Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Τι είναι ο «πληθωρισμός απληστίας» και πώς επηρεάζει τις αγορές;

Πώς εξηγείται η αυξήση των τιμών

Έχεις ακούσει για τον όρο «πληθωρισμός απληστίας»;Πρόκειται για την αύξηση των τιμών αγαθών και υπηρεσιών χωρίς κάποιον πραγματικό λόγο, όπως η αύξηση του κόστους παραγωγής. Με άλλα λόγια, οι πωλητές ανεβάζουν τις τιμές χωρίς να υπάρχει δικαιολογημένη αιτία, επιδιώκοντας απλώς μεγαλύτερα κέρδη. Αυτός ο νέος οικονομικός όρος, γνωστός και ως “greedflation” στα αγγλικά, από τις λέξεις greed (απληστία) και inflation (πληθωρισμός), εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια.

Γιατί αυξάνονται οι τιμές χωρίς λόγο;

Η βασική αιτία πίσω από αυτή την άνοδο τιμών είναι η επιθυμία των πωλητών να αυξήσουν τα κέρδη τους, όπως αποκαλύπτει και η ίδια η λέξη «απληστία». Ο όρος «πληθωρισμός απληστίας» εμφανίστηκε στο τέλος του 2022, όταν οι κοινωνίες άρχισαν να ανακάμπτουν από την κρίση του COVID-19. Εκείνη την περίοδο, υπήρξαν ταυτόχρονα δύο εξελίξεις: από τη μία πλευρά, η έλλειψη πρώτων υλών οδήγησε σε αύξηση του κόστους παραγωγής για κάποια προϊόντα, και από την άλλη, η αυξημένη ζήτηση λόγω της ανάκαμψης της οικονομίας οδήγησε σε άνοδο των τιμών. Ωστόσο, αυτό που συνέβη στη συνέχεια ήταν ότι πολλοί πωλητές εκμεταλλεύτηκαν την ευρύτερη αυτή αύξηση και ανέβασαν τις τιμές των προϊόντων τους, ακόμη και αν δεν είχε αυξηθεί το κόστος παραγωγής τους.

Πώς επηρεάστηκε ο πληθωρισμός;


Μετά το τέλος του 2022, ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε σε επίπεδα που είχαμε να δούμε δεκαετίες. Σε πολλές δυτικές οικονομίες, έφτασε κοντά στο 10%, κάτι που δεν είχε συμβεί από τη δεκαετία του 1970. Για να καταλάβει κανείς τη σημασία αυτής της αύξησης, αρκεί να σκεφτεί ότι κάποιος που έχει ζήσει τέτοιου ύψους πληθωρισμό στο παρελθόν, πρέπει σήμερα να είναι πάνω από 50 ετών.

Έγινε κάτι για να μειωθεί ο πληθωρισμός;

Η ξαφνική αύξηση των τιμών προκάλεσε ανησυχία στις κυβερνήσεις και τους καταναλωτές. Οι κυβερνήσεις, μέσω της δημοσιονομικής τους πολιτικής, προσπάθησαν να παρέμβουν και να περιορίσουν τις αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών. Παράλληλα, οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια με στόχο να μειώσουν τη ζήτηση. Αυτές οι ενέργειες είχαν όντως αποτέλεσμα: μέσα σε δύο χρόνια, ο πληθωρισμός έπεσε από το 10% στο 3%. Παρόλα αυτά, οι προσπάθειες για περαιτέρω μείωση συνεχίζονται, με στόχο έναν μακροχρόνιο πληθωρισμό γύρω στο 2%. Ωστόσο, ο πληθωρισμός απληστίας παραμένει και συνεχίζει να δυσκολεύει την καθημερινότητα των καταναλωτών και ιδιαίτερα των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου