Το πρώτο οικονομικό blog στη Βόρεια Ελλάδα // oikonomia24.blogspot.com // i.faitatzoglou@yahoo.gr
Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011
Πυροδοτούνται εξελίξεις
Στην αρχή της πιο καθοριστικής εβδομάδας για την κυβέρνηση και τη χώρα, λόγω της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου την Πέμπτη και της συνόδου κορυφής την ερχόμενη Κυριακή, η δραματική παραδοχή του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί μια άμεση λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας, και η κοινή παρέμβαση-κίνηση τριών υπουργών,
τους οποίους το μόνο που τους ενώνει είναι η ένθερμη στήριξή τους στις μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου, προϊδεάζουν για γρήγορες πολιτικές εξελίξεις ανεξαρτήτως της τύχης που θα έχει την Πέμπτη το πολυνομοσχέδιο.Και οι τρεις υπουργοί -Αννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Ραγκούσης- στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας είχαν δει κατ' ιδίαν τον πρωθυπουργό, ο οποίος συζήτησε μαζί τους -όπως και με άλλους- τις πολιτικές εξελίξεις, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ενήμεροι των διαθέσεων και των σχεδίων του για μετά τη σύνοδο κορυφής.
Επίσης το κείμενό τους δεν διαφοροποιείται -παρά την κριτική για αναστολές και καθυστερήσεις του κυβερνητικού έργου- από την κεντρική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αντιθέτως ζητάει πιο γρήγορους και πιο αποφασιστικούς ρυθμούς κόντρα στις συντεχνίες. Επιπλέον δεν αμφισβητεί τον πρωθυπουργό, αντιθέτως ζητάει από τους βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να τον στηρίξουν την Πέμπτη στη Βουλή ψηφίζοντας το πολυνομοσχέδιο εν όψει της δύσκολης διαπραγμάτευσής του στη σύνοδο κορυφής. Η ψηφοφορία της Πέμπτης ενέχει πολλούς κινδύνους γαι την κυβέρνηση, καθώς αρκετοί βουλευτές, όπως είναι η Λούκα Κατσέλη, ο Θωμάς Ρομπόπουλος (αν δεν παραιτηθεί μέχρι τότε) και άλλοι, λένε ότι δεν θα ψηφίσουν τη διάταξη για τις κλαδικές συμβάσεις.
Με έγκριση
Από το μέγαρο Μαξίμου έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε για την κοινή παρέμβασή τους, καθώς ενημερώθηκε από την κ. Διαμαντοπούλου το Σάββατο, αλλά δεν τους απέτρεψε. Αντιθέτως συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν χθες ότι είναι λογικό και χρήσιμο τα στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης να εκφράζουν τις απόψεις τους για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας. Ελεγαν επίσης ότι όσα γράφουν στο άρθρο τους δεν είναι αντιθετικά με όσα κάνει ο πρωθυπουργός, ο ίδιος δεν θεωρεί την κίνησή τους υπονομευτική και δεν τον έχει ενοχλήσει. Εκτιμούσαν ότι ίσως τις επόμενες ημέρες υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις και από άλλους υπουργούς.
Ωστόσο μπορεί το μέγαρο Μαξίμου να βγάζει θετική αντίδραση -εξάλλου δεν θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά, γιατί ο κ. Παπανδρέου θα έπρεπε να τους θέσει εκτός κυβέρνησης- όμως άλλοι υπουργοί και βουλευτές αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό αυτή την κίνηση και ορισμένοι, βουλευτές κυρίως, τη συνδέουν με την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, κυρίως γιατί πλέον οι «τρεις» αποτελούν ένα μπλοκ το οποίο σε κάθε περίπτωση θα προσπαθήσει να έχει στο εξής κοινή στάση σε όλα τα ζητήματα και απέναντι σε άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως π.χ. ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος αυτή τη στιγμή φέρεται ως ο αδιαμφισβήτητος διάδοχος του Γ. Παπανδρέου. Με βάση αυτή την ερμηνεία, το πρόβλημα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν είναι, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη κοντά στο Μαξίμου, ότι είναι και οι τρεις «ισοϋψείς» και αν αφετηρία τους είναι η επόμενη μέρα, τότε αυτή η κίνησή τους είναι βεβιασμένη.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος αντέδρασε δημόσια και με θετικό τρόπο στην κίνηση των τριών. «Είναι πολύ θετική η πρωτοβουλία των τριών υπουργών να απευθυνθούν στην κοινή γνώμη με μια ανάλυση του τρόπου με τον οποίο έχει διαμορφωθεί η σημερινή ελληνική κοινωνία, με κύρια ευθύνη του πολιτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του ίδιου του ΠΑΣΟΚ» είπε και τόνισε μεταξύ άλλων:
Η επόμενη μέρα
«Το κείμενο των τριών συναδέλφων μου, με τους οποίους ανήκουμε στην ίδια γενιά, έχουμε κοινές προσλαμβάνουσες παραστάσεις και δίνουμε έναν κοινό συλλογικό αγώνα, είναι ένας πολύ καλός οιωνός για την κρίσιμη εβδομάδα που αρχίζει, κατά τη διάρκεια της οποίας κρίνονται πολλά, ίσως όλα».
Το κείμενο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια αμιγώς ιδεολογική πλατφόρμα, αν και περιέχει τέτοια ψήγματα. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ μας έλεγαν ότι είναι ένα κείμενο που κινείται μεταξύ του «εκσυγχρονισμού και του νεοφιλελευθερισμού». Πάντως, τόσο το περιεχόμενό του όσο και η σταθερή και ένθερμη υποστήριξη και των τριών υπουργών στις μεταρρυθμίσεις και στους στόχους του Μνημονίου, αποτελούν στοιχεία πάνω στα οποία θα δοθεί η μάχη για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση. *
Το άρθρο των «3»
Στο κοινό τους άρθρο οι υπουργοί Παδείας Αννα Διαμαντοπούλου, Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, Υποδομών Γιάννης Ραγκούσης υποστηρίζουν ότι εν όψει των «κρίσιμων επόμενων ημερών όλα τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πρέπει να δώσουμε ενωμένοι τις δύσκολες μάχες τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία».
Ακόμα:
- Απευθυνόμενοι και στην κοινωνία αλλά και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν:
«Ή θα σωθούμε όλοι μαζί ή θα βουλιάξουμε όλοι μαζί».
- Εξηγώντας το λόγο για τον οποίο προέβησαν σε αυτή την κίνηση λένε:
«Βιώνουμε κάθε μέρα, με μεγάλη ένταση, τα φαινόμενα που εδώ καταγράφουμε. Πάρα πολλές φορές, αλλά και σήμερα, αντιλαμβανόμαστε πως ορισμένοι σπρώχνουν τα πράγματα πέραν των ορίων, για να γίνει μακελειό».
- Επιτίθενται στις συντεχνίες τονίζοντας:
«Για δεκαετίες, μια σειρά αποφάσεων, επιλογών, κατευθύνσεων, προτεραιοτήτων και ιεραρχήσεων δεν υπήρξαν προϊόν δημοκρατικής σύνθεσης στην υπηρεσία του συλλογικού συμφέροντος».
- Μιλάνε για κυβερνητικές καθυστερήσεις:
«Πέραν από τις αναμφισβήτητες επιτυχίες σε διαρθρωτικές αλλαγές και στο δημοσιονομικό εξορθολογισμό υπήρξαν λάθη, παραλείψεις και κυρίως καθυστερήσεις. Οι καθυστερήσεις αυτές μας ταλαιπώρησαν και δεν υπάρχει πια καμία πολυτέλεια να τις ανεχτούμε. Ο συντεχνιασμός είναι ο αντίπαλος. Οπως αντίπαλοι είναι και όσοι αντιδρούν χλιαρά και για το "θεαθήναι"».
πηγη ΠΡΕΖΑ TV
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου