοπές και η ύφεση στην δική τους οικονομία δε θα τους ικανοποιήσει. Ένα νέο κόμμα αντί-ευρωπαϊκό μπορεί να προσελκύσει περισσότερους ψηφοφόρους από την κεντροδεξιά», αναφέρει ο Λιν.

Μάλιστα, προβλέπει πως οι εκλογές δε θα φέρουν καθαρό νικητή και αυτό θα φανεί από τις πρώτες δημοσκοπήσεις. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, οι επενδυτές σίγουρα θα θορυβηθούν.
Παράλληλα, τη στιγμή που μαίνειται ο πόλεμος στη Συρία, η αγορά δε μπορεί παρά να κατρακυλάει.

Ενώ στην Ιταλία το τελευταίο δίμηνο τουλάχιστον η κατάσταση στην χώρα ήταν τουλάχιστον εκρηκτική. Μπορεί η ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού, Ενρίκο Λέτα, να καθησύχασε για λίγο τις αγορές, όμως πόσο θα διαρκέσει η γαλήνη αυτή. Σύμφωνα με τον Λιν, ο Λέτα θυμίζει πολύ στον Μάριο Μόντι: είναι μετριοπαθής, θετικός απέναντι στις μεταρρυθμίσεις και υποστηρικτής του ευρώ. Το πραγματικό αγκάθι, όμως, για τον ειδικό είναι ο Μπερλουσκόνι. Όπως υποστηρίζει: «Η πραγματική δύναμη είναι ο Μπερλουσκόνι. Ο Λέτα εξαρτάται από αυτόν για την πλειοψηφία στη Βουλή. Ο Μπερλουσκόνι μπορεί να κλείσει ανά πάσα στιγμή τον διακόπτη, την ώρα που έχει ήδη μπει στο μέτωπο όσων δε καλοβλέπουν το ευρώ. Μπορεί να αφήσει τον Λέτα να αναλάβει την ευθύνη για την κατάρρευση της οικονομίας και μετά να ανέβει στην εξουσία εκείνος, με αντι-ευρωπαϊστική ρητορική. Μόλις αυτό το πλάνο ξεκαθαριστεί, τότε οι αγορές θα βυθιστούν και πάλι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου