Γράφει ο Χρήστος Μαρτζούκος
Ο αριθμός των πτωχεύσεων εταιρειών συνεχώς, κάτι που είναι ανησυχητικό για το επιχειρηματικό περιβάλλον. Όμως, μια πιο προσεκτική ανάλυση των δεδομένων δείχνει πόσο σοβαρή είναι πραγματικά η οικονομία στην Γερμανία.
Η οικονομία βρίσκεται σε κρίση, η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις και η
διάθεση για τη Γερμανία ως επιχειρηματική τοποθεσία δεν ήταν ποτέ πιο αβέβαιη. Ο αυξανόμενος αριθμός πτωχεύσεων προκαλεί συνεχώς νέο πανικό, με τον όρο «κύμα χρεοκοπίας» να χρησιμοποιείται συχνά. Στην τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Halle, οι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για μια «τέλεια καταιγίδα», καθώς καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός πτωχεύσεων του Οκτώβρου των τελευταίων 20 ετών.Φαίνεται λοιπόν πως τα δεδομένα από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία παρουσιάζουν μια αρκετά δραματική εικόνα. Στον Οκτώβριο του 2023, καταγράφηκε αύξηση 23% στις αιτήσεις τακτικής αφερεγγυότητας σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ από τον Ιούνιο του 2023, οι ρυθμοί αύξησης είναι σχεδόν διψήφιοι σε σχεδόν κάθε μήνα. Συνολικά, το 2023 καταγράφηκαν 17.800 πτωχεύσεις και το Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (DIHK) οι προβλέψεις για 2024 εκτιμάτε θα υπερβούν τις 20.000.
Ωστόσο, όταν εξετάζουμε τα δεδομένα σε ιστορικό πλαίσιο, η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι εντελώς πρωτοφανής. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, η οποία ανέστειλε προσωρινά την υποχρέωση υποβολής αιτήσεων αφερεγγυότητας, οι πτωχεύσεις μειώθηκαν δραματικά, γεγονός που οδήγησε σε μια «αναβολή» ορισμένων πτωχεύσεων.
Επομένως, το χαρακτηριστικό «κύμα» των χρεοκοπιών μπορεί να είναι παραπλανητικό. Ο Christoph Niering, πρόεδρος της ένωσης διαχειριστών αφερεγγυότητας VID, θεωρεί ότι δεν πρόκειται για πραγματικό κύμα, αλλά για μια «αντιληπτή αύξηση» των πτωχεύσεων, η οποία είναι σημαντική μεν, αλλά όχι ειδική ή καταστροφική. Η πτώχευση ενός μεγάλου ομίλου είναι βέβαια πιο σημαντική από την κατάρρευση μιας μικρής επιχείρησης, κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν αξιολογούμε την τρέχουσα κατάσταση .
Το ποια είναι η πραγματική επίπτωση των πτωχεύσεων στην οικονομία εξαρτάται επίσης από τη φύση των επηρεαζόμενων εταιρειών. Οι μεγάλες εταιρείες, όπως για παράδειγμα η Karstadt, έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο από τις μικρές επιχειρήσεις με περιορισμένο προσωπικό.
Η εταιρεία συμβούλων αναδιάρθρωσης Falkensteg, η οποία παρακολουθεί τα δεδομένα αφερεγγυότητας, αναφέρει ότι ο αριθμός των μεγάλων πτωχεύσεων παραμένει σε υψηλότερο επίπεδο. Για το τρίτο τρίμηνο του 2023, 45 εταιρείες με πωλήσεις άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ υπέβαλαν αίτηση αφερεγγυότητας. Αν και είναι τρεις λιγότερες από την αντίστοιχη περίοδο του 2022, είναι σημαντικά περισσότερες από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, ο οποίος κυμαινόταν γύρω από τις 35 μεγάλες πτωχεύσεις ανά τρίμηνο.
Είτε ονομάζεται «κύμα» είτε όχι, σαφώς υπάρχουν επικίνδυνες τάσεις στην αγορά, οι οποίες πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά για να εκτιμηθεί η επίδρασή τους στην αγορά.
geopolitico.gr
Χρήστος Μουρτζούκος
Γεννήθηκε στη Φλώρινα το 1984, όπου τελείωσε το λύκειο. Συνέχισε τις σπουδές του Θεσσαλονίκη στον τομέα της Πληροφορικής και των Δικτύων και ασχολήθηκε παράλληλα με τον κλασικό αθλητισμό. Αργότερα εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, πέρασε από πολλά στάδια στην Ελλάδα, ασχολούμενος με τα κοινά και τα πολιτιστικά, ωστόσο μεγάλος έρωτας και μικρόβιο φυσικά πάντα παραμένει ο στίβος και η ενασχόλησή του με τα διοικητικά αυτού. Πλέον είναι για πάνω από μία δεκαετία κάτοικος του εξωτερικού, καθώς ζει και εργάζεται στην Γερμανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου