Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Η αβεβαιότητα περιβάλλει την Τουρκία


Του Κώστα Ράπτη


Οι εστίες αβεβαιότητας που περιβάλλουν τη γειτονική χώρα είναι αρκετές. Όμως η «κεντρική σκηνή» των όσων διαδραματίζονται στην Τουρκία παραμένει πάντοτε η οικονομία, όπου οι ανορθόδοξες πολιτικές της κεντρικής τράπεζας δοκιμάζονται καθημερινά σε ό,τι αφορά τη χαλιναγώγηση του χαώδους ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα τη Δευτέρα, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε το 2011 στα 77,1 δισ. δολάρια (ήτοι 11,4% του ΑΕΠ) σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 65% - αν και τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο καταγράφουν για δεύτερο κατά σειρά μήνα μείωση της τάξης του 13% σε ετήσια βάση (6,57 δισ. δολάρια έναντι 7,53 τον Δεκέμβριο του 2010).
Με τους ρυθμούς ανάπτυξης να διαμορφώνονται στο 9,6% τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2011 (και να υπολογίζονται καταρχάς στο 8% για το τελευταίο τρίμηνο) η αύξηση των εξαγωγών κατά 20% συνοδεύθηκε από ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν από την εξάρτηση της Τουρκίας τόσο σε πετρέλαιο όσο και σε «ενδιάμεσα αγαθά» από το εξωτερικό. Αντιστοίχως η λίρα (το νόμισμα με την μεγαλύτερη πτώση διεθνώς το 2011) συνέχισε τη διαρκή υποχώρησή της φθάνοντας το 1,89 ανά δολάριο στα τέλη Δεκεμβρίου έναντι 1,83 στις αρχές του μηνός. Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 10,5% από 6,2% τον Σεπτέμβριο.
Οι επιλογές της κεντρικής τράπεζας (διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων σε συνδυασμό με αύξηση των απαιτήσεων κεφαλαιακής επάρκειας ώστε να αποθαρρυνθούν οι βραχυπρόθεσμες ροές κεφαλαίων) παραμένουν συζητήσιμες, ιδίως αν κρίνει κανείς πως οι ξένες άμεσες επενδύσεις το 2011 ανήλθαν στα 15,7 δισ. δολάρια (9,1 δισ. περισσότερα από το 2011). Πέρα από την προσπάθεια περιορισμού της πιστωτικής επέκτασης από την κεντρική τράπεζα, η κυβέρνηση επιχείρησε να χαλιναγωγήσει την κατανάλωση αυξάνοντας τον σχετικό φόρο σε προϊόντα όπως τα αυτοκίνητα και τα κινητά τηλέφωνα.
Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα η Goldman Sachs προειδοποίησε πάντως ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει «χρονίως υψηλό» καθώς τα μέτρα των αρχών για την εξισορρόπηση της οικονομίας κρίνονται «ρηχά».


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου