Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Ο λομπίστας Μπαρόζο, η Goldman Sachs και οι αποκαλύψεις για το παρελθόν...

Ο πορτογαλικός Τύπος αποκαλύπτει τις ανεπίσημες σχέσεις που ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο διατηρούσε με την αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Η αντιπαράθεση δεν λέει να κοπάσει. Η πορτογαλική εφημερίδα Publico αποκάλυψε στοιχεία που αποδεικνύουν τις
στενές επαφές που διατηρούσε ο Μπαρόζο με την Goldman Sachs ως επικεφαλής της Κομισιόν από το 2004 έως το 2014.

Ανεπίσημες συναντήσεις με τον πρόεδρο της τράπεζας

Τα ηγετικά στελέχη της Goldman Sachs «έστελναν στο γραφείο του Μπαρόζο με εμπιστευτικό τρόπο προτάσεις για αλλαγές στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», έγραψε χθες η εφημερίδα δημοσιεύοντας αποσπάσματα από επιστολές και μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λαμβάνονταν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στις ΗΠΑ, οι λομπίστες έχουν λαμπρό μέλλον μπροστά τους

Μια επιστολή της 30ης Σεπτεμβρίου 2013 που υπογράφεται από τον επικεφαλής της Goldman Sachs Λόιντ Μπλανκφέιν, κάνει λόγο για μια διακριτική επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν στην έδρα της τράπεζας στη Νέα Υόρκη η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν περιλαμβανόταν ούτε στην επίσημη ατζέντα του Μπαρόζο ούτε στα αρχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Εκτίμησα ιδιαίτερα την παραγωγική συζήτησή μας για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές» γράφει ο Λόιντ Μπλανκφέιν --ο νέος εργοδότης του Μπαρόζο.

Προτάσεις για τη χρηματοπιστωτική νομοθεσία τις οποίες επεξεργάστηκε η Goldman Sachs
Όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «αρνήθηκε κατηγορηματικά» ότι είχε ειδική σχέση με ένα οικονομικό ίδρυμα κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του στις Βρυξέλλες.

«Φυσικά διατήρησα θεσμικές επαφές -διαφανείς και καταγεγραμμένες δεόντως στα αρχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- με πολλούς πολιτικούς, εργοδοτικούς, συνδικαλιστικούς και χρηματοπιστωτικούς φορείς», δήλωσε.

Μεταξύ αυτών ήταν «οι μεγαλύτερες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά», σε μια συγκυρία «χρηματοπιστωτικής κρίσης», είπε.

Η εφημερίδα επικαλείται μεταξύ άλλων την επιστολή μιας λομπίστριας της Goldman Sachs στην οποία διατυπώνονταν προτάσεις σχετικά με τη νομοθεσία για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και μια απάντηση ενός μέλους του γραφείου του Μπαρόζο που υποσχέθηκε να τις διαβάσει «με μεγάλο ενδιαφέρον».

Ο Μπαρόζο, λομπίστας με τη σειρά του

Κατά τη διάρκεια ενδεχόμενων επισκέψεών του στις Βρυξέλλες, ο Μπαρόζο θα γίνεται στο εξής δεκτός ως λομπίστας και «όχι ως πρώην πρόεδρος» έχει ήδη προειδοποιήσει ο διάδοχός του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η πρόσληψη του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την Goldman Sachs έχει προκαλέσει κύμα αγανάκτησης στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γαλλία, όπου ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ την χαρακτήρισε «ηθικά απαράδεκτη».

απο το zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου