Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Η ΔΕΘ, η Αντουανέτα και το παντεσπάνι

Η γελοιογραφία του Ηλία Μακρή (από την Καθημερινή), που σατιρίζει τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος αποκαλούσε τους φτωχούς "ξεδοντιάρηδες", ...
Της Δήμητρας Λυγούρα*

Η 81η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης άνοιξε χθες τις πύλες της. Ξεκίνησε ως ετήσια εμπορική εκθεσιακή εκδήλωση και μετεξελίχθηκε σε θεσμό της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου μας. 
 Ξεθωριασμένη κάπως ως προς την πολιτική εικόνα που παρουσιάζει, δίνει για άλλη μια φορά το
σύνθημα της έναρξης μιας νέας πολιτικής περιόδου.

Ένα χρόνο πριν, ο Πρωθυπουργός της χώρας παρουσίασε με περίσσια αυτοπεποίθηση όσα θεωρούσε πως θα επιτύχει στον χρόνο διακυβέρνησης. Κόκκινα δάνεια, αναδιάρθρωση χρέους, εργασιακές σχέσεις, ταμείο αξιοποίησης κρατικής περιουσίας. 
Ένα χρόνο μετά, χωρίς να έχει υλοποιήσει ούτε στο ελάχιστο την ατζέντα που έθεσε, δημιουργεί θεματικές της τελευταίας στιγμής για να δώσει έστω και λίγο ενδιαφέρον στην παρουσία του στην Έκθεση.

Σκέφτομαι ποια μπορεί να είναι τα πεπραγμένα που θα παρουσιάσει και ελπίζω να μην είναι μέσα σε αυτά το προσφυγικό. Θεωρώ δεδομένη την αναφορά στις «μη διαπλεκόμενες» τηλεοπτικές άδειες, λες και έγινε κάποια διαδικασία στους υποψηφίους από την οποία να προκύπτει ότι έχει κάποιος το δικαίωμα να τους χαρακτηρίσει διαπλεκόμενους ή μη. 
Τελευταία εικασία μου είναι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε προ ολίγων ημερών από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Αυτό που δεν απαιτεί ταυτότητα για την έκδοση διαβατηρίου, που «αγαπά» τους δημάρχους που δεν κατέγραψαν τα στοιχεία των υπεράριθμων υπαλλήλων των Ο.Τ.Α. και που «διασφαλίζει» την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών τούτου του κράτους εντάσσοντάς τα σε δημόσια έγγραφα.
 Στις προγραμματικές δηλώσεις από την άλλη, είμαι σχεδόν βέβαιη πως θα δούμε πάλι το ίδιο έργο, την Αντουανέτα να θέλει να μοιράσει παντεσπάνι στο λαό.

Ένα χρόνο πριν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό από μόνο του σαν γεγονός δεν έχει να πει τίποτα.
Αυτό που ίσως έχει να μας πει κάτι είναι η αποδοχή, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, πως ο νυν πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ο αυριανός πρωθυπουργός.
Ως αυριανός πρωθυπουργός λοιπόν, τα όσα πει έχουν μεγάλη βαρύτητα. Η πολιτική του πορεία έως τώρα έχει δείξει πως τίποτα δεν κατατίθεται, αν δεν είναι υλοποιήσιμο και κοστολογημένο.
Αυτή τη λογική αναζητά τη δεδομένη χρονική συγκυρία ο λαός, όπου ένα και ένα κάνουν δύο γιατί τα λιγότερα ή τα περισσότερα ούτε ανάπτυξη φέρνουν, ούτε ευημερία.

* Η κ. Λυγούρα είναι μέλος της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας

απο το  liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου