Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Η Ρωσία και η Κίνα απομάκρυναν την απειλή επιβολής κυρώσεων κατά της Συρίας


Η Ρωσία και η Κίνα μπλοκάρισαν το σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ που περιέχει απειλή επιβολής κυρώσεων εναντίον της Συρίας. Τρείς άλλες χώρες-μέλη της ομάδας BRICS – η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική, καθώς επίσης και ο Λίβανος απείχαν από τη ψηφοφορία.

Το σχέδιο αυτό υποβλήθηκε από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία και την Πορτογαλία. Τους υποστήριξαν οι ΗΠΑ, η Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Γκαμπόν, η Νιγηρία και η Κολομβία.

Η Ρωσία άσκησε βέτο στη φιλοσοφία της αναμέτρησης, πάνω στην οποία βασίζεται το εν λόγω σχέδιο. Έτσι εξήγησε τη θέση της Μόσχαςε κατά τη ψηφοφορία πάνω στο δοσμένο σχέδιο απόφασης ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν.

- «Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την μονόπλευρη κατηγορητική παρέκκηλιση σε βάρος της Δαμασκού. Θεωρούμε απαράδεκτη την τελεσιγραφική απειλή επιβολής κυρώσεων εναντίον της συριακής εξουσίας. Τέτοια προσέγγιση έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης πάνω στη βάση του εθνικού διαλόγου. Δεν έχουν παρθεί υπόψη και οι προτάσεις μας για το απαράδεκτο της ένοπλης επέμβασης από τα έξω, κάτι, που κρίνοντας από τις γνωστές εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική, δεν μπορεί παρά να μας προκαλεί ανησυχίες»,- υπογράμμισε ο Βιτάλι Τσούρκιν.

Η Ρωσία δεν είναι συνήγορος του καθεστώτος Μπασάρ αλ ΄Ασαντ. Η θέση αυτή εκφράστηκε για άλλη μιά φορά κατά τη συζήτηση στο ΣΑ του ΟΗΕ. Η Ρωσία δεν αποδέχεται επίσης και τις προτάσεις για τη συνέχιση της βίας στη Συρία και καταδικάζει την καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας. Ταυτόχρονα, η Μόσχα θα εξακολουθεί να συνεργάζεται με εκείνους τους εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης που απορρίπτουν την επέμβαση από τα έξω στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας τους.

Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε ο Βιτάλι Τσούρκιν από το βήμα του ΟΗΕ, στην αντιπολίτευση στη Συρία στέλνονται ήδη όπλα. Ταυτόχρονα ο Βιτάλι Τσούρκιν διέψευσε τους ισχυηρισμούς, ότι το βέτο της Μόσχας σχετίζεται δήθεν με τις πωλήσεις ρωσικών όπλων στη Δαμασκό. Τέτοιες κατηγορίες πρόβαλε στον λόγο της στο ΣΑ του ΟΗΕ η αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις. Ο Βιτάλι Τσούρκιν κατά τη συνάντησή του με δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης, επισήμανε ιδιαίτερα ότι τέτοιες δηλώσεις κάνει χώρα η οποία επενδύει στη Μέση Ανατολή εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε μορφή όπλων και μαχητικών οχημάτων.

Κατά την συζήτηση μετά την ψηφοφορία ο Σύρος αντιπρόσωπος υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ είχαν ασκήσει σχεδόν 50 φορές βέτο σε σχέδια αποφάσεων που καταδικάζουν το Ισραήλ και κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «συνδρομή και ενθάρρυνση της ισραηλινής γενοκτονίας». Ύστερα απ’ αυτό η Σούζαν Ράις εγκατέλειψε την αίθουσα συνεδριάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ.

Αυτό το σκάνδαλο ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Συρία έχει ξεσπάσει στο φόντο μιάς σειράς άλλων τραχιών δημόσιων δηλώσεων της Δαμασκού. Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ ΄Ασαντ προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ θα καταφέρει πλήγμα εναντίον της χώρας του, σαν απάντηση θα εκτοξευτούν εκατοντάδες πύραυλοι εναντίον του Ισραήλ. Αν πιστέψουμε στο ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων "Fars", ο Άσαντ έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Τότε επίσης η Δαμασκός απείλησε ότι θα καλέσει το κίνημα Χεζμπολαχ στο Λίβανο να καταφέρει χτύπημα εναντίον του Ισραήλ και ότι με τις δυνάμεις του Ιράν θα γίνει η επίθεση εναντίον των πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο. Αυτές οι δηλώσεις, αν πιστέψουμε στις ιρανικές πηγές, έγιναν στις 9 Αυγούστουτο, αλλά αποτέλεσαν «καυτή είδηση» μερικές ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας για τη Συρία στο ΣΑ του ΟΗΕ.

πηγη:greek.ruvr.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου