Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Συρία τις τελευταίες ώρες, καθώς οι αντάρτες, με συντονισμένη επίθεση κατάφεραν να ανατρέψουν τον Μπασάρ αλ Άσαντ και την κυβέρνησή του.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο μέχρι πρότινος δικτάτορας της χώρας και τα
μέλη της οικογένειάς του έλαβαν πολιτικό άσυλο και βρίσκονται στη Μόσχα.Αυτή πάντως δεν είναι η πρώτη και πιθανότατα ούτε η τελευταία φορά κατά την οποία αρχηγός κράτους εγκαταλείπει άρον-άρον τη χώρα του, ενώ βρίσκεται, έστω και τυπικά, στην εξουσία.
Από το 600 πΧ υπάρχουν άλλωστε αναφορές για βασιλιάδες, τυράννους και Φαραώ που έφυγαν εσπευσμένα από την Ιουδαία, πόλεις της αρχαίας Αθήνα και την Αίγυπτο.
Η λίστα με τους ηγέτες κρατών που εγκατέλειψαν τη θέση τους είναι μακρά και το Reader σας παρουσιάζει κάποιες από τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις, που «ταρακούνησαν» τον κόσμο.
Σεΐχ Χασίνα
H πέμπτη πρωθυπουργία της Σεΐχ Χασίνα στο Μπανγκλαντές ξεκίνησε στις αρχές του 2024, έπειτα από τη νίκη του κόμματός της στις γενικές εκλογές του ίδιου έτους.
Τον Ιούλιο, κατά την επίσκεψη της Χασίνα στην Κίνα, ξέσπασαν αναταραχές.
Οι διαμαρτυρίες των πολιτών έλαβαν βίαιο χαρακτήρα, με τη συμμετοχή της αστυνομίας, των ενόπλων δυνάμεων και των μελών πολιτικών κομμάτων, με αποτέλεσμα πάνω από 200 θανάτους και περισσότερους από 20.000 τραυματισμούς.
Η Χασίνα παραιτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2024, καθώς μεγάλα πλήθη διαδηλωτών περικύκλωσαν την πρωθυπουργική κατοικία. Αργότερα την ίδια μέρα, η Χασίνα κατέφυγε στην Ινδία. Μάλιστα, η ίδια δεν πρόλαβε να αφήσει επιστολή παραίτησης και δεν έδωσε καμία ομιλία για όσα συνέβησαν.
Ασράφ Γανί
Στις 15 Αυγούστου 2021, ο τότε πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασράφ Γανί έφυγε εσπευσμένα από τη χώρα με τη γυναίκα του και δύο συνεργάτες του καθώς οι Ταλιμπάν καταλάμβαναν την Καμπούλ.
Το προεδρικό παλάτι, καταλήφθηκε μετά από λίγες ώρες.
Αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Γανί κατέφυγε στην πρεσβεία των ΗΠΑ.
Την ίδια ημέρα, ο πρώτος αντιπρόεδρος Αμρουλάχ Σαλέχ δήλωσε ότι αναλάμβανε ως υπηρεσιακός πρόεδρος, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας.
Βίκτορ Γιανουκόβιτς
Στις 21 Νοεμβρίου 2013, ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς αποφάσισε να ισχυροποιήσει τους δεσμούς με τη Μόσχα και να αποχωρήσει από τη συμφωνία για την ένταξη στην ΕΕ.
Ήταν η αρχή ενός πολέμου, που ξέσπασε αργότερα και σήμερα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.
Άμεσα, άρχισαν οι ηχηρές και ιστορικές διαδηλώσεις στην Ουκρανία, όταν χιλιάδες πολίτες απαίτησαν την έναρξη διαπραγματεύσεων για να ενταχθεί η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι διαδηλώσεις πολύ γρήγορα έλαβαν τον χαρακτήρα κινήματος, μετά τον τραυματισμό φοιτητών.
Οι διαδηλωτές αρνήθηκαν να φύγουν από την πλατεία αν δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά τους για αλλαγή του Συντάγματος και παραίτηση του Γιανουκόβιτς.
Η αστυνομία κινήθηκε προς την καταστολή των διαδηλώσεων του κόσμου και οι κινητοποιήσεις μετατράπηκαν γρήγορα σε πολιτική εξέγερση.
Το Φεβρουάριο ο Γιανουκόβιτς διέταξε μια άνευ προηγουμένου δράση της αστυνομίας με σκοπό την εκκένωση της Πλατείας Ανεξαρτησίας και αποτέλεσμα στις 18 Φεβρουαρίου να σκοτωθούν 28 άτομα συμπεριλαμβανομένων και 7 αστυνομικών, ενώ 335 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στο Κίεβο.
Ο Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε την πρωτεύουσα και κατέφυγε στο Χάρκοβο, αρνούμενος να παραιτηθεί. Μάλιστα, χαρακτήρισε πραξικόπημα τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Στη συνέχεια, το Κοινοβούλιο κήρυξε τον Γιανουκόβιτς έκπτωτο και στη θέση του ανέλαβε χρέη προέδρου ο πρόεδρος της βουλής Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ.
Στις 24 Φεβρουαρίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον του Γιανουκόβιτς με την κατηγορία της μαζικής δολοφονίας πολιτών.
Ο ίδιος κατέφυγε στη ρωσική πόλη Ροστόφ.
Έβο Μοράλες
Ο εμβληματικός Έβο Μοράλες που διετέλεσε Πρόεδρος της Βολιβίας από το 2006 έως και το 2019.
Κατά τη θητεία του εφάρμοσε αριστερές πολιτικές, μείωσε τη φτώχεια και εναντιώθηκε στην επιρροή των ΗΠΑ και των πολυεθνικών.
Επιπλέον, θεωρείται ο πρώτος πρόεδρος χώρας που προήλθε από τους πληθυσμούς ιθαγενών της Αμερικής.
Μετά τη διενέργεια των προεδρικών εκλογών του 2019, το αποτέλεσμα των οποίων αμφισβητήθηκε, ο Μοράλες παραιτήθηκε ύστερα από απαίτηση του στρατού, της αστυνομίας και δεξιών «ακτιβιστών», και διέφυγε, αφού εξασφάλισε πολιτικό άσυλο, πρώτα στο Μεξικό και εν συνεχεία στην Αργεντινή.
Μία μέρα μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου, Λουίς Άρσε, στις 9 Νοεμβρίου 2020, ο Μοράλες επέστρεψε στη Βολιβία μετά από παραμονή έντεκα μηνών στο εξωτερικό.
Ιντί Αμίν Νταντά
Ο Ιντί Αμίν Νταντά ήταν δικτάτορας στην Ουγκάντα από το 1971 έως το 1979 και οι πρακτικές του είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει γνωστός παγκοσμίως ως ο «χασάπης» της αφρικανικής χώρας.
Τον Οκτώβριο του 1978 και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη σοβαρή οικονομική κρίση, που καταδίκασε σε λιμοκτονία τον λαό της Ουγκάντα, ο Αμίν διέταξε εισβολή στην Τανζανία.
Η στρατιωτική επιχείρηση απέτυχε και αυτή ήταν η αρχή του τέλους για τον αιμοσταγή Ιντί Αμίν Νταντά.
Ο δικτάτορας αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα τον Απρίλιο του 1979.
Φυγαδεύτηκε αρχικά στη Λιβύη και στη συνέχεια βρέθηκε στη Σαουδική Αραβία, αλλά τελικά κατέληξε στο Μπαχρέιν.
Το 2003 νοσηλεύτηκε στην Τζέντα με υψηλή πίεση και νεφρική ανεπάρκεια. Ήταν σε κωματώδη κατάσταση για τρεις μήνες και άφησε την τελευταία του πνοή στις 16 Αυγούστου 2003.
Γκοταμπάγια Ραγιαπάκσα
Τον Ιούλιο του 2022, η κυβέρνηση του τότε προέδρου της Σρι Λάνκα, Γκοταμπάγια Ραγιαπάκσα, αντιμετώπισε έντονη δημόσια αναταραχή μετά από μια θητεία που χαρακτηρίστηκε από σοβαρή οικονομική κρίση.
Οι διαδηλωτές εισέβαλαν στην κατοικία του Ραγιαπάκσα και αυτός διέφυγε στις Μαλδίβες.
Μετά από μερικές μέρες στο σύμπλεγμα των εξωτικών νησιών, προσγειώθηκε στη Σιγκαπούρη όπου παρέμεινε για ένα μήνα, πριν πετάξει για την Ταϊλάνδη, όπου φιλοξενήθηκε για μερικές εβδομάδες.
Ο Ραγιαπάκσα πάντως επέστρεψε στη Σρι Λάνκα τον Σεπτέμβριο του 2022.
Ένα δικαστήριο της Σρι Λάνκα τον έκρινε ένοχο για οικονομική κακοδιαχείριση τον Νοέμβριο του 2023. Οι κυρώσεις ήταν μόνο οικονομικές. Ο ίδιος παραμένει εμπλεκόμενος σε άλλες νομικές υποθέσεις.
Γινγκλούκ Σιναουάτρα
Η Γινγκλούκ Σιναουάτρα ήταν πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης από το 2011 έως το 2014.
Το 2013 η κυβέρνησή της κατηγορήθηκε για κακή διαχείριση κεφαλαίων και κρίθηκε ένοχη για κατάχρηση εξουσίας το 2014.
Η αποχώρηση της Σιναουάτρα ήρθε μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα και η ίδια κατέφυγε στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αργότερα, πάντως, ένα δικαστήριο της Ταϊλάνδης την απάλλαξε από τις κατηγορίες, αλλά η ίδια συνεχίζει να ζει εξόριστη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου