Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Μέτρα τα outs για να γλιτώσεις τα ouch...



Για να μπορείς να κάνεις τη σωστή επένδυση στο πόκερ πρέπει να ξέρεις τις πιθανότητες συγκεκριμένων σεναρίων. Ετσι μόνο κερδίζεις!

Δεν θα σταματήσω να επαναλαμβάνω ότι το πόκερ είναι παιχνίδι επένδυσης-κέρδους και παίζεται από ανθρώπους. Αν καταφέρεις να παίρνεις καλύτερη αναλογία επένδυσης-κέρδους σε σχέση με τους αντιπάλους σου, θα κερδίζεις.

Για να μπορέσεις να το κάνεις αυτό, πρέπει να ξέρεις τις πιθανότητές που υπάρχουν για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αν η πιθανότητα να βγει αυτό που θέλεις είναι 50% και εσύ κερδίζεις 150 για ποντάρισμα των 100, τότε έκανες μια πολύ καλή επένδυση.

Για να υπολογίσεις τις πιθανότητές σου σε συγκεκριμένες καταστάσεις στο Texas Hold’em, εκεί όπου χρειάζεσαι να ανοίξουν κάποια φύλλα για να κερδίσεις, πρέπει αρχικά να μετρήσεις πόσα είναι τα φύλλα που θα ήθελες να ανοίξουν στη συνέχεια για να σου δώσουν τον συνδυασμό που «κυνηγάς» να φτιάξεις. Μετράς δηλαδή τα outs.

Outs αποκαλούνται τα χαρτιά που υπάρχουν ακόμα στην τραπούλα κατά τη διάρκεια της παρτίδας και τα οποία μπορούν να σου βελτιώσουν τον τελικό σου συνδυασμό.

Παράδειγμα 1: Έχεις στο χέρι 8-9 και στο flop (flop: τα τρία πρώτα κοινά φύλλα που ανοίγουν στο τραπέζι ταυτόχρονα) έχει ανοίξει A-6-7. Αυτή τη στιγμή δεν έχεις κανέναν καλό συνδυασμό, αλλά αν ανοίξει στη συνέχεια 5άρι ή 10άρι θα κάνεις κέντα κι έτσι έχεις οκτώ outs (τέσσερα 5άρια και τέσσερα 10άρια). Η πιθανότητα να ανοίξει κάποιο από τα οκτώ outs που έχεις, είτε στο turn (4ο φύλλο στο τραπέζι) είτε στο river (5ο φύλλο στο τραπέζι) είναι συνολικά 31,45%.

Παράδειγμα 2: Έχεις στο χέρι Κ κούπα - 10 κούπα και στο flop έχει ανοίξει Α κούπα – 7 κούπα – 3 καρό. Πάλι δεν έχεις κάτι σε αυτό το σημείο, αλλά αν ανοίξει μία ακόμα κούπα θα κάνεις το καλύτερο δυνατό χρώμα. Στην τράπουλα απομένουν ακόμα 9 κούπες και άρα έχεις 9 outs. Αυτό μεταφράζεται σε 35%, που αντιπροσωπεύει την πιθανότητα να ανοίξει κούπα είτε στο turn είτε στο river.




Μαθηματικά πίσω από τα outs και τα ποσοστά




Από τη στιγμή που γνωρίζεις μόνο τα δύο δικά σου φύλλα και τα τρία που είναι ανοιχτά στο τραπέζι, απομένουν άλλα 47 άγνωστα φύλλα στην τράπουλα. Δεν σε ενδιαφέρουν τα φύλλα που έχουν μοιραστεί στα χέρια των αντιπάλων σου, καθώς θεωρούνται και αυτά άγνωστα.

Η πιθανότητα που έχεις να εμφανιστεί κάποιο από τα outs σου μόνο στο επόμενο φύλλο που θα ανοίξει, είναι ο αριθμός των outs προς τα άγνωστα φύλλα επί 100.

Έτσι, αν στο μετά το άνοιγμα του flop έχεις 8 outs, η πιθανότητα που έχεις να ανοίξει ένα από αυτά τα outs στο turn είναι (8/47) x100 = 17.02%. Αν δεν έρθει ένα από τα φύλλα που περίμενες στο turn, τότε η πιθανότητα να έρθει στο river είναι (8/46) χ100 = 17,39%. Τα άγνωστα φύλλα είναι πλέον 46 και άρα βάζουμε αυτόν τον αριθμό για παρονομαστή στο κλάσμα.

Για να υπολογίσεις τις πιθανότητες να ανοίξει κάποιο από τα outs είτε στο turn είτε στο river, χρειάζεται διαφορετική πράξη. Αρχικά μετράς τα φύλλα που δεν σου «κάνουν». Αν έχεις 9 outs από τα 47 φύλλα που είναι άγνωστα πριν το turn, τα φύλλα που δεν σε βοηθάνε είναι τα 38 (47-9 = 38). Αν ανοίξει κάποιο από τα 38 που δεν σε βοηθάνε στο turn, τότε για το river μένουν 46 άγνωστα φύλλα με τα 37 από αυτά να μην σε βοηθούν. Η πράξη είναι:

(38/47) x (37/46) = 0,65. Αφαιρούμε το αποτέλεσμα από την μονάδα και μας μένει 1 - 0,65 = 0,35 ή αλλιώς 35% πιθανότητες να βγει ένα από τα 9 outs ή στο turn ή στο river.

Ή πιο απλά...

Για να μην στραμπουλάς το μυαλό σου με τόσες πράξεις, ο Φιλ Γκόρντον (παίκτης και συγγραφέας βιβλίων πόκερ), φρόντισε για όλους μας, διατυπώνοντας έναν απλό κανόνα υπολογισμού πιθανοτήτων με βάση τα outs. Δεν πρόκειται για το ακριβέστερο σύστημα υπολογισμού, αλλά τα αποτελέσματα που δίνει είναι αρκετά κοντά στην πραγματικότητα.

Έτσι, θα μπορείς να υπολογίζεις τις πιθανότητές σου εύκολα, γρήγορα και κυρίως, την ώρα που παίζεις, αν απομνημονεύσεις τον «Κανόνα του 2 και του 4»:

Πολλαπλασίασε τα outs σου με το 2 για να βρεις τις πιθανότητες που έχεις να ανοίξει ένα από αυτά μόνο στο αμέσως επόμενο φύλλο που θα ανοίξει στο τραπέζι.
Πολλαπλασίασε τα outs σου με το 4 για να βρεις τις πιθανότητες που έχεις να ανοίξει ένα από αυτά στα επόμενα δύο φύλλα που μένουν να ανοίξουν στο τραπέζι (turn και river).

Για να μην αραδιάζουμε νέα παραδείγματα δείχνοντας κάτι αρκετά προφανές, μπορείς απλά να ανατρέξεις στον πίνακα «Outs – Πιθανότητες» πιο πάνω και να διαπιστώσεις μόνος σου πόσο κοντά είναι τα πραγματικά ποσοστά, στα αποτελέσματα του Κανόνα του 2 και του 4.

Χρήσιμα ποσοστά πιθανοτήτων

Οι πιθανότητες να πάρεις στο χέρι Α-Α είναι μόλις 0.45% (1 στις 222 παρτίδες).
Ακόμα χαμηλότερες είναι οι πιθανότητες να σου μοιραστεί Α-Κ ίδιου χρώματος (0.3%).
Οι πιθανότητες να είναι άσος το ένα από τα δύο φύλλα που παίρνεις στο χέρι είναι 14.9%. Αν ο άσος, λοιπόν, δεν συνοδεύεται από κάποιο επίσης μεγάλο φύλλο δεν είναι τόσο σπάνιος και πολύτιμος όσο πολλοί θεωρούν.
Η πιθανότητα να σου μοιραστούν στο χέρι είτε Α-Α, είτε Κ-Κ, είτε Q-Q (ένα από τα τρία καλύτερα φύλλα) είναι 1.4%.
Έχεις 5.9% πιθανότητες (1 στις 18 παρτίδες) να σου μοιραστεί ένα οποιοδήποτε ζευγάρι στο χέρι ("λοζέ").
Όταν έχεις ένα ζευγάρι στο χέρι, έχεις 10.8% πιθανότητες να ανοίξει τρίτο όμοιο φύλλο στο flop και να κάνεις τρία όμοια ή στην αγγλική ορολογία, "set", έναν πολύ δυνατό συνδυασμό και παράλληλα, αρκετά κρυφό. Αν έχεις μικρό ζευγάρι και δεν ανοίξει τρίτο ίδιο φύλλο στο flop, δεν αξίζει να συνεχίσεις στο turn με την ελπίδα να βρεις το set εκεί, αφού η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι κάτω και από 5%.
Όταν έχεις ένα ζευγάρι στο χέρι, η πιθανότητα να βρεις τρίτο ίδιο φύλλο στο flop, είναι περίπου 11%.
Έχεις 23.5% πιθανότητες να σου μοιραστούν δύο φύλλα με το ίδιο χρώμα (π.χ. δύο σπαθιά). Όπως καταλαβαίνεις, πρόκειται μεν για ένα starting hand με προοπτική, όχι όμως για κάτι ιδιαίτερο, ειδικά αν πρόκεται για μικρά φύλλα.
Με δύο φύλλα ίδιου χρώματος στο χέρι έχεις πιθανότητα 0.84% να σου ανοίξει χρώμα από το flop.

Γιώργος Θεοφανόπουλος (αρχισυντάκτης του PokerCity.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου