Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Γιατί οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν την ειρήνευση στη Συρία

ΣΥΡΙΑ:Κράτος της Μέσης Ανατολής, με έκταση 185.180 τ.χλμ.
Πληθυσμός: 22.505.000 κάτ.
Εθνοφυλετικές ομάδες: 89% Σύριοι Άραβες, 6% Κούρδοι, 2% Αρμένιοι, 3% διάφοροι άλλοι (κυρίως Τσερκέζοι και Τούρκοι).
Θρησκεία: 90% Μουσουλμάνοι (εκ των οποίων 80% Σουνίτες, 7% Αλαουίτες, 2% Δρούζοι, 1% Ισμαηλίτες), 9% Χριστιανοί (ορθόδοξοι, αρμένιοι), 1% διάφοροι άλλοι.
Γλώσσα: αραβική, κουρδική, αρμενική και οι γλώσσες των μειονοτήτων.

Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Δαμασκός (1.711.000 κ). Άλλες πόλεις είναι: Χαλέπιο (2.301.570 κάτ.), Χάμα (325.000 κάτ.), Χομς (1.500.000 κάτ.), και η Λαττάκεια (ή Λαοδίκεια 650.558 κάτ.).


Η Συρία εκτείνεται από τον ποταμό Ευφράτη μέχρι τα βόρεια όρια της Παλαιστίνης.

Του Κώστα Μπετινάκη


Ούτε συριακά, ούτε ρωσικά αεροσκάφη έπληξαν την αυτοκινητοπομπή με την ανθρωπιστική βοήθεια στον δρόμο προς τη συριακή πόλη Orum al-Kubra, κοντά στο Χαλέπι, στις
20 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.
 «Δεν υπάρχουν κρατήρες από βόμβες και το σασί των φορτηγών είναι ανέπαφο, κάτι που δεν θα συνέβαινε μετά από αεροπορικό βομβαρδισμό» είπε εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου ΆμυναςΌπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Vigor Konashenkov «μόνον οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες -που ελέγχουν την περιοχή- είχαν πληροφορίες για το δρομολόγιο κίνησης της ανθρωπιστικής αυτοκινητοπομπής της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου (Syrian Arab Red Crescent/SARC)».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε παρακολουθήσει μέρος της πορείας της αυτοκινητοπομπής, αλλά εγκατέλειψε την παρακολούθηση όταν αυτή εισήλθε σε περιοχή που ελέγχεται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες. Ο Ρώσος εκπρόσωπος είπε ακόμη πως «Ρώσοι αξιωματικοί που επεξεργάστηκαν εμπεριστατωμένα το βίντεο της καταστροφής, δεν διαπίστωσαν να έχει πληγεί η αυτοκινητοπομπή από πυρά πυροβολικού ή μαχητικών αεροσκαφών
.
«Οι ενδείξεις πείθουν ότι η αυτοκινητοπομπή πυρπολήθηκε και το παράξενο είναι πως συνέβη τη στιγμή που οι αντάρτες είχαν εξαπολύσει επίθεση μεγάλης κλίμακας στο Χαλέπι».

Την Τρίτη τα Ηνωμένα Έθνη –αντιστρέφοντας την αρχική ανακοίνωση- ανακοίνωσαν ότι «δεν είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε αν επρόκειτο για αεροπορική επιδρομή, παρά μόνο ότι η αυτοκινητοπομπή δέχτηκε επίθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής βοήθειας Jens Laerke.



Αντίθετα ο Λευκός Οίκος κατηγορούσε τη Ρωσία «ως υπεύθυνη για την αεροπορική επιδρομή».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωνε όμως, πως «η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν θα πρέπει να οδηγεί σε λανθασμένα και βιαστικά συμπεράσματα». Και πρόσθεσε ότι «οι τρομοκράτες του μετώπου Jabhat al-Nusra έπληξαν με ρουκέτες περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από το «εγκληματικό λάθος» της περασμένης εβδομάδας της πολύνεκρης αεροπορικής επιδρομής εναντίον των κυβερνητικών συριακών δυνάμεων με αποτέλεσμα την απώλεια της ζωής περισσότερων από 60 στρατιωτών και τον τραυματισμό 100 άλλων».

Επισημαίνεται πως η στάση των ΗΠΑ μόνο υποκριτική θα πρέπει θεωρηθεί, μιας και έχει απορρίψει την ρωσική πρόταση να ανταλλάξουν πληροφορίες για την ακριβή θέση των ανταρτικών δυνάμεων.

Αλλά είναι φανερό πως γίνεται προσπάθεια να ξεχαστεί «το εγκληματικό λάθος» της αεροπορικής επιδρομής από μαχητικά της συμμαχίας των προθύμων (ΗΠΑ-Βρετανίας- Αυστραλίας-Δανίας) εναντίον συριακής στρατιωτικής βάσης κοντά στην Deir Ezzor και να πέσει η ευθύνη της κατάρρευσης της ειρηνευτικής συμφωνίας Κέρι-Λαβρόφ στη ρωσική πλευρά.

Η κατάρρευση της εύθραυστης εκεχειρίας όμως γέρνει στη μεριά των συστηματικών παραβιάσεων από τους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ αντάρτες στον αποτρόπαιο πεντάχρονο πόλεμο που ξεκίνησε η Ουάσιγκτον με στόχο «τον εκδημοκρατισμό της Συρίας.



Όπως στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη…

Επισημαίνεται πως ενώ ο Σεργκέι Λαβρόφ και οι δημοσιογράφοι από τα παγκόσμια Μέσα περίμεναν επί ώρες τον Τζον Κέρι να εμφανισθεί για να υπογράψει τη συμφωνία, ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών καθυστερούσε επειδή επικοινωνούσε με την Ουάσιγκτον (σ.σ.: τον υπουργό Άμυνας Άστον Κάρτερ και το επιτελείο του ο οποίος λίγες μόνο ημέρες νωρίτερα είχε εκφράσει την αντίθεσή του με την προοπτική συμφωνίας για ειρήνευση με τη Ρωσία).

Αδιάψευστα ντοκουμέντα δείχνουν ότι τόσο το αμερικάνικο Υπουργείο Άμυνας όσο και η CIA έχουν χρηματοδοτήσει ειδικά «εκπαιδευτικά» προγράμματα εξοπλισμού και εκπαίδευσης αντικαθεστωτικών ανταρτών για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ από το Μάρτιο του 2011.

Επίσημα η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει μόνον τους «μετριοπαθείς αντάρτες», ωστόσο επανειλημμένα τα διεθνή μέσα Ενημέρωσης έχουν αποκαλύψει τις διασυνδέσεις των ΗΠΑ με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το μέτωπο al-Nusra, γνωστό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Επίσης συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Συρίας, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα ενίσχυαν όχι μόνο το αλ-Νούσρα, αλλά και τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

 Παρόλο που τόσο ο πρόεδρος Ομπάμα όσο και ο Τζον Κέρι προσπαθούν να αποσείσουν οποιαδήποτε σχέση με τους «τρομοκράτες», δεν συμβαίνει το ίδιο με τους αξιωματούχους στο αμερικάνικο Πεντάγωνο και τη CIA που υποστηρίζουν τους φανατικούς ισλαμιστές Ουαχαμπιστές.

Για να μην πάμε πίσω στις ρίζες της δημιουργίας της Αλ Κάιντα από τη CIA κατά την εποχή της «κακής» σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν.

Έτσι βλέπουμε τα υπάκουα δυτικά μέσα Ενημέρωσης σε ΗΠΑ και Ευρώπη, να αγνοούν πλέον τη σφαγή του Deir Ezzor και να έχουν εντοπίσει τις ευθύνες στην αμφισβητούμενη «ρωσική αεροπορική επιδρομή» εναντίον της ανθρωπιστικής αυτοκινητοπομπής προς εξισορρόπηση των «λαθών».

http://www.zougla.gr/kosmos/article/giati-i-ipa-den-epi8imoun-tin-irinefsi-sti-siria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου