Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Τραπεζικά προβλήματα στον ορίζοντα;

Πολ Κρεγκ Ρόμπερτς

Η χρεοκοπία της Silicon Valley Bank (16η μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ) την περασμένη Παρασκευή προέκυψε από τους καταθέτες που απέσυραν τα κεφάλαιά τους ως απάντηση στη μείωση της αξίας των χαρτοφυλακίων ομολόγων της τράπεζας που προκλήθηκε από τις απερίσκεπτες αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve. 

Η απερίσκεπτη πολιτική που εφαρμόζει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θεραπεύει τον πληθωρισμό προκαλώντας μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων, χρεοκοπημένες τράπεζες και ανεργία. 
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και οι νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι εξακολουθούν να είναι κολλημένοι στη φθαρμένη σκέψη του κεϋνσιανισμού του 20ού αιώνα.

Χθες οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές κατέσχεσαν την Τράπεζα Υπογραφής της Νέας Υόρκης, η οποία κατακλύστηκε από αναλήψεις καταθέσεων. 
Οι αποτυχίες των τραπεζών, με προβλήματα που αναφέρθηκαν να πλήττουν τη Republic Bank (14η μεγαλύτερη στις ΗΠΑ) και αναφέρει ότι πολλοί καταθέτες της Wells Fargo αντιμετώπισαν μηδενικά υπόλοιπα λόγω δυσλειτουργίας της ψηφιακής επανάστασης, άφησαν όσους είχαν την τύχη να έχουν τραπεζικά υπόλοιπα ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο να πανικοβληθούν για την ασφάλεια των δικών τους τραπεζικών καταθέσεων. 

Το ερώτημα είναι αν οι πανικόβλητοι καταθέτες σπεύδουν να αποσύρουν τα χρήματά τους σήμερα (Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023). 
Ελπίζοντας να αποφευχθεί αυτό, η Federal Reserve ανακοίνωσε χθες την Κυριακή ότι θα παρέχει στις τράπεζες μετρητά για να ανταποκριθούν στις αναλήψεις. Το ομοσπονδιακό αποθεματικό ανακοίνωσε ότι όλοι οι καταθέτες στις τράπεζες Silicon Valley και Signature, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με καταθέσεις πάνω από το ασφαλισμένο ποσό, θα προστατεύονται. https://www.federalreserve.gov/newsevents/pressreleases/monetary20230312a.htm

Με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να στηρίζει το τραπεζικό σύστημα όπως υποτίθεται ότι έκανε (και απέτυχε να κάνει κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης), τα προβλήματα των τραπεζών και ο πανικός που προκαλούν ελπίζουμε ότι θα περιοριστούν.

 Τους τελευταίους 14 μήνες, τα τραπεζικά αποθέματα έχουν μειωθεί κατά 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια. https://www.nasdaq.com/articles/analysis-declining-u.s.-bank-reserves-add-wrinkle-to-contentious-debt-ceiling-issue Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες έχουν έλλειψη μετρητών για να καλύψουν τις αναλήψεις και θα πρέπει να πουλήσουν χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία για να ανταποκριθούν στις αναλήψεις. 
Οι πωλήσεις αυτές θα συμπίεζαν τις τιμές των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και θα έβλαπταν τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Φυσικά, όπως και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρηματοπιστωτικής κρίσης, κυβερνητικά και οικονομικά στελέχη θα κάνουν καθησυχαστικές δηλώσεις, όπως αυτή που έκανε η υπουργός Οικονομικών Γέλεν την περασμένη Παρασκευή, όταν διαβεβαίωσε το κοινό ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι ανθεκτικό και καλά κεφαλαιοποιημένο.

Είναι όμως; Οι πέντε τράπεζες που χαρακτηρίζονται «πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν» έχουν 188 τρισεκατομμύρια δολάρια σε παράγωγα. https://www.usbanklocations.com/bank-rank/derivatives.html Το βάναυσο γεγονός είναι ότι 5 αμερικανικές τράπεζες έχουν έκθεση σε κίνδυνο που είναι διπλάσια από το μέγεθος του ΑΕΠ ολόκληρου του κόσμου. https://fred.stlouisfed.org/series/NYGDPMKTPCDWLD Είναι ακατανόητο το γεγονός ότι 5 αμερικανικές τράπεζες έχουν επαρκές κεφάλαιο για να υποστηρίξουν παράγωγα στοιχήματα που είναι διπλάσια από το μέγεθος του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Οφείλουμε τη χρηματοπιστωτική κρίση νωρίτερα αυτόν τον αιώνα, και θα χρωστάμε την επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση, στην απερίσκεπτη κατάργηση του νόμου Glass-Steagall. Αυτή η νομοθεσία ψηφίστηκε το 1933 για την αντιμετώπιση της κρίσης εκείνης της εποχής.
 Ο νόμος το έκανε διαχωρίζοντας την εμπορική από την επενδυτική τραπεζική.
 Αυτό εμπόδισε τις εμπορικές τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τις καταθέσεις για κερδοσκοπικούς σκοπούς.
 Ο νόμος απέτρεψε τη χρηματοπιστωτική κρίση για 66 χρόνια έως ότου καταργήθηκε το 1999 κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Κλίντον.
 Ο Άλαν Γκρίνσπαν, ο πρόεδρος της Federal Reserve εκείνη την εποχή, υποστήριξε ότι οι αγορές αυτορυθμίζονταν και δεν χρειάζονταν τη βοήθεια της Ουάσιγκτον. 
Αυτό ταίριαζε στις μεγάλες τράπεζες πρόστιμο. 
Μπορείτε να μάθετε για τις συνέπειες από τα βιβλία του Michael Lewis. 
Εν ολίγοις, μερικές εταιρείες της Wall Street χρεοκόπησαν μαζί με τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες. 
Οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες προστατεύθηκαν από την Ποσοτική Χαλάρωση, οδηγώντας έτσι σε εκρηκτική ανάπτυξη του ισολογισμού της Federal Reserve, διογκωμένες αξίες των χρηματοπιστωτικών μέσων και την τρέχουσα πιθανότητα μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Το Κογκρέσο και οι οικονομολόγοι δεν θα παραδέχονταν το λάθος τους στην κατάργηση του εξαιρετικά επιτυχημένου νόμου Glass-Steagall, αλλά η δημόσια δυσαρέσκεια για τις διασώσεις μεγάλων τραπεζών έκανε το Κογκρέσο να προσποιηθεί ότι διόρθωσε την κατάσταση. Το Κογκρέσο «διόρθωσε» το πρόβλημα που είχε δημιουργήσει νομοθετώντας τη δυνατότητα της τράπεζάς σας να κατάσχει τις καταθέσεις σας για να αποτρέψει την αποτυχία της. 
Ο νόμος ονομάστηκε παραπλανητικά νόμος Dodd-Frank Για τη Μεταρρύθμιση της Wall Street και την Προστασία των Καταναλωτών του 2010. Ισχυρίστηκε ότι «προστατεύει τον Αμερικανό φορολογούμενο τερματίζοντας τις διασώσεις», αλλά το έκανε διασώζοντας τις τράπεζες με τα χρήματα των καταθετών αντί για ομοσπονδιακά φορολογικά έσοδα. 
Λέγεται ότι ήταν «εγγύηση» αντί για «διάσωση». Η Έλεν Μπράουν το εξηγεί εδώ: https://www.unz.com/article/what-will-happen-when-banks-go-bust-bank-runs-bail-ins-and-systemic-risk/

Δεν υπήρχε βάσιμος λόγος για την ανατροπή του Glass-Steagall. Αυτό συνέβη επειδή η δημόσια πολιτική έπαψε να είναι προς το δημόσιο συμφέρον, αντί να εξυπηρετεί ιδιωτικές ατζέντες. 
Οι εμπορικές τράπεζες ήθελαν να συμμετάσχουν στα κερδοσκοπικά εγχειρήματα όπως οι επενδυτικές τράπεζες και να απολαύσουν τα ίδια υψηλά κέρδη. 
Αντί να χρησιμοποιούν τα δικά τους χρήματα, ήθελαν πρόσβαση στα χρήματα των καταθετών τους.
 Οι ιδεολόγοι της ελεύθερης αγοράς που υπηρετούσαν την ιδεολογία της ελεύθερης αγοράς παρείχαν τη δικαιολογία. Όμως, όπως επαναφέραμε λίγα χρόνια αργότερα, οι αγορές δεν αυτορυθμίζονται. 
Έτσι, η επακόλουθη στρέβλωση της οικονομίας από μια δεκαετία Ποσοτικής Χαλάρωσης, οι συνέπειες της οποίας δεν έχουν τελειώσει.

Τι μπορεί να γίνει; Κατάργηση Dodd-Frank Δευτέρα πρωί. Είναι η πιο ανόητη νομοθεσία μετά την Ποτοαπαγόρευση. 
Προστατεύει τις τράπεζες και τον γενικό φορολογούμενο εις βάρος των καταθετών, ενθαρρύνοντας έτσι τις μαζικές αναλήψεις από τις τράπεζες. 
Χρειάστηκε ένα εντελώς ανόητο Κογκρέσο για να περάσει μια τέτοια καταστροφική νομοθεσία.

Επίσης, οδηγήστε στο σπίτι το μήνυμα ότι όλες οι καταθέσεις προστατεύονται. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι μεταξύ των καταθέσεων που είναι πολύ μεγάλες για να ασφαλιστούν είναι χρήματα για μισθοδοσίες μεγάλων επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια, άρχισε να εργάζεται με νομοθεσία που απαιτεί από τις τράπεζες να αναδιαρθρώσουν τις δραστηριότητες των επενδυτικών τραπεζών τους και να τις διαχωρίσουν σε διαφορετική οντότητα από την τραπεζική που βασίζεται σε καταθέσεις με καταθέσεις απομονωμένες από την επενδυτική τραπεζική.

Το αποτέλεσμα θα ήταν η αποκατάσταση της Glass-Steagall.

Είναι πιθανό να λειτουργούν πιο σκοτεινές δυνάμεις.
 Οι πέντε μεγάλες τράπεζες, γνωρίζοντας ότι προστατεύονται από τη Fed, θεωρούν τις πτωχεύσεις τραπεζών ως ευκαιρίες εξαγοράς περιουσιακών στοιχείων για πένες στο δολάριο. 
Οι τρεις τράπεζες της Νέας Υόρκης, που ελέγχουν τη Fed της Νέας Υόρκης, τον λειτουργικό βραχίονα της Federal Reserve, μπορεί να έχουν ακόμη και τα άπληστα μάτια τους στην Bank of America και τη Wells Fargo.



Ένα διαφαινόμενο τσουνάμι παραγώγων;

Τα υπάρχοντα τρισεκατομμύρια δολάρια παραγώγων στοιχημάτων έγιναν όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλότερα. Όταν επαναρυθμιστούν αυτά τα συμβόλαια, θα είναι με υψηλότερα επιτόκια, οπότε η αξία των στοιχημάτων θα επηρεαστεί αρνητικά. Η Έλεν Μπράουν εξηγεί τι μπορεί να είναι ένα Παράγωγο Τσουνάμι. https://scheerpost.com/2023/03/12/ellen-brown-the-looming-quadrillion-dollar-derivatives-tsunami/?utm_source=substack&utm_medium=email

Κάποιος εξακολουθεί να διαβάζει στα χρηματοπιστωτικά μέσα ενημέρωσης ότι οι τράπεζες χρηματοδοτούν επιχειρήσεις και νέες επενδύσεις, αλλά δεν το κάνουν. 
Οι τράπεζες χρηματοδοτούν αγορές υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων και κερδοσκοπικά παράγωγα στοιχήματα που παράγουν κέρδη για τις επενδυτικές τράπεζες, αλλά τίποτα πραγματικό για την οικονομία.
 Πράγματι, τα παράγωγα έχουν γίνει ακραίοι κίνδυνοι χωρίς παραγωγικό σκοπό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου