Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Η Credit Suisse και το πείραμα

Όπως διαπιστώσατε, πυκνό σε γεγονότα  σε Σαββατοκύριακο, η υπόθεση της Credit Suisse δεν ήταν τελικά και τόσο απλή  όσο πίστευαν κάποιοι.

Το θρίλερ κράτησε πολλές ώρες και τελικά η UBS εξαγοράζει την  Credit Suisse για 3,25 δισ. δολάρια ενώ και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ρίχνει 100 δισ. δολάρια για να στηρίξει τον άλλοτε τραπεζικό γίγαντα. Oμως από τη διάσωση δεν ήταν εντελώς αναίμακτη, καθώς τα

σπασμένα θα τα πληρώσουν  οι ομολογιούχοι της Τράπεζας οι οποίοι είχαν ομόλογα τύπου AT1 (Additional Tier 1 bonds), συνολικής αξίας περίπου 16 δισ. ευρώ . Όπως ανακοινώθηκε η αξία των ομολόγων αυτών μηδενίζεται, εξέλιξη η οποία προοιωνίζεται  μεγάλο δικαστικό αγώνα.   

Μετά από αυτές τις εξελίξεις νομίζω ότι η σημερινή ημέρα για τις παγκόσμιες αγορές (και ειδικά για τις τράπεζες) θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. 

Οι πιο αισιόδοξοι κάνουν λόγο θετικά πρόσημο  στις αγορές…

Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις από παράγοντες της αγοράς, νομίζω ότι  το ερώτημα του αν και πόσο επηρεαστεί   από τις εξελίξεις το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, μοιάζει ολοένα και περισσότερο με το  περίφημο πείραμα της κβαντομηχανικής.

Σύμφωνα με αυτό εάν μια γάτα είναι σφραγισμένη σε ένα κουτί,  το οποίο περιέχει εντός του  και  μια θανατηφόρα ουσία, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε κατά πόσο είναι ακόμη ζωντανή, παρά μέχρι να ανοίξουμε το κουτί.

Στο μεταξύ, η γάτα μπορεί να είναι ταυτόχρονα ζωντανή και νεκρή .

Κάπως έτσι είναι η κατάσταση με τις τράπεζες σήμερα.

Δεν μπορεί να είμαστε βέβαιοι ότι όλα τα περιστατικά που έχουν συμβεί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι μεμονωμένα ή αν όλο αυτά οδηγούν σε μία νέα κρίση ως εκείνη του 2008.

Για την ώρα  είναι και τα δύο.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι όσον αφορά την Credit Suisse κάποιοι μεγάλοι πελάτες δεν αιφνιδιάστηκαν διότι όπως μαθαίνω είχαν σπεύσει από το καλοκαίρι να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

mononews.gr/oikonomia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου