Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Οι θεωρίες συνωμοσίας γίνονται γεγονότα συνωμοσίας

(Παγκόσμια Έρευνα, 14 Μαρτίου 2023)


Στην αρχή αργά αλλά τις τελευταίες εβδομάδες με φαινομενικά επιταχυνόμενους ρυθμούς, εμφανίστηκαν δύο τάσεις. Από τη μία πλευρά, πολλοί από τους βασικούς ισχυρισμούς πίσω από τα lockdown, τις μάσκες και τα εμβόλια καταρρέουν και το κυρίαρχο αφήγημα έχει υποχωρήσει και στα τρία μέτωπα. Υπάρχει όμως ακόμη πολύς δρόμος, όπως δείχνει η κατηγορηματική άρνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αφήσει τον Νόβακ Τζόκοβιτς να παίξει στο Indian Wells.

Από την άλλη, τα εκρηκτικά αρχεία lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν διαλύσει το επίσημο αφήγημα. Εμείς οι σκεπτικιστές είχαμε δίκιο στις σκοτεινές υποψίες μας για τα κίνητρα, την

επιστημονική βάση και τα στοιχεία πίσω από τις κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά ακόμη και εμείς δεν αντιληφθήκαμε πλήρως πόσο φειδωλοί, κακοί και εντελώς περιφρονητικοί για τους πολίτες τους ήταν μερικοί από τους μπάσταρδους που ήταν υπεύθυνοι για την υγεία, τη ζωή, τα μέσα διαβίωσης και το μέλλον των παιδιών μας. «Η κόλαση είναι άδεια, και όλοι οι διάβολοι είναι εδώ» (ΣαίξπηρΗ Τρικυμία) πράγματι. Θα πρέπει να χτίσουν έναν νέο κύκλο κόλασης για να φιλοξενήσουν όλους τους δράστες του κακού που αφήνονται ελεύθεροι στον κόσμο από το 2020.

Ένα λάθος είναι όταν χύνετε καφέ ή παίρνετε λάθος ράμπα εξόδου από την εθνική οδό. Το lockdown ήταν μια πολιτική που πιέστηκε σκληρά από πολιτικούς και αρχηγούς υγείας ακόμη και ενάντια στην επιστημονική διαφωνία και την ουσιαστική δημόσια αντίθεση, χρησιμοποιώντας εργαλεία από κάθε εγχειρίδιο παραπληροφόρησης και ψεύδους των τυράννων, ενώ επιτέθηκε και λογοκρίνει την αλήθεια. Το βάθος της δημόσιας αντιπολίτευσης δεν αναγνωρίστηκε επειδή τα φοβισμένα μέσα ενημέρωσης συνωμότησαν για να μην αναφέρουν τις διαμαρτυρίες.

Τα πραγματικά λάθη ήταν λίγα και συγχωρούνται. Οι περισσότερες ήταν σκόπιμες διαστρεβλώσεις της πραγματικότητας, απροκάλυπτα ψεύδη και μια συστηματική εκστρατεία για την τρομοκράτηση των ανθρώπων σε συμμόρφωση με αυθαίρετες εντολές διανθισμένες με προσπάθειες διασυρμού, φίμωσης και ακύρωσης όλων των επικριτών χρησιμοποιώντας τις πλήρεις εξουσίες του κράτους για να συν-επιλέξουν, να δωροδοκήσουν και να εκφοβίσουν. Όλα αυτά επιδιώκοντας την πιο εξωφρενική παραφροσύνη δημόσιας πολιτικής της σύγχρονης εποχής, επειδή αγνόησε τους υπάρχοντες κανόνες του πανδημικού σχεδιασμού σε τυφλό πανικό ακριβώς όταν η ηρεμία ήταν πιο απαραίτητη. Το να αποκαλείς το lockdown λάθος είναι σαν να ευτελίζεις το σοκ στην κοινωνία.

Πριν φτάσουμε σε αυτό, μερικές προκαταρκτικές παρατηρήσεις για να συνοψίσουμε πού βρισκόμαστε.

Τι είναι τώρα γνωστό και γενικά αλλά όχι καθολικά αποδεκτό

Ο Covid είναι πλέον ενδημικός. Θα κυκλοφορήσει σε όλο τον κόσμο και θα συνεχίσει να επιστρέφει με μεταλλαγμένες παραλλαγές. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί ή / και εμβολιαστεί μπορούν να προσβληθούν και να το μεταδώσουν. Κατά συνέπεια, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να μάθουμε να ζούμε με αυτό. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να διασφαλίσουμε ότι θα αντληθούν τα σωστά μαθήματα πολιτικής, ώστε ποτέ ξανά, ούτε για έναν νέο κορωνοϊό ούτε για οποιαδήποτε άλλη μολυσματική ασθένεια, να ακολουθήσουμε τον δρόμο της παραφροσύνης της δημόσιας πολιτικής για να κλείσουμε μια ολόκληρη πόλη ή χώρα με την ανακάλυψη 1-10 κρουσμάτων και να φέρουμε όλα τα κοινωνικά, η πολιτιστική και οικονομική δραστηριότητα σταματάει – ή δίνει απόλυτη δύναμη και έλεγχο στους κοινωνιοπαθείς και τους ψυχοπαθείς.

Εν τω μεταξύ, αυτό που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι πόσες υποψίες που εκφράστηκαν από σκεπτικιστές από τις αρχές του 2020 και μετά και χλευάστηκαν ως θεωρίες συνωμοσίας έχουν μετατραπεί σε εύλογους ισχυρισμούς και αποδεκτά γεγονότα:

  1. Ο ιός μπορεί να προέρχεται από το εργαστήριο του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν.
  2. Η μοντελοποίηση του Covid ήταν απειλητική και έντυσε τις ακραίες τιμές ως λογικά σενάρια περιπτώσεων.
  3. Τα lockdown δεν λειτουργούν.
  4. Τα lockdown σκοτώνουν με στρεβλές συνέπειες και προκαλούν άλλες επιζήμιες βλάβες, συμπεριλαμβανομένων διακοπών σε κρίσιμες εκστρατείες ανοσοποίησης παιδιών που σώζουν ζωές στις αναπτυσσόμενες χώρες.
  5. Το κλείσιμο των σχολείων είναι ιδιαίτερα κακή πολιτική. Δεν περιόρισαν τη μετάδοση, αλλά προκάλεσαν μακροχρόνια βλάβη στην εκπαίδευση, την ανάπτυξη και τη συναισθηματική ευημερία των παιδιών.
  6. Οι μάσκες είναι αναποτελεσματικές. Δεν σταματούν ούτε τη μόλυνση ούτε τη μετάδοση.
  7. Η μόλυνση προσδίδει φυσική ανοσία τουλάχιστον εξίσου αποτελεσματική με τον εμβολιασμό.
  8. Τα εμβόλια Covid δεν σταματούν τη μόλυνση, τη νοσηλεία ή ακόμα και τον θάνατο.
  9. Τα εμβόλια Covid δεν σταματούν τη μετάδοση.
  10. Η ασφάλεια των εμβολίων που χρησιμοποιούν νέα τεχνολογία δεν είχε οριστικά τεκμηριωθεί, ούτε βραχυπρόθεσμα ούτε μακροπρόθεσμα.
  11. Οι βλάβες από τα εμβόλια είναι πραγματικές και ουσιαστικές, αλλά τα σήματα ασφαλείας έχουν απορριφθεί με συνοπτικές διαδικασίες και έχουν αγνοηθεί.
  12. Τα εμβόλια mRNA δεν περιορίζονται στο σκέλος αλλά εξαπλώνονται γρήγορα σε άλλα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των αναπαραγωγικών οργάνων, με δυνητικά δυσμενείς συνέπειες για τη γονιμότητα και τις γεννήσεις.
  13. Η εξίσωση βλάβης-οφέλους των εμβολίων είναι, όπως και το ίδιο το φορτίο της νόσου, έντονα διαφοροποιημένη ως προς την ηλικία. Οι υγιείς νέοι δεν χρειάζονταν ούτε αρχικές ούτε αναμνηστικές δόσεις.
  14. Οι εντολές εμβολιασμού δεν αυξάνουν την πρόσληψη εμβολίων.
  15. Οι εντολές εμβολίων μπορούν να τροφοδοτήσουν τη διστακτικότητα μεταξύ των εμβολίων.
  16. Η καταστολή των σκεπτικιστικών και διαφωνούντων φωνών θα μειώσει την εμπιστοσύνη στους αξιωματούχους της δημόσιας υγείας, τους εμπειρογνώμονες και τους θεσμούς, και ενδεχομένως και στους επιστήμονες γενικότερα·
  17. Οι εκτιμήσεις για τη «Μακρά Covid» διογκώθηκαν (εκτίμηση του CDC για το 20% των λοιμώξεων Covid έναντι της εκτίμησης της βρετανικής μελέτης για το 3%), χρησιμοποιώντας γενικευμένα, μη ειδικά συμπτώματα όπως ήπια κόπωση και αδυναμία.
  18. Οι παρεμβάσεις της πολιτικής για την υγεία περιλαμβάνουν συμβιβασμούς πολιτικής όπως και όλες οι άλλες επιλογές πολιτικής. Συνεπώς, η ανάλυση κόστους-οφέλους αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση και όχι προαιρετική πρόσθετη μέθοδο.

Τα αρχεία κλειδώματος

Τα τελευταία τρία χρόνια χάθηκαν ζωές εκατομμυρίων με δεκάδες εκατομμύρια ακόμη να υπολογίζονται τα επόμενα χρόνια, πολιτισμένους τρόπους ζωής να καταστρέφονται, προηγουμένως απαραβίαστες ελευθερίες να τεμαχίζονται, πολιτικές ελευθερίες να μετατρέπονται σε προνόμια που θα χορηγούνται με την ιδιοτροπία των γραφειοκρατών, τους αξιωματικούς επιβολής του νόμου να διαφθείρονται σε κακοποιούς του δρόμου που κακοποιούν τους ίδιους τους ανθρώπους που έχουν ορκιστεί να υπηρετούν και να προστατεύουν, επιχειρήσεις καταστράφηκαν, οικονομίες ναυάγησαν, παραβιάστηκε η σωματική ακεραιότητα.

Τα Αρχεία Lockdown, ένας θησαυρός περισσότερων από 100.000 μηνυμάτων WhatsApp σε πραγματικό χρόνο μεταξύ όλων των κύριων υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τον Covid στην Αγγλία, ενώ ο Matt Hancock ήταν Υπουργός Υγείας (2020-26 Ιουνίου 2021), προσφέρουν ένα απαράμιλλο και συναρπαστικό παράθυρο στην ανήθικη και κυνική αλαζονεία που κυκλοφορεί στους διαδρόμους της εξουσίας. Η καθημερινή ροή αποκαλύψεων στην Telegraph μοιάζει με το να παρακολουθείς με γοητευμένο τρόμο ένα ναυάγιο τρένου σε αργή κίνηση. Το Schadenfreude δεν έρχεται πιο νόστιμο.

Οι φάκελοι είναι γεμάτοι με επιπόλαια σχόλια, χλευαστικά σχόλια και περιφρόνηση των πολιτών. Μεταξύ των αποκαλύψεων για την κυβέρνηση Τζόνσον:

  • Η κυβέρνηση γνώριζε ότι δεν υπήρχε «ισχυρή λογική» για τη συμπερίληψη των παιδιών στον «κανόνα των έξι» (ο μέγιστος αριθμός ανθρώπων που θα μπορούσαν να συναντηθούν ανά πάσα στιγμή), αλλά υποστήριξε την αμφιλεγόμενη πολιτική ούτως ή άλλως.
  • Οι μάσκες προσώπου εισήχθησαν σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αγγλία αφού ο Τζόνσον είπε ότι «δεν άξιζε έναν καυγά» με τη Σκωτσέζα Νίκολα Στέρτζον για το θέμα, παρά το γεγονός ότι ο αρχίατρος της Αγγλίας (CMO) Κρις Γουίτι είπε ότι δεν υπήρχαν «πολύ ισχυροί λόγοι» για να γίνει αυτό. Με άλλα λόγια, οι πολιτικοί υπολογισμοί είχαν εν γνώσει τους προτεραιότητα έναντι των αναγκών των μαθητών.
  • Ένα σχέδιο για την άρση των περιορισμών εγκαταλείφθηκε αφού ο Τζόνσον ενημερώθηκε ότι θα ήταν «πολύ μπροστά από την κοινή γνώμη».
  • Οι σύμβουλοι πληρώνονταν πάνω από 1 εκατομμύριο λίρες την ημέρα για περισσότερο από ένα χρόνο στο εντελώς αναποτελεσματικό πρόγραμμα τεστ και ιχνηλάτησης, μετατρέποντας το σχέδιο σε υπεξαίρεση δημόσιων πόρων για να γεμίσουν ιδιωτικές τσέπες.

Γνωρίζουμε πλέον πόσο γροθιά ήταν η πολιτική, γραφειοκρατική, επιστημονική και δημοσιογραφική τάξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι κυρίαρχες ελίτ, όταν απελευθερώθηκαν από τη δημοκρατική λογοδοσία και τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης, μεταμορφώθηκαν απρόσκοπτα σε ηθικά υπεροπτικούς και απάνθρωπους μικροεγκληματίες τυράννους. Αντίθετοι σε εναλλακτικούς τρόπους σκέψης έξω από τον θάλαμο ηχούς, ανέπτυξαν νευραλγία σε οποιαδήποτε ιδέα που θα μπορούσε να προκαλέσει τον φανατισμό του lockdown.

Οι σκεπτικιστές του lockdown, όπως οι συντάκτες της Διακήρυξης του Great Barrington (GBD), οι οποίοι υποστήριζαν την προστασία των ηλικιωμένων και των αδύναμων, δαιμονοποιήθηκαν ως επικίνδυνοι «αρνητές του Covid» που ήθελαν να το «αφήσουν να σκιστεί» σε μια ανάλγητη και σκληρή στρατηγική ανοσίας της αγέλης. Αλλά οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των οποίων οι πολιτικές είχαν άμεσο, καταστροφικό αντίκτυπο στην υγεία των ηλικιωμένων και των αδύναμων αντιμετωπίστηκαν ως ήρωες και αδιάψευστες φωνές ηθικού κύρους.

Κοινωνιοπαθής, Ψυχοπαθής ή και τα δύο;

Ο βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ

Μεταξύ των αποκαλύψεων για τον Χάνκοκ:

  • Περισσότεροι από 40.000 ένοικοι οίκων ευγηρίας στην Αγγλία πέθαναν με Covid. Ο Χάνκοκ συμβουλεύτηκε από τη Γουίτι τον Απρίλιο του 2020 να κάνει τεστ σε όλους όσους εισέρχονται στα γηροκομεία. Απέρριψε τη συμβουλή επειδή η ικανότητα διεξαγωγής τεστ ήταν περιορισμένη και, για πολιτικούς λόγους (PR), έδωσε προτεραιότητα στην επίτευξη του μεγαλεπήβολου, αυτοεπιβαλλόμενου στόχου του για 100.000 καθημερινά τεστ στη γενική κοινότητα χαμηλότερου κινδύνου έναντι της προστασίας των ενοίκων των οίκων ευγηρίας, παρά τους επανειλημμένους ισχυρισμούς ότι είχε ρίξει ένα «προστατευτικό δαχτυλίδι» γύρω από τα σπίτια. Οι ασθενείς που έλαβαν εξιτήριο σε οίκους ευγηρίας από νοσοκομεία εξετάστηκαν, αλλά όχι εκείνοι που ήρθαν από την κοινότητα. Δηλαδή, η "εστιασμένη προστασία" του GBD ήταν ο σωστός τρόπος να πάει. Αντ' αυτού, ο Χάνκοκ απέρριψε το GBD και υποτίμησε τους τρεις επιφανείς επιδημιολόγους συγγραφείς του.
  • Η υπουργός Κοινωνικής Φροντίδας Helen Whateley είπε στον Hancock ότι η διακοπή των επισκέψεων σε οίκους ευγηρίας από συζύγους ήταν «απάνθρωπη» και κινδύνευε οι ηλικιωμένοι κάτοικοι «απλώς να τα παρατήσουν» μετά από παρατεταμένη απομόνωση, αλλά αρνήθηκε να υποχωρήσει.
  • Απέρριψε τη συμβουλή τον Νοέμβριο του 2020 για μετάβαση από την καραντίνα Covid 14 ημερώνγια άτομα που είχαν έρθει σε στενή επαφή με οποιονδήποτε είχε μολυνθεί, σε πέντε ημέρες δοκιμών επειδή «υπονοούσε ότι το κάναμε λάθος». Μιλάμε για πλάνη βυθισμένου κόστους. Πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι συνολικά κλήθηκαν να απομονωθούν ακόμη και αν δεν είχαν συμπτώματα. Θεέ μου, αισθάνομαι δικαιωμένος που αρνήθηκα κατηγορηματικά να συμμετάσχω στο αδέξια πρόγραμμα δοκιμών και ιχνηλάτησης της Αυστραλίας.
  • Σε μια συζήτηση για το πώς να διασφαλιστεί ότι το κοινό συμμορφώνεται με τους συνεχώς μεταβαλλόμενους περιορισμούς του lockdown, ο Hancock πρότεινε «Φοβόμαστε τα παντελόνια από όλους» και γεννήθηκε το Project Fear. Ο Σάιμον Κέις, ο πιο ανώτερος δημόσιος υπάλληλος της Βρετανίας, δήλωσε ότι ο «παράγοντας φόβος/ενοχή» ήταν «ζωτικής σημασίας» για την «αύξηση των μηνυμάτων» κατά τη διάρκεια του τρίτου lockdown τον Ιανουάριο του 2021.
  • Ενημερωμένοι για την εμφάνιση της παραλλαγής άλφα/Κεντ τον Δεκέμβριο του 2020, ο Χάνκοκ και οι βοηθοί του πρότειναν την ιδανική στιγμή για να «αναπτύξουν» τη νέα παραλλαγή προκειμένου να διατηρήσουν τον φόβο του κοινού για τον ιό για να διασφαλίσουν τη συνεχή συμμόρφωση με τις οδηγίες.
  • Ένα μέλος της ομάδας του ρώτησε αν θα μπορούσαν να «κλειδώσουν» τον Νάιτζελ Φάρατζ αφού ανήρτησε στο Twitter ένα βίντεο με τον εαυτό του σε μια παμπ στο Κεντ, επειδή ο ενοχλητικός πολιτικός ήταν τόσο αγκάθι στο πλευρό της κυβέρνησης.
  • Ο Χάνκοκ και ο Κέις χλεύασαν τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να απομονωθούν σε ξενοδοχεία καραντίνας, αστειευόμενοι ότι οι ταξιδιώτες που επέστρεψαν «κλειδώθηκαν» σε δωμάτια «κουτιών παπουτσιών». Ο Case ευχήθηκε να μπορούσε «να δει μερικά από τα πρόσωπα των ανθρώπων να βγαίνουν από την πρώτη θέση και σε ένα κορυφαίο κουτί παπουτσιών πανδοχείου». Πληροφορημένος από τον Χάνκοκ ότι 149 άτομα είχαν εισέλθει σε «Ξενοδοχεία καραντίνας λόγω της δικής τους ελεύθερης βούλησης», ο Κέις απάντησε: «Ξεκαρδιστικό».
  • Ο Χάνκοκ έδωσε λυσσαλέες εσωτερικές μάχες για να τραβήξει στο προσκήνιο τα μέσα ενημέρωσης για τα εμβόλια. Μίλησε για τις φωτογραφίες του στα μέσα ενημέρωσης και καυχήθηκε πώς η πανδημία θα μπορούσε να ωθήσει την καριέρα του «στο επόμενο πρωτάθλημα».
  • Είπε σε άλλους υπουργούς να «βαρεθούν με την αστυνομία» για να επιβάλουν περιορισμούς lockdown και στη συνέχεια καυχήθηκε ότι «Οι plod πήραν τις εντολές πορείας τους». Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα της παρέμβασης στις επιχειρησιακές οδηγίες της αστυνομίας.
  • Μεθυσμένος από τη δική του λαμπρότητα και αλάθητο, ο Χάνκοκ επιτέθηκε στην τσάρο των εμβολίων Dame Kate Bingham, τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS) Λόρδο Stevens και διευθύνοντα σύμβουλο του Wellcome Trust (και τώρα κορυφαίο επιστήμονα στον ΠΟΥ) Sir Jeremy Farrar.
  • Σχεδίαζε με τους βοηθούς του, με τη βοήθεια ενός μυστικού υπολογιστικού φύλλου, να αρνηθεί στους αντάρτες βουλευτές του κόμματος τη χρηματοδότηση έργων για κατοικίδια ζώα στις εκλογικές τους περιφέρειες, εάν δεν ευθυγραμμίζονταν, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου κέντρου για παιδιά και ενήλικες με αναπηρία.

Μπορώ λοιπόν να ταυτιστώ με αυτό το διαδικτυακό σχόλιο για μια από αυτές τις ιστορίες στηνTelegraph: «Ο Χάνκοκ ήταν διανοητικά καχεκτικός πριν από την πανδημία και εξακολουθεί να είναι τώρα, αλλά με περισσότερη λάσπη και λίγη σε αυτόν». Ή, για να το θέσω σε πιο τεχνική γλώσσα: ο Χάνκοκ εμφανίζεται ως ένα σύνολο που καθοδηγείται από το εγώ... νοημοσύνη.

Το κράτος ποινικοποίησε καθημερινές δραστηριότητες όπως το να κάθεσαι σε ένα παγκάκι στο πάρκο, να περπατάς στην παραλία και να συναντάς την εκτεταμένη οικογένεια. Τα μηνύματα για τη δημόσια υγεία οπλίστηκαν για να ομαλοποιήσουν και να ιεροποιήσουν τα επίπεδα κοινωνικής απομόνωσης. Ακόμη και η Στάζι της Ανατολικής Γερμανίας δεν εμπόδισε τους ηλικιωμένους να αγκαλιάσουν τα εγγόνια τους. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς αναγκάστηκαν να πεθάνουν μόνοι τους και απαγορεύτηκε στα επιζώντα μέλη της οικογένειάς τους να πουν το τελευταίο αντίο και αρνήθηκαν την παρηγοριά μιας πλήρους κηδείας.

Ο Χάνκοκ κατάφερε να ξεφύγει από την άσκηση του πόθου του για εξουσία επειδή ο πρωθυπουργός του, Μπόρις Τζόνσον, αποδείχθηκε τεμπέλης, αδύναμος και αμφιταλαντευόμενος. Η γλαφυρή περιγραφή του Τζόνσον από τον απολυμένο κορυφαίο βοηθό Ντόμινικ Κάμινγκς - ένα εκτός ελέγχου «καροτσάκι αγορών» που παρασύρεται από τη μια πλευρά στην άλλη σε έναν διάδρομο σούπερ μάρκετ, ανάλογα με το με ποιον μίλησε τελευταία φορά - έχει επικυρωθεί επαρκώς από τα αρχεία που διέρρευσαν. Ο ενστικτώδης ελευθεριακός μεταμορφώθηκε γρήγορα από σκεπτικιστής του lockdown σε ζηλωτή.

Μαθήματα

Τα Αρχεία Lockdown επιβεβαιώνουν ότι η πολιτική ενημέρωσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στις περισσότερες από τις βασικές αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας. Κατά συνέπεια, ενώ οι ειδικοί ιατροί μπορούν να συζητούν τις τεχνικές λεπτομέρειες των διαφόρων ιατρικών προσεγγίσεων, οι ειδικοί σε θέματα πολιτικής θα πρέπει να συγκαταλέγονται μεταξύ των επικεφαλής αξιολογητών για την αξιολόγηση των αιτιολογήσεων, των αποτελεσμάτων και της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων πολιτικής.

Τα υφιστάμενα πλαίσια, διαδικασίες και θεσμικές διασφαλίσεις βάσει των οποίων λειτουργούσαν οι φιλελεύθερες δημοκρατίες μέχρι το 2020 είχαν εξασφαλίσει διευρυνόμενες ελευθερίες, αυξανόμενη ευημερία, έναν αξιοζήλευτο τρόπο ζωής, ποιότητα ζωής και εκπαιδευτικά και υγειονομικά αποτελέσματα χωρίς προηγούμενο στην ανθρώπινη ιστορία. Η εγκατάλειψή τους προς όφελος μιας στενά συγκεντρωτικής μικρής ομάδας υπευθύνων λήψης αποφάσεων απελευθερωμένων από κάθε εξωτερικό έλεγχο, διεκδικησιμότητα και λογοδοσία παρήγαγε τόσο μια δυσλειτουργική διαδικασία όσο και μη βέλτιστα αποτελέσματα: πολύ μέτρια κέρδη για πολύ μακροχρόνιο πόνο.

Όσο πιο γρήγορα επιστρέψουμε στην πεποίθηση ότι η καλή διαδικασία εξασφαλίζει καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και λειτουργεί ως έλεγχος κατά των μη βέλτιστων αποτελεσμάτων παράλληλα με τον περιορισμό των καταχρήσεων εξουσίας και της σπατάλης δημόσιων πόρων, τόσο το καλύτερο.

Οι παρεμβάσεις που είχαν τις ρίζες τους στον πανικό, υποκινήθηκαν από πολιτικές μηχανορραφίες και χρησιμοποίησαν όλους τους μοχλούς της κρατικής εξουσίας για να τρομοκρατήσουν τους πολίτες και να φιμώσουν τους επικριτές στο τέλος σκότωσαν άσκοπα τεράστιους αριθμούς των πιο ευάλωτων, ενώ έθεσαν τη συντριπτική πλειοψηφία χαμηλού κινδύνου σε κατ' οίκον περιορισμό. Τα οφέλη είναι αμφισβητήσιμα, αλλά οι βλάβες είναι όλο και πιο προφανείς. Η κυβέρνηση Τζόνσον γενικά και ο Χάνκοκ ειδικότερα επιβεβαιώνουν την έξυπνη παρατήρηση του Λόρδου Acton ότι η εξουσία διαφθείρει και η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απολύτως.

Δεν ακολουθούσαν την επιστήμη αλλά το εγώ και τις φιλοδοξίες καριέρας του Χάνκοκ. Εκμεταλλεύτηκε την «τεμπελιά» και τη ρηχότητα του Τζόνσον. Τα Αρχεία Lockdown αποκαλύπτουν μια κυβέρνηση που έγινε απατεώνας που έβλεπε και αντιμετώπιζε τους ανθρώπους ως εχθρούς. Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία δεν χρειάζονται μια έρευνα που να διεξάγεται εδώ και χρόνια, επικεντρωμένη σε μικρές λεπτομέρειες για την παραμέληση της μεγάλης εικόνας, με το ήρεμο συμπέρασμα ότι τα μαθήματα θα αντληθούν αλλά η ευθύνη δεν μπορεί να επιμεριστεί. Αντιθέτως, χρειαζόμαστε ποινικές διώξεις, και όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο.

Ο ανώτατος δημόσιος υπάλληλος της Βρετανίας ενήργησε περισσότερο σαν κομματικό πολιτικό χακάρισμα παρά σαν απολίτικος, ουδέτερος και πιστός στην εκλεγμένη κυβέρνηση της εποχής δημόσιος υπάλληλος. Η προκατάληψη, η ανωριμότητα, η κακή κρίση και η απροθυμία της υπόθεσης να υποστηρίξει τον πρωθυπουργό με ακριβείς, ισορροπημένες και αμερόληπτες πληροφορίες ήταν τέτοιες που δικαιολογούσαν άμεση απόλυση. Η ύβρις του είναι τέτοια που δεν έχει ακόμη υποβάλει την παραίτησή του παρά τη δημοσίευση αυτών των φρικτών ανταλλαγών με τον Χάνκοκ που είχε ουσιαστικά αναλάβει την κυβέρνηση.

Το γεγονός ότι καθώς οι «απολύτως άξιες» αποκαλύψεις κατέρρευσαν, ο πρωθυπουργός Rishi Sunak επέμεινε ότι ο Case έχει την εμπιστοσύνη του αντανακλά ελάχιστα στην κρίση του Sunak.

Η ελαττωματική διαδικασία παρήγαγε κακά αποτελέσματα.

Σε μια σύγχρονη εκδοχή της θυσίας παρθένων για να εξευμενίσουν τους ιογενείς θεούς, οι νέοι έχουν χάσει πολλά ακόμη χρόνια από τη ζωή τους για να αγοράσουν μερικούς ακόμη μοναχικούς, άθλιους μήνες για τους ανάπηρους ηλικιωμένους.

Εάν τα τεράστια ποσά που ρίχνονται στον Covid είχαν ανακατευθυνθεί στις κορυφαίες θανατηφόρες ασθένειες και αναβαθμίσεις στις υποδομές δημόσιας υγείας, χρησιμοποιώντας την τυπική μέτρηση ετών ζωής προσαρμοσμένης στην ποιότητα (QALY), πολλά εκατομμύρια θάνατοι θα είχαν αποφευχθεί σε όλο τον κόσμο τις επόμενες δεκαετίες.

Αν δεν λάβουμε υπόψη τα διδάγματα των τελευταίων τριών ετών, θα είμαστε πράγματι καταδικασμένοι να τα επαναλάβουμε, όχι μόνο για νέες πανδημίες μολυσματικών ασθενειών αλλά και για άλλες κρίσεις όπως η «κλιματική έκτακτη ανάγκη».

*Ο Ramesh Thakur, Ανώτερος Υπότροφος του Ινστιτούτου Brownstone, είναι πρώην Βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και ομότιμος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Πολιτικής Crawford του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας.

Οι θεωρίες συνωμοσίας γίνονται γεγονότα συνωμοσίας - Παγκόσμια έρευναΠαγκοσμιδική Έρευνα - Κέντρο Έρευνας για την Παγκοσμιοποίηση (globalresearch.ca)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου